XS
SM
MD
LG

Odbojka je uvijek u modi

Foto: cev.eu

Spektakularni mečevi, krcate tribine i fantastična atmosfera obilježili su polufinale Evropskog prvenstva u odbojci, a jedna država od sedam miliona stanovnika imaće priliku sutra da po drugi put u ovoj deceniji bude prvak kontinenta i u ženskoj i u muškoj konkurenciji.

Ni slutio nije Vilijam Morgan na kraju 19. vijeka  da će njegov sport biti među najpopularnijim na svijetu, da će u jednoj, za njega dalekoj, zemlji zvanoj Poljska biti poput religije i da će se tu igrati meč pred 60.000 ljudi. Negdje u isto vrijeme kada je on smišljao prva pravila odbojke, Pjer de Kuberten je pokrenuo najvažnije sportsko takmičenje – Olimpijske igre. I malo vše od 100 godina kasnije na Igrama u Rio de Žaneiru, gdje je fudbal doručak, ručak i večera, prve rasprodane utakmice bile su odbojkaške. Naravno ne može se odbojka po popularnosti porediti sa fudbal i košarkom, ali Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) je danas najbrojnija svjetska sportska organizacija.

I sada se vratimo spektaklima u „Stožicama“ i „Bersiju“ i veličanstvenim pobjedama Slovenije i Srbije. Frenetična podrška u Ljubljani nosila je Urnauta, Čebulja  i ostale Slovence do drugog finala šampionata Evrope u zadnje četiri godine. Uspjeli su Poljaci pojačani Leonom da osvoje samo jedan set, ali više od toga nisu mogli i preko 4000 Slovenaca je već krenulo put Pariza na veliko finale. A tu će ih čekati tim Slobodana Kovača, tim od kog se nije to očekivalo zbog svih dešavanja ovog ljeta. Krenuli su sa pripremama sa Nikolom Grbićem. Bili su već tradicionalno na Palama i onda je uslijedio kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Italiji i težak poraz od domaćina. Nešto nije išlo kako treba i legendarni tehničar se povukao sa mjesta selektora. Savez je dao šansu Kovaču, unio je „svježu krv“, poboljšala se atmosfera i krenulo se sa pobjedama od prijateljskog meča u Ljubljani protiv Slovenije. Uslijedilo je Evropsko prvenstvo i put bez poraza do samog finala, a polufinale je bilo više od utakmice. Francuzi su dominirali zadnjih godina u duelima sa „orlovima“ i kod kuće su htjeli samo to da potvrde. Ipak kako što nisu fudbaleri i košarkaši te zemlje uspjeli da osvoje evropsko zlato u svojoj domovini, tako nisu ni odbojkaši. Imali su sjajnu podršku sa tribina, ipak Atanasijević, Kovačević, Petrić i ostali su stigli do petog seta i tamo su samo oni bili na terenu, domaćin kao da je poslije četvrtog seta izašao iz dvorane. Sjajni blokovi, prijem, smečevi, servisi, sve je išlo Srbiju i put u finale je obezbijeđen.

Kao što smo ranije rekli, Kovač je na klupi Srbije počeo baš protiv Slovenije, a prije dvije godine je i vodio Slovence. Sad će protiv njih pokušati da proglasi Srbiju najboljom evropskom odbojkaškom nacijom. Sve je to krenulo baš od njegove generacije i onim borbama sa Italijanima i Holanđanima krajem prošlog vijeka. Onda je došlo finale sa Rusima u Sidneju, let preko reklama i blok Vanje Grbića i olimpijsko zlato, godinu kasnije i evropsko. Blistali su srpski odbojkaši s vremena na vrijeme, ali su pažnju javnosti više preuzele odbojkašice pod vođstvom Zoran Terzića.

Nošeni možda i najljepšom sportskom pjesmom na našim prostorima, došla je i ta 2011. godina. U Beogradu je Jovana Brakočević  dominirala i donijela je prvo evropsko zlato za srpsku žensku odbojku, da bi par sedmica kasnije u Beču Ivan Miljković predvodio muškarce do drugog zlata na Starom kontinetu. Osam godina kasnije Terzićevoj ekipi nedostaje još olimpijsko zlato da sve objedine, a Kovačev tim ima priliku da se bar na kontinentu pridruži koleginicama i do zlata dođe bez poraza. Odbojkašice su do zlata stigle sa šest izgubljenih setova u devet mečeva, dok su odbojkaši u dosadašnjih osam izgubili pet setova.

U nedjelju u 17.30h Slovenija i Srbija vodiće prvu veliku borbu u narednih par mjeseci. Sutrašnja je za evropsko zlato, dok će se u januaru zajedno sa Nijemcima, Francuzima i još četiri reprezentacija boriti za jedno mjesto koje vodi na Olimpijske igre u Tokio naredne godine.