XS
SM
MD
LG

Igokea na putu košarkaške časti i slasti

Iako je, bez konkurencije, već godinama, najuspešniji i najbolji sportski kolektiv ovog dela Balkana, Košarkaški klub Igokea pleni i doslednošću, uvek u korist svog dostojanstva, ma kakvu cenu plaćala.

Pamti se…

Kad se počelo najavljivati da bi član ABA lige mogla da postane Priština generalni menadžer Igokee Igor Dodik bio kategoričan:

- Igokea u toj ligi neće igrati!

Onda, kad je Dule Vujošević dolaskom na čelo reprezentacije BiH na sva usta, ničim izazvan, počeo da hvali federalno Sarajevo i BiH, citirajući ko zna koje pesnike, iz Igokee su mu odgovorili: “hvala lepo na takvom Sarajevu, Vujoševiću, ” citirajući besmrtnog Ivu Andrića: “tamo gde počinje BiH, prestaju logika i razum”.

Igokea, za razliku od drugih “velikih” klubova u Republici Srpskoj igra s posebnom ozbiljnošću i Kup i sva takmičenja koja organizuje Košarkaški savez Republike Srpske. Svoju doslednost potvrđuje i odlučnom “školom košarke”, a njeni juniori pobeđuju na najjačim takmičenjima u celom regionu.

Uostalom, šta je dostojanstvo bez poštenja prema samom sebi: na mečevima Igokee uvek su prisutni oni koji su, još kao dečaci, postavili njene temelje – Milorad Dodik, Ratko Janković, Miroslav Bilanović, Igor Milunović, Milenko Raca, Ratko Kovač, Goran Dodik, Rade Grgić, Predrag Vranješ… njihov trener Živko Malkić…

Na taj način, Igokea je zajedništvom pobedila i mnoge nepravde i zluradosti, stekla brojne poštovaoce i iskrene prijatelje, izrasla u svojevrstan simbol Republike Srpske: nekadašnji igrači Potkozarja – Igokee: Boris Spasojević i Igor Dodik, danas znani košarkaški radnici, najodgovornije funkcije obavljali su u rukovodstvu ABA lige, te u košarkaškim savezima Republike Srpske i BiH.

Pametni ljudi, bili u mladalačkom dobu, ili zrelim godinama, nikad se ne kolebaju ni pred prekorom ni pred pohvalom.

Od 23. avgusta 1973. godine kada je pokrenuta inicijativa za njeno osnivanje, pa sve do danas, Igokea, kad se zvala i Potkozarje, dokazala je da nijedan put nije neprohodan za ljudske vrline, pogotovo kad te vodi epska ljubav bez koje sport ne može. Otuda se i dolazeći start ABA lige i meč protiv Partizana, sa ojačanom Igokeom i igrački i u stručnom štabu, u celoj Republici Srpskoj dočekuje, pre svega, kao prvorazredni praznik igre pod obručima.

Radost se, i u sportu, uvek pronalazila u sebi, pogotovo tamo gde se klanja prošlosti, koliko i voli budućnost, a nijedna ozbiljna sportska družina ne živi samo od sadašnjeg trenutka.

Igokea je, zaista, na svom putu košarkaške časti i slasti…