XS
SM
MD
LG

Mile Kovačević odgovara, mi postavljamo pitanja

Mile Kovačević

Mile Kovačević, predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, na udaru većine u svom Izvršnom odboru, ali i Skupštini koja ga je 2016. izabrala za prvog čovjeka prije Petra Jelića, obrušio se, “snagom argumenata”, na medije, svoje dojučerašnje saradnike, kućne i sportske prijatelje… čovjek jednostavno ne bira na koga će da udari, kakvim riječima i sredstvima, “ljubeći sliku svoju”, a predsjednik je samo jedne nevladine organizacije čiji je “godišnji proračun” cirka oko 750.000 maraka. Šta bi sve “ugledni” advokat iz Gradiške radio, kako bi se ponašao, pa i kabadahisao, da je, recimo, u sedlu predsjednika Elvedina Begića, prvog čovjeka Fudbalskog saveza BiH, iza čije politike i odluka stoji SDA, čiji je budžet, na godišnjem nivou, iznosi oko 22 miliona konvertibilnih novčanica, a sa njim, između ostalih, kao generalni sekretar upravlja Adnan Džemidžić, aktivista stranke koju predvodi Bakir Izetbegović, izabran i glasovima Srba pod vođstvom “đavoljeg advokata” iz Gradiške?
Mile Kovačević rijetko saziva konferencije za novinare, javlja se, i odgovara, samo novinarima za koje samo on misli da su novinari (diskriminacija!), ali novinarski posao je tako širok spektar da ni “svemogući” Kovačević ne može “sve da pohvata”.
Hvala Bogu!
Zato je naš sajt, pripremajući materijal za “bitku svih bitaka fudbala Republike Srpske”, argumenata, pravde i istine, ne po pravu koje tumači Mile Kovačević, već etike, nauke o moralu, u skladu sa opštim interesom, uz redakcijsku korekturu, spremio je pitanja na izjave koje je advokat iz Gradiške dao sajtu “mondo.ba”. 
MONDO (KOVAČEVIĆ): Zatim je predsjednik FS RS kritikovao i rad medija: Pozove vas neformalna grupa na navodne konferencije za medije i svi vi odete tamo. Statut ne poznaje takvo tijelo koje su oni formirali. Mediji nama (FS RS) ništa neće da objave, već idu za Vicom Zeljkovićem.
NAŠ SAJT: Gospodine Kovačeviću kako je, po Vama, “kolovođa” Vico Zeljković postao predsjednik Područnog saveza Banjaluka u toku mandata? Što Vi niste sazvali konferenciju za novinare kad Ste “napadnuti” od “nebitnih likova” u kojima vidite samo ručice u vazduhu (i ostali znaju brojati prste)? Da li je sedam predsjednika područnih Saveza nelegalna grupa, šest od deset članova Izvršnog odbora i 43 od 55 članova Skupštine? Jeste li samo Vi legalni, ako jeste, recite, pa da preregistrujemo Savez da se umjesto Fudbalski savez Republike Srpske zove Autokratsko odjeljenje Mile Kovačevića?
MONDO (KOVAČEVIĆ): Predsjednik Područnog fudbalskog saveza Gradiška Miloš Brkić zastupao tezu je na sastanku da Gradiška u potpunosti daje podršku predsjedniku FSRS, tj. meni. To je jedini Savez koji je održao Izvršni odbor i zauzeo stav. Svi ostali su došli pojedinačno bez odluka svojih Izvršnih odbora.
NAŠ SAJT: Ako laže koza, ne laže rog – zbog čega Ste, od svih stavova sedam područnih saveza FSRS, gospodine Kovačeviću, izabrali samo saopštenje PFS Gradiška da objavite na zvaničnoj veb prezentaciji republičkog Saveza, koje je, usput, potpisao penzioner na funkciji komesara za takmičenje i bivši dopisnik zagrebačkih “Sportskih novosti”, Đorđe Starčević, kao generalni sekretar Saveza koji je Vaša baza? Što to nije potpisao predsjednik PFS Gradiška Miloš Brkić? Zašto zloupotrebljavate republičku “kuću fudbala” i njene medijske resurse da prije toga niste konsultovali Komisiju za medije FSRS u sastavu: Zoran Vajkić, Slavko Basara, Andrej Knežević, Slađan Jeremić i Marko Tešanović? Je li i ova komisija nelegalna, predsjendiče? Jeste li možda konsultovali istu Komisiju na nivou FS BiH u sastavu: Zoran Vajkić, Dalibor Drlja, Emir Delić, Ivica Filipović, Dejan Kondić i Adnan Demić, pa da Vas uputi šta ćete objaviti na zvaničnom sajtu FSRS?
MONDO (KOVAČEVIĆ): Na pitanje zašto se onda Brkić pojavio u “neformalnoj grupi“, predsjednik FS RS je odgovorio kontrapitanjem: pitajte ga sami zbog čega je bio tu? Znate li vi odakle to dolazi? To je iz političkih krugova i pritisaka na te ljude. Kako to ne znate? Pozovite gospodina Brkića i pitajte ga kakav je stav PFS Gradiška? Zahtjev za vanrednu Skupštinu FSRS potpisala su samo četiri, a ne sedam, predsjednika područnih saveza.
NAŠ SAJT: Šta su to “politički krugovi”, i kako Ste Vi, gospodine Kovačeviću, kao predsjednik jedne apolitične, nevladine i sportske organizacije, upoznati sa tim da možete da izvedete zaključak “politički pritisak na ljude”? Ako znate da fudbalom drmaju “politički krugovi”, zašto niste reagovali na priznanje samoproglašenog takozvanog Kosova mimo Statuta UEFA, ili na imenovanje Adnana Džemidžića na mjesto generalnog sekretara FS BiH, aktiviste SDA za Kanton Sarajevo, koji je bio na izbornim listama? Je li stav PFS Gradiška, Mile Kovačeviću, ono što je na sajtu fsrs.org napisao novinar “Sportskih novosti” iz Zagreba Đorđe Starčević? Kao advokat po “pravdi i istini” znate li da je moral jedan, a nemorala milion?
MONDO (KOVAČEVIĆ): Kovačević je priznao da je u Izvršnom odboru FSRS šest od deset članova za održavanje vanredne Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o njegovoj smjeni, ali i ponovio da se time “krši” Statut FSRS: To su nestatutarna pitanja koja se ne mogu naći na dnevnom redu.
NAŠ SAJT: Šta je po Vama, gospodine Kovačeviću, dnevni red, ono što je kruto ili fleksibilno, slovo na papiru ili pravni zarez? Kako Ste Vi prekršili Statut 30. novembra 2007. godine smjenom Dubravka Prstojevića i Slobodana Tešića kao potpredsjednika pokojnog Milana Jelića, a imenovali ste Draška Ilića i Milorada Sofrenića? Da li se, po Statutu, Petar Jelić, na onakav način, uopšte mogao kandidovati da Vam bude protivkandidat na fudbalskim izborima 2016. godine? Zašto ste od Darka Ljubojevića, srpskog potpredsjednika FS BiH tražili da legalizuje tu Skupštinu dopisom u UEFA, a zauzvrat Ste mu, pred Dinom Begićem, nudili “da bira koju hoće funkciju”?
MONDO (KOVAČEVIĆ): Reagovao je na izjavu predsjednika Borca Vice Zeljkovića, koji je na konferenciji za štampu rekao da je “Kovačević dobar advokat, ali da ima još dobrih u Republici Srpskoj i BiH”: U toj pravnoj utakmici, pobijediće stručniji, pametniji i sposobniji, tu nema nikakvih problema. Ali, pogledajte te “nosioce promjena”, čiji je predstavnik Novak Damjanović u prostorijama Saveza napao fizički generalnog sekretara Gorana Ćejića. Policija ga uhapsila i odvela! Što o tome ne pričate, da ti što donose promjene, rade i takve stvari”?
NAŠ SAJT: Jesu li, gospodine Kovačeviću, pravo, pravda, istina i moral jedno te isto, ili se, možda, po Vama, pravo, razlikuje u zarezu? Kakva je uloga Novaka Damjanovića bila na opštim izborima poslije smrti Milana Jelića 2007. godine, kada ste poslije “mračnog sastanka” u hotelu “Ćetojević” dobili jedan glas više u odnosu na Milorada Sofrenića iz Bijeljine, a prije toga se Draško Ilić i Dragan Kulina povukli u Vaše ime? Da li ste tog istog Novaka Damjanovića nagradili funkcijom bezbjednjaka u FS BiH, baš kao i 2016. kada je u Sportskom žurnalu, o kojem je brujala Vaša Gradiška, prilikom čitanja novina u kafani-kuglani na Gradskom stadionu, izjavio da “odnosi između Modriče i Banjaluke” nikada nisu bili iskreni i da je favorit Banjaluke Mile Kovačević u odnosu na Petra Jelića? O čemu se sada radi?
MONDO (KOVAČEVIĆ): Odbacio je optužbe da je prekršio Statut FSRS: Neka me stave na optuženičku klupu kao nacionalnog izdajnika jer kad nemaju ništa onda me optužuju za izdaju nacionalnih interesa. To je prepoznatljivo. Mi smo dio Fudbalskog saveza BiH i nemamo autonomnost, koja je prodata 2006. godine. Znate ko je bio predsjednik te godine (Milan Jelić, prim.aut) i iz koje je partije i šta je sve obavljao. I drugo, pošto ova pitanja zadiru u Statut FS BiH i ja kao predsjednik FSRS sam član Izvršnog odbora FS BiH. To je kršenje Statuta, osim našeg Saveza, i FS BiH odnosno i FIFA i UEFA.
NAŠ SAJT: Gospodine Kovačeviću, Hrišćanski je o mrtvima govoriti sve najbolje, a Vi opet, uporno idete na politiku i sad Vas pitamo: kojoj Vi političkoj opciji pripadate? Doktor Milan Jelić je dobio odobrenje od UEFA i FIFA da se kao političar može baviti fudbalom, a Vi se bavite fudbalom u ime politike SDA, zar nije tako? Koja je Vaša funkcija bila u Savezu i fudbalu kada je predsjednik bio doktor Milan Jelić? Imate li i sada kompleks od Jelića?
MONDO (KOVAČEVIĆ): Takođe, smatra da je Komisija za propise FSRS, odnosno njen predsjednik (Igor Ostojić iz Bijeljine, prim. aut), a koja je zatražila održavanje sjednice Skupštine FSRS, takođe prekršio Statut: Komisija za propise FSRS dobila je materijale da se pripremi za sjednicu, odnosno predsjednik komisije, koji je bez naloga i zahtjeva generalnog sekretara dao pravni savjet Zeljkoviću i medijima, a tek onda dostavio u Savez. Takvi pravni savjeti osoba, upitnih moralnih kriterijuma, ne obavezuju, pogotovo ako su izvan statutarnih i pravnih standarda.
NAŠ SAJT: Gospodine “ugledni” advokatu iz Žeravice, kraj Gradiške, kako je moguće da je Igor Ostojić upitnih moralnih kriterijuma kada Vam je “pokrio” čitavu kontroverznu Skupštinu 2016. godine u Banskom dvoru koja se održala u tri dela? Kako Vi to, preko noći, o mnogim pojedincima menjate mišljenje, a dobro ih poznajete jer su bili Vaši prvi i najodaniji saradnici? Znate li Vi šta čeka čovjeka u fudbalu koji se igra sa ljudima i kadrom? Šta Vas, uopšte, više može obavezati da zastupate, sada je više nego jasno lažnu tezu: za mene je na prvom mjestu Republika Srpska, pa veliki vakuum, a onda sve ostalo?
MONDO (KOVAČEVIĆ): Na kraju razgovora podvukao da je o svemu obaviještena FIFA i UEFA i da postoji realna oposnost da FSRS nestane sa fudbalske mape: FS BiH je kontaktirao UEFA po ovim pitanjima. Zar ne bismo smjeli da kontaktiramo UEFA, zar je to zabranjeno? Sve ovo oni prate. I ovu današnju konferenciju i napad, kao i uticaj politike. I mogu vam reći da je u opasnosti, ne predsjednik Kovačević, nego Fudbalski savez RS, koji su krvavo stvarali i branili ljudi, a sada ova gospoda, uz pomoć onih koji to ne razumiju, žele da sruše i izbrišu sa mape.
NAŠ SAJT: Zar nije više dosta Vaše demagogije i nadobudnosti, gospodine Kovačeviću? Vi iznad Fudbalskog saveza Republike Srpske je isto onom što faraon misli da cijeli Egipat gleda sa vrha Keopsove piramide? Pametni i moralni ljudi znaju kada je dosta, pješčanik je istekao, samo treba pogledati datum “best before”, ako razumijete engleski?
ZAKLjUČAK NAŠEG SAJTA: Ipak se nadamo da se Mile Kovačević, pričajući o novinarima, Vici Zeljkoviću, predsjendicima ostalih šest područnih saveza, Novaku Damjanoviću, Igoru Ostojiću, Statutu i Republici Srpskoj… samo šalio.
Ako nije, onda ćemo morati da otvorimo fudbalsko poglavlje – PATOLOGIJA!!!