XS
SM
MD
LG

Mundobasket: Španiji spektakularno polufinale nakon dva pridužetka

Košarkaši Španije prvi su finalisti Mundobasketa. Oni su u spektakularnom polufinalu savladali Australiju sa 95-88 i to nakon dva produžetka.

Foto: FIBA

Na početku smo gledali ravnopravnu utakmicu. Sa jedne strane dobro je otvorio meč Huančo Ernangomez a sa druge Mils. Prvo vodstvo Australija je imala kada je trojku pogodio Delavedova za 12-11. Do kraja prvog perioda vođena je velika borba. Australija je imala +2 i napad ali je Delavedova nesmotreno izgubio loptu. Španci su to iskoristili pa je Ljulj sa zvukom sirene pogodio za 22-21 vodstvo Furije.

Na početku drugog perioda gledali smo igru sa dosta nervoze i grešaka. Australija je ipak uspjela uhvatiti ritam. Serijom 6-0 došli su do pet poena prednosti. Ni tajm aut Skariola nije pomogao. Poenima Krika Australija je došla do +8. Imali su tada i dva napada da odu na dvocifrenu prednost ali ih nisu iskoristili.  Australija je čuvala prednost do kraja prvog poluvremena te su na odmor otišli sa +5.

Na startu drugog poluvremena Španija je prišla i na -3. Međutim, Peti Mils se razigrao i nije dozvoljavao Špancima da nparave preokret. Španci su se potom mučili dosta u napadu a Australija je to iskoristila te je poenima Keja došla do +11. Španija se nije predala tako lako. Do kraja trećeg perioda uhvatili su dobar ritam i sa samo četiri poena zaostatka ušli su u poslednji period.

Došla je Australija do osam poena prednosti na startu poslednjeg perioda. Španiju u dobar ritam uvodi Mark Gasol sa svojih pet vezanih poena. Međutim, nalet Španije odbio je Kej sa par dobrih poteza. Ipak, nakon trojki Ribasa i poenima Ljulja, Španija prilazi na -2. Mils je bacanjima donio Australiji pet poena prednosti. Ipak, Španija poenima Gasola prilazi na poen zaostatka. 

Australija je imala napad ali Mils gubi loptu. Potom Bogut faulira u skoku Gasola, ovaj pogađa bacanja i na devet sekundi do kraja donosi vodstvo Španiji. Mils je na pet sekundi do kraja imao dva bacanja. Prvo je dao a drugo ne. Rubio je imao šut za pobjedu ali je promašio i otišlo se u produžetak.

Španija sa 5-0 otvara produžetak. Međutim, Mils trojkom ostavlja Australiju u životu. Poenima Keja Australija dolazi do izjednačenja.  Poenima Milsa sa slobodnih bacanja, Australija je povela 80-78 na 14 sekundi do kraja. Gasol pogađa bacanja i donosi Špancima izjednačenje. Imala je Australija napad za pobjedu ali je Delavedova promašio.

Australija poenima Boguta dolazi do vodstva. Međutim, Španija tada kreće sa svojim furioznim ritmom. Prave seriju 10-0 u kojoj Ljulj daje dvije trojke i dolaze do +8. Do kraja susreta Španija je čuvala prednost i prošla je u finale.

Španiju je do pobjede predvodio sjajni Gasol sa 33 poena, Rubio 19 a Ljulj je dodao 17. Peti Mils predvodio je Australiju sa 32 poena.

Španija će u nedelju od 14h igrati za drugo zlato na SP protiv pobjednika meča Francuska - Argentina.