XS
SM
MD
LG

Starčević narušio jedinstvo

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske “pocepao” se definitivno nakon što su predsednik i generalni sekretar Mile Kovačević i Goran Ćejić mimoilazili tela i organe Saveza u kojem obavljaju dve najodgovornije funkcije, a mišljenja i uporište tražili su u Fudbalskom savezu BiH. Iz kojeg razloga to znaju samo njih dvojica?

Međutim, “jedinstvo” entitetske “fudbalske vlade” počelo je da se narušava i pre toga odlukom o smanjenju Prve lige Republike Srpske na deset klubova koja je u fudbalskoj javnosti srpskog entiteta “Dejtonske zemlje” izazvala veliku lavinu, ali i nezadovoljstvo, kako samih klubova, tako i većine članova fudbalske porodice, članova Saveza…

Nakon završetka prošle sezone izveštaji Đorđa Starčevića, predsednika Takmičarske komisije FSRS i komesara za takmičenje Prve lige Republike Srpske su izazvali velike polemike, a bilo je i članova “fudbalske vlade” koji su bili protiv njihovog usvajanja. O tome je govorio i Milorad Lale, potpredsednik FSRS na nedavnoj konferenciji za novinare predsednika sedam područnih saveza koji su najavili promene u Savezu iz Banjaluke i razrešenje predsednika Mile Kovačevića.

-Takmičarski izveštaji, između ostalog i onaj Đorđa Starčevića, nisu mogli da budu usvojeni na onakav način na koji jesu, posle niza afera koje su potresale fudbal Republike Srpske. Pa setite se samo kako je registrovan Ognjen Jaćimović za Modriča Alfu i kao da se ništa nije dogodilo. Pa slučaj takmičarskih knjižica Jedinstva iz Brčkog kada je rešavan, tek pred kraj sezone, a radilo se o prvom prolećnom kolu i da ne nabrajam dalje niz propusta. Nikada nisam želeo da iznosim prljav veš u javnost, stalno sam sakrivao neke stvari zbog digniteta Saveza i Republike Srpske, ali kada nešto nije u redu onda o tome treba da pričamo otvoreno i loše stvari iskorenimo. Već tada se videlo da su takmičarski izveštaji podelili Izvršni odbor – istakao je Milorad Lale, dodavši da je Rade Vasiljević iz Foče podneo ostavku na članstvo u Izvršnom odboru FSRS.

Sada je situacija takva da je predsednik FSRS Mile Kovačević izgubio podršku većine članova Izvršnog odbora, njih šestorica traže njegovo razrešenje, baš kao što su tražili i razrešenje predsednika Takmičarske komisije Đorđa Starčevića iz Gradiške neprihvatanjem njegovog izveštaja… Kada bi se napravila dublja analiza sistematizacije FSRS onda bi dokumenti CIPS-a mnogo toga otkrili i pokazali.

Kovačević je sačuvao sugrađanina Starčevića na poziciji predsednika Takmičarske komisije FSRS iako se radi o čeveku koji je već nekoliko godina penzioner, ali je zato višedecenijski generalni sekretar FSRS Rodoljub Petković, s prvim danom 65. godine, zbog starosti završio misiju u Savezu u čijem osnivanju je intenzivno, kao član Inicijativnog odbora, učestvovao 1992. godine. Dakle, od samog početka je bio tu, uz Savez, fudbal i Republiku Srpsku. Zašto ne važe isti aršini za kadar iz Gradiške i Banjaluke i ima li u Gradišci mlađih ljudi koji mogu da obavljaju ulogu Đorđa Starčevića u FSRS?

Da li je Fudbalski savez Republike Srpske, na ovakav način, u najmanju ruku poluprivatizovan, o čemu su govorili i predsednici područnih Saveza u restoranu “Prezident” u banjalučkom hotelu “Bosna”?

-Rad Fudbalskog saveza Republike Srpske je blokiran zbog Mile Kovačevića koji se nije bavio suštinom problema, a ova priča koju smo pokrenuli možemo i da je nazovemo “Spas u poslednji čas”. Jer da Savez nastavi u ovom pravcu kao do sada onda bi dotakli ambis, a svi vrlo dobro znate da on nema dno. To je bezdan! U svemu ovome ni mi, članovi Izvršnog odbora, nismo amnestirani, ali se vrlo dobro zna čija je odgovornost najveća, od glave sve ide i nećemo odustati od ove naše priče – rekao je na kraju Milorad Lale, predsednik PFS Istočno Sarajevo i potpredsednik FSRS.

Ponuda o ostavci kao moralnom činu i gospodskom povlačenju od strane fudbalske većine u Republici Srpskoj još uvek je na stolu advokata iz Gradiške…

Poslan novi zahtev

Četiri područna fudbalska saveza su u administraciji FSRS podneli pisani zahtev za sazivanje vanredne Skupštine i smene predsednika Mile Kovačevića.  Pismeno su se izjasnili područni savezi Istočno Sarajevo, Trebinje, Banjaluka  i Bijeljina.

U dopisu piše da su oni održali svoje Skupštine i da u skladu sa članom 26. stav 1. Statuta FSRS traže vanrednu Skupštinu, sa samo jednom tačkom dnevnog reda, razrešenje predsednika FSRS. Dalje se konstatuje da Skupština ima na osnovu člana 24. stav 1, alineja 13 pravo da bira i smeni predsednika i dva potpredsednika, te da članom 42. stav 1. propisano je kako se može razrešiti pojedinac ili telo.

Vanredna Skupština bi trebalo da bude sazvana, kako stoji u dopisu, zbog nagomilanih problema u radu FSRS, a koji otežavaju rad… Sve dopise su potpisali predsednici područnih saveza. Opet je dakle na redu administracija FSRS i predsednik Mile Kovačević.

Omalovažavanje Kupa

U mandatu Đorđa Starčevića, Komesara za takmičenje Prve lige i predsednika Takmičarske komisije FSRS prvi put u istoriji Fudbalskog saveza Republike Srpske se dogodio neviđeni apsurd i velika bruka. Finale Kupa igrano je iste srede kada i prvenstveno prvoligaško kolo. Doduše finalisti Kupa su bili klubovi koji nisu prvoligaši, ali bez obzira…

Na ovaj način komesar Starčević je omalovažio i ponizio Kup Republike Srpske, najstarije takmičenje na teritoriji “Dejtonske zemlje” koje je počelo ratne 1993. godine i samo zbog ove sramote morao je da bude pozvan na odgovornost. Nažalost, ovu bruku zabeležili su retki mediji, među kojima je i Žurnal, a na nju se niko u FSRS nije osvrnuo…