XS
SM
MD
LG

Romantika Gaučosa sa srećnim završetkom ili druga titula Furije ?

Malo po malo došli smo do samoga kraja Mundobasketa. Pred nama je veliko finale u kome će se sastati dvije dosta slične ekipe. Ostalo je samo jedno pitanje a to je da li će novi vladar biti Španija ili Argentina ?

Foto: FIBA

Španija je odigrala jedan ''klasičan'' turnir za njihove standarde. U sedam mečeva ostvarili su sedam pobjeda. Mučili su se dosta u prvom poluvremenu protiv Tunisa pa su ih samljeli u drugom poluvremenu. Protiv Portorika su igrali koliko im je trebalo. U poslednjem meču prvog kruga Iran je dugo imao meč u svojim rukama. Španija kada je dodala gas u poslednja tri minuta, lagano je slavila.

U drugom krugu su imali meč protiv Italije. Italija je igrala sjajno do poslednjih pet minuta. Tada je Španija dodala gas, zategla odbranu i na kraju bez problema slavila. Onda je uslijedio derbi sa Srbijom. Nadali smo se spektaklu a na kraju je to bila rutinska pobjeda Španije uz taktičku kliniku Serđa Skariola. 

U četvrtfinalu su igrali protiv Španije. Djeluje da su taj meč dobili sa 40% snage i otišli su u polufinale. Australija ih je imala na konopcima. Imali su +5 u završnici i dvije greške Gasola zaredom. Međutim, Australija je uzvratila sa dvije greške Bejnsa i Španija je ostala u životu. Činjenica jeste da su sudije poklonile bacanja Gasolu u završnici ali Mils je imao bacanja za pobjedu. Drugo je promašio pa se išlo u produžetke. Delavedova je imao šur na kraju prvog produžetka za pobjedu ali je promašio. U drugom produžetku Španija je pregazila Australiju.

Što se tiče Argentine, oni su isto sa sedam pobjeda došli do finala. Grupa im nije bila laka ali su je rutinski prošli. U prvom kolu rutinski sa Koreancima. U drugom kolu su imali padova ali su dobili Nigeriju. Manje-više su na isti način dobili i Ruse u trećem kolu. U drugoj fazi su igrali protiv Venecuele i Poljske i ostvarili su dvije rutinske pobjede.

U četvrtfinalu su igrali protiv Srbije. Nadali smo se reprizi Indijanapolisa ali je na kraju došla osveta. Fenomenalna odbrana na Bogdanovići, maestralna partija Kampaca i Skole te su na kraju zasluženo slavili. U polufinalu su poprilično rutinski savladali Francuze. Opet je pomenuti dvojac bio sjajan a i odbrana je bila odlična.

Što se tiče igre, slični su im stilovi. Agresivna pa često i prljava odbrana, jedna velika zvijer pod košem i sjajna bekovska linija. Mark Gasol sa jedne strane protiv rutinera Skole sa druge strane. Rubio i Ljulj sa jedne strane protiv Kampaca i Laprovitole sa druge strane. A ono što je zanimljivo jeste da je pet igrača Reala u finalu. Kampacao, Laprovitola i Dek sa jedne strane te Ljulj i Rudi sa druge strane.

Foto: FIBA

Veoma važno biće čija bekovska linija će se bolje nametnuti. Kampaco i Laprovitola imaju odriješene ruke i potpunu slobodu u igru. Uz njih se sjajno nadopunjuju na krilu Garino i Dek. Dek ima sjajne kretnje bez lopte koje su idealne u kombinaciji sa Faku Kampacom. Generalno, veoma je teško skautirati Argentince jer ima dosta kretnji koje su totalno atipične. Uz to, Kampaco je neormalan vizionar. Takođe, uvijek se sa klupe može dodati sjajni Vildoza (kao protiv Srbije npr).

Opet, Španija ima sjajnu vanjsku liniju. Riki Rubio igra doktorski na ovom turniru. Pravi vođa i lider ekipe što se i nije baš očekivalo u ovoj mjeri. Ljulj ne briljira ali kada je najbitnije on pogađa. E sad, znao je ranije zakazati u finalima i u dresu Reala pa bi on možda mogao biti slaba karika u ovom finalu. Međutim, ako bude u zoni, teško da će se Argentinci nositi sa njim. Tu je naravno i Ribas koji iz drugog plana mže dobre stvari donijeti. Rudi na krilu radi sjajan posao i pored svih problema sa leđima i dobar je u oba pravca. 

Argentini je snaga pod košem sjajni Skola. Nevjerovatni Luis igra u reprezentaciji poslednjih 20 godina. Ali ne samo što igra nego što igra fenomenalno i sa 39 godina. Igra bolje prvenstvo sada, nego što je to bio slučaj prije 13 godina ako naravno gledamo statistiku. Pored njega, jako dobro djeluje i Delija pod košem. Mada, nije mu ni teško pored plejeva kao što su Kampaco i Laprovitola. Takođe, često se i Dek spušta na poziciju krilnog centra i to izgleda sjajno. 

Foto: FIBA

Španija pod košem ima Marka Gasola. On je igrao prosječno tokom prvenstva a u polufinalu je bio maestralan. Čak i napadački kada nije bio dobar, defanzivno je radio dobar posao. On će sigurno prijetiti i u finalu i duel njega i Skole bće jako zanimljiv. Na centarske pozicije se još dodaju i braća Ernangomez, gdje je Bili centar a Huančo krilni centar ili krilo u zavisnosti od situacije. Tu su i momci poput Klavera i Oriole koji su opasni u skoku a i u šutu za tri mogu donijeti dobre stvari.

Sigurno je da će da gori na terenu. Španci i Argentinci se ne vole baš u košarci i znali su zakuvati i u svojim klubovima gdje su igrali prije. I jedni i drugi u sebi imaju dozu grubosti koja često prelazi u prljavost. Budući da je finale i treba očekivati da ta prljavost i odbrana prevladaju.

Tu će itekako biti značajna energija Kampaca sa jedne odnosno Rubija sa druge strane. I jedan i drugi igraju sjajno u oba pravca. U odbrani pika Kampaco je uništavao protivničke plejmekere a sada će imati duel s ajoš jednim igračem koji je sjajan defanzivac i koji mu može odgovoriti istom mjerom. Generalno, odnos ukradenih/izgubljenih lopti će biti važan, ne samo u duelu Kampaca i Rubija nego i ukupno jer su i jedni i drugi agresivni i imaju dosta ukradenih lopti na svim pozicijama.

Foto: FIBA

Skok će biti veoma važan parametar. Španija je imala dosta ofanzivnih skokova preko visokih igrača kroz cijeli turnir. Krilni košarkaši im tu rade fenomenalan posao. Klaver i Oriola često kupe ničije lopte, braća Ernangomez su dobri takođe a o Marku ne treba ni pričati. Argentinci su dolazili takođe do ogromnog broja off skokova. Međutim, oni su do njih dolazili iz sjajne energije. Kampaco iako je nizak, imao je dosta skokova u napadu.

Mnogo će zavisiti od bekova i duela Skole i Gasola pod košem. Međutim, vrlo lako ovu utakmicu mogu prelomiti krila. Dekove kretnje bez lopte su sjajne, pogotovo je tu ubojit kad se spusti na krilnog centra. E sad, Rudi bi tu mogao odraditi defanzivno dobar posao jer ga zna iz kluba a kao sekundarni njegov čuvar trebao bi biti Klaver. Drugo krilo Argentine je Garino. Slabije kretnje bez lopte ali mnogo bolji šut od Deka. Španija će pokušati iskoristiti veću širinu na krilnim pozicijama u odnosu na Argentinu. 

Ne treba čuditi ako tu Skariolo bude često rotirao Rudija, Klavera, Oriolu i Huanča tako da stalno bude svježine u ekipi. Jednostavno, Argentinci tu imaju određn deficit. Ako Dek bude neumoljiv i Garino dobar u šutu, oni nisu u problemu. Ali ako njih ne bude išlo, smanjiće im se broj mogućih opcija i biće problema. Od toliko potencijalnih igrača na tri i četiri, nemoguće da Špancima svi budu neraspoloženi. Zato bi ovde Španci trebali imati prednost.

Foto: FIBA

Sve u svemu čeka nas spektakl i prava ratnička borba za kraj. Iako bi većina košarkaških sladokusaca željela da titulu uzme Argentina i da romantika bude potpuna, ipak je blaga prednost na strani Furije. Da li će je iskoristiti, pokazaće teren dvorane u Pekingu.