XS
SM
MD
LG

Nova sezona pred vratima, a FSRS još duguje odgovore za prošlu

Fudbalski Savez Republike Srpske u petak je zakazao sastanak futsal klubova Republike Srpske koji će se takmičiti u sezoni 2019-20 u Prvoj i Drugoj ligi Republike Srpske.

Mnogi od predstavnika klubova su kasno dobili ovaj dopis, pa se neki nisu ni pojavili, ali ono što je još zabrinjavajuće jeste da se nisu ni pojavili svi oni koji su odgovorni za futsal u Republici Srpskoj, za šta su oni funkcioneri koji su došli rekli da su opravdano odustni. Odmah je tu jasno kakav je odnos FSRS prema futsalu, budući da ni taj jedan ili dva puta godišnje kada se klubovi okupe na jednom mjestu, funkcioneri Saveza se nisu udostojili da se pojave već imaju neodložne obaveze. Nažalost, još jednom su time u FSRS pokazali koliko brinu o futsalu, kao igri koja rapidnom brzinom napreduje u svijetu, samo u FSRS je sport ko zna kojeg reda. Kada su već imali obaveze, mogli su samo pomjeriti dan ili dva ispred ili zakazati za narednu sedmicu. To apsolutno ne bi bio nikakav problem, ali kao da o tome neko razmišlja.

U moru afera i skandala koji potresaju krovnu kuću fudbala Republike Srpske i stanju haosa koje vlada u ovoj ustanovi izvršeno je žrijebanje za novu sezonu koja će biti nešto drugačija nego ranije jer se sada igraju tri Druge lige, te jedna prva liga, koja bi trebala da bude skraćena na šest klubova, što je poseban apsurd kojeg su smislili genijalci i mislioci iz FSRS. Liga od šest timova? Bruka!

No, veća bruka od toga jeste ophođenje prema futsal klubovima Republike Srpske. Ljeto u futsal krugovima bilo je burno zbog činjenice da je KMF Nevesinje kao prvak Republike Srpske ostao uskraćen za povratak u Premijer ligu, a umjesto njega u elitnom rangu je ostao KMF Tango. Ni dan danas, a prošla su gotovo dva mjeseca od donošenja jedne takve odluke, niko ne zna na osnovu čega je KMF Nevesinje ostao bez plasmana u Premijer ligu. Kruže priče o mogućim scenarijima, ali niko nikada se iz FSRS nije udostojio javnosti obrazložiti svoju odluku. Ostali su dužni javnosti, ljubiteljima futsala, ali prije svega ostali su dužni prvaku Republike Srpske, ekipi Nevesinja. Od prvog dana kada smo kontaktirali Nevesinjce rečeno nam je da i oni čekaju zvaničnu odluku, kako bi se mogli oglasiti, međutim, baš kao ni mi, ni oni nisu dobili zvanično obrazloženje  zbog čega ne mogu u Premijer ligu. Za sve ljubitelje futsala, futsal radnike, to je jedan veliki šamar FSRS, koji jasno pokazuje da sportsko nadmetanje tokom godine ne mora puno toga da znači, jer na kraju, ipak se oni pitaju najviše.

Na sastanku, koji opet nije ponudio mnogo toga konkretnog, bilo je govoreno i o omladinskoj ligi Republike Srpske, koja je prošle godine prerasla u pravi cirkus, ali i o ukidanju kazni koje je FSRS drakonski izrekao klubovima kako bi dokazao da se oni moraju slušati i da je njihova samovolja ipak presudna u svemu.

Dodaćemo na kraju da i u ovim tmurnim danima za futsal u Republici Srpskoj, postoji i neko svjetlo koje je došlo kroz stvaranje nekoliko novih klubova, kao što su KMF Radnički Novo Goražde, KMF Borac Banja Luka ili KMF Boračka Gradiška, a ponovo je aktiviran i KMF Doboj, nekada odlična ekipa na prostoru čitave Bosne i Hercegovine.

KOMPLETNE RASPOREDE LIGA MOŽETE POGLEDATI OVDJE.


13 .kolo Prva liga RS
Policajac : Brod
Jahorina : Brčko Zdravlje
Nevesinje : Glasinac
Šampion : Kotor Varoš
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Policajac 12 11 0 1 33
2 Nevesinje 11 7 1 3 22
3 Brčko Zdravlje 12 7 1 4 22
4 Glasinac 12 7 1 4 22
5 Jahorina 12 4 2 6 14
6 Šampion 12 4 1 7 13
7 Kotor Varoš 12 3 1 8 10
8 Brod 11 0 1 10 1