XS
SM
MD
LG

Dragan Džajić i Republika Srpska - Zvezda je čudо!

Dragan Džajić i Banjaluka, život i fudbal pišu romane; istina, nikad o onima koji su bili i prošli, već o onima koje smo zapamtili.
Bila je hladna zima, 2011. godine, Džaja gost Banjaluke, uručen mu je “Zlatni list kestena”, odlazeći gradonačelnik Dragoljub Davidović i dolazeći Slobodan Gavranović odali su mu priznanje za afirmaciju fudbala u svetu, cela Banjaluka primila ga je otvorena srca… za sve dobro što je učinio i za crveno-belu boju, žrtvujući sve svoje želje, nade, ambicije i beskonačne svetove. Kako mu se to konačno u Zvezdinom beskonačnom, a baskonačno u srpskom konačno, vratilo i s kojom cenom je sve to platio to je druga i široka priča.
U idealan tim sveta svih vremena uvrstili su ga Pele, Euzebio, Francisko Gento,  Bobi Mur, Florijan Albert, Lav Jašin, Josip Katalinski, Đani Faketi, Stjepan Bobek, Miljan Miljanić… Rekorder po broju utakmica u reprezentaciji SFRJ. Tri puta član najbolje selekcije planete, najsjajnija Zvezdina zvezda. Direktor kluba kada su postali šampioni Evrope i kugle zemaljske… 
Na rastanku te hladne noći 2011. godine poručio je Banjalučanima i svima u Republici Srpskoj:
-Verujem u vas kao što ste vi verovali u mene kada mi je bilo najteže u životu.
(ima pravde: tužna i nevesela njegova priča, hvala Bogu i ljudima, imala je i pravedan i srećan epilog!)
Minulih dana Dragan Džajić ponovo u Banjaluci, u humanoj misiji akcije Vlade Republike Srpske “Deca nam se rađala”, predvodio je veterane Zvezde, gde se god pojavio doživeo je počasti i priznanja. Evo nas ponovo na istom mestu, hotelu “Bosna”, uređenom na svetskom nivou, kafa za predah i dugu priču, nasmejan i vedar, Džaja traži odgovor:
-Šta kažeš za Zvezdu i sve ovo lepo što se događa oko nje?
-Valjda je moje da pitam tebe šta ti kažeš!?
Obojica smo se smejali od srca, a “Džaja nacionale” započinje priču koju je valjalo samo beležiti.
-Zvezda je napravila veliki korak ka definitivnom povratku u društvo evropskih fudbalskih velikana gde joj i jeste mesto. Pobedili smo u minulom takmičenju Lige šampiona Liverpul koji je postao i prvak Evrope. Za mene je to podvig. Mi se nosimo s klubovima čiji se budžeti mere stotinama miliona, čak milijardom, kupuju najbolje igrače na planeti, trenere takođe, to je istina današnjeg evropskog vrhunskog fudbala. Tri godine zaredom, sa skromnim budžetom, mi se nosimo s njima, a za to vreme ojačali smo našu školu fudbala, mnogo toga uradili na stadionu, o Zvezdi se i u Evropi govori s poštovanjem. Stasavanjem kluba velike tradicije, koju ima Zvezda, svaki pojedinac ima šansu da se afirmiše i kao individualac. O Zvezdi se govori u superlativima… - rekao je Džajić.
O Zvezdinoj grupi u evropskom takmičenju:
-Suviše je trošiti reči o Tetenhemu i Bajernu, to su fudbalske gromade, Olimpijakos je klub sa bogatom evropskom tradicijom, valja se susresti sa tim ekipama i ne ustuknuti. Meni će biti najvažnije, a verujem i svim Zvezdašima, da igramo dobro, da nas krasi nesebičnost i požrtvovanje, a rezultat: ništa se ne može tvrditi, fudbal je nepredvidiva igra u kojoj je sve moguće. Siguran sam u jedno – Zvezda nigde i ni protiv koga neće ustuknuti i neće se uplašiti. 
O treneru Vladanu Milojeviću:
-Ozbiljan čovek. Posvećen Zvezdi. Stručnjak… Pogodili smo s njim sto posto. Svojim ponašanjem i radom prihvaćen je, uvažavan i poštovan od cele Zvezdaške javnosti…
O generalnom direktoru Zvezdanu Terziću:
-Čovek novog vremena, klubu posvećen od jutra do sutra, mnogo zna i sve razume, on i Zvezda sjajno su se susreli, u pravo vreme i za njega i za Zvezdu. Nemerljiv je njegov doprinos stabilizaciji kluba i sjajnim rezultatima koji su epilog i takvog njegovog angažovanja.
O današnjoj generaciji “Zvezdaša”:
-Svako vreme ima svoje breme, ali i svoja pravila i svoje zakonitosti, u Zvezdi uvek igraju najbolji fudbaleri do kojih može doći i koje može da angažuje. Ali, svako onaj ko obuće crveno-beli dres mora da oseća uzvišenost, jednostavno da pripada Zvezdinoj veličini izgrađenoj kroz njenu istoriju. Moj je utisak da ovi momci upravo se tako i ponašaju, a kao nagrada i njima su stigli rezultati, a oni se afirmisali i kao ljudi i kao fudbaleri.
O “Delijama”:
-S njima živim 57 godina, verujem da poznajem njihovu dušu. Sve što je dobro spremni su da urade za klub; od svih drugih koji pripadaju Zvezdi očekuju isto, tako i od fudbalera, ako se ti uslovi ispune, “Delije” će to uvek da nagrade i nikome ništa neće zameriti.
O porodici:
-Unuk Luka je već poskočio dečak, uskoro ću ponovo postati deda. Srećan sam zbog svega toga. Često sam i na Ubu kod sestre. Supruga Branka i ja smo na usluzi kćerkama Dragani i Sanji, te obaveze nas vesele. Porodica je svetinja, u njoj treba tako živeti i prema njoj se tako odnositi, kako bi mogao i sam sebe poštovati. I Zvezda je velika porodica.
O generaciji:
-Nikad nismo prežalili Atini i 1971. godinu kada smo u susretu sa Panatinaikosom beogradskih 4:1 prosuli u revanšu porazom 0:3, ali i to je život! Na okupu smo i danas, evo nas u Banjaluci, pojavljujemo se u mnogim mestima u Srbiji, u Republici Srpskoj, nedavno smo bili u Skoplju kod Kire Dojčinovskog, okupljamo se na porodičnim slavljima… Zvezda je čudo…
Baš kao što su čudo i život i Dragan Džajić; uostalom, navijaj za koga god hoćeš, ali jedan je “Džaja nacionale”.

Zvezda i Partizan

-Plasmanom Zvezde i Partizana u grupnu fazu evropskih takmičenja velika je i afirmacija srpskog fudbala. Zbog toga svi treba da budemo ponosni. Nikad nisam bio pobornik da se ružnim rečima, a pogotovo uvredama, podstiče rivalstvo između Zvezde i Partizana.

Aćimović

-Aćimović i ja činili smo, kako se to u naše vreme govorilo, “udarni tandem” i u reprezentaciji Jugoslavije i u Zvezdi. “Kule” je odan Zvezdaš, veliki je laf života, žao mi je što se nije opredelio za trenerski posao, da je to učinio, sigurno bi bio Zvezdin trener, a znajući ga ubeđen sam da bi bio uspešan u tom poslu onoliko koliko je bio majstor na terenu.

Jezgro

-Jezgro današnjeg najužeg operativnog rukovodstav Zvezde, umnogome me podseća na moje igračko vreme, kada su klubom rukovodili Aca Obradović, Nikola Bugarčić, Slobodan Ćosić i Miljan Miljanić, gde se tačno znalo ko šta radi i ko za koji deo posla nosi odgovornost. Sadašnja ekipa koja čini jezgro Zvezdinog rukovodstva: Zvezdan Terzić, Svetozar Mijailović, Mitar Mrkela i Vladan Milojević radi na istom principu, kao počasni predsednik kluba uvek sam svima na raspolaganju.

Reprezentacija

-Kao što se Zvezda stabilizovala uz predan rad, na istom principu to može da učini reprezentacija Srbije. Neophodno je strpljenje, malo se šta u fudbalu može uraditi preko noći. Imamo toliko sposobnih ljudi, odličnih fudbalera i trenera, što nam daje za pravo da u budućnost možemo da gledamo sa optimizmom. 

Sportski žurnal


Javor Matis 1 : 3 Vojvodina
Čukarički 0 : 1 Inđija
Spartak ŽK 3 : 2 Partizan
Mladost 2 : 1 Mačva
Voždovac 1 : 0 Napredak
Radnički (N) 4 : 3 Rad
Crvena zvezda 4 : 1 Radnik
Proleter 1 : 3 TSC
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 28 24 3 1 75
2 Partizan 28 19 4 5 61
3 Vojvodina 28 18 5 5 59
4 TSC 28 16 8 4 56
5 Čukarički 28 14 6 8 48
6 Radnički (N) 28 14 4 10 46
7 Spartak ŽK 28 13 4 11 43
8 Voždovac 28 12 5 11 41
9 Mladost 28 12 4 12 40
10 Radnik 28 8 6 14 30
11 Proleter 28 7 8 13 29
12 Napredak 28 7 6 15 27
13 Javor Matis 28 5 9 14 24
14 Inđija 28 6 4 18 22
15 Rad 28 4 3 21 15
16 Mačva 28 2 7 19 13