XS
SM
MD
LG

Pisao nam komesar, predsjednik, čitalac i....

 Jutros nas je (opet) dočekalo pismo Đorđa Starčevića, našeg čitaoca koji sve zna i sve što nije kako on misli,  ne valja... Mislili smo da više ne objavljujemo njegova pisma, čak smo mu to i napsilai, ali smo odustali...Dakle, pismo ćemo da ‘’pustimo’’,ali i da damo samo malo pojašnjenje.

Đorđe Starčević nije ‘’obični’’ čitalac. On je predsjednik Takmičarske komisije Fudbalskog saveza Republike Srpske, komesar  Prve lige Republike Srpse, sekretar Područnog fudbalskog saveza Gradiška...

To su mu zvanične funkcije u fudbalu, a čini se i da je (ne)zavnično branilac i čuvar lika i djela Velikog brata fudbala Republike Srpske...Tek da neupućeni čitaoci znaju, da Đorđe Starčević nije običan čitalac , on je čitalac – funkcioner.Kaže vlonterski,ali!!!

 E, kada je tako, ubuduće ćemo njegova pisma objavljivati ISKLJUČIVO napisana na memorandumima ili FSRS ili PFSG...

P.S.

Ni ovo njegovo pismo nećemo komentarisati, pojašnjavati, odgovarati...

 

Sport DC - Uredniku

              Drago mi je da Vaš portal, ipak, drži do čitaoca, ali u zaštiti vlastitih propusta omakne Vam se i netačnost, da drugačije istu ne nazivam. Prvo sam Vam prigovorio što ste objavili tekst „pobunjnika“, koji ne priznaju ništa za tačno i tumače pismo iz UEFA na svoj način, a da istodobno nema onoga što je objavljeno na sajtu FSRS, odnosno, teksta koji bi mogao dati običnom smrtniku mogućnost da misli i na vlastiti način. To je činjenica i onaj ko želi da se uputi na predmetnu raspravu mora otvarati sajt FSRS, pa porediti sa saopštenjem „pobunjenika“. Priznaćete da to i nije baš uredno i da, iole malo upućenog čitaoca navodi na pomisao da ste navijački nastrojeni.

                -Imputirate mi tvrdnje o postojanju ili nepostojanju države BiH, što u mome tekstu, koga vi objaviste nigdje nema?!

                -E, sada i odgovor na Vaše pitanje –ko je vidio pismo upućeno UEFA?

                Nisam siguran da jedna institucija, ma kako se ona zvala, iz svojih potreba za korespodencijom sa nekom drugom  organizacijom (odnosi se na UEFA) ima prvo obavezu obavijestiti javnost, pa onda  čekati odgovor?! Koliko je meni poznato FSRS je fudbalska organizacija, slijedom zakona i bitisanja, preko FS BiH može korespondirati i sa UEFA i FIFA. Da li , po Vama treba tražiti od nekoga dozvolu za obraćanje UEFA?

-Zavirim u Statut FIFA,UEFA,NS/FS BiH, FSRS i nižih organizacionih jedinica u fudbalu i svagdje ima odrednica o organima tih organizacija koje su podijeljene na: Predstavničko tijelo (predsjednik), izvršno tijelo (Predsjednik, IO) Pravno tijelo (Disciplinski i apelacioni organi), zakonodavno  tijelo (Skupština). Svi pobrojani imaju prava i obaveze predviđene Statutom, pa otuda predsjednici i generalni sekretari po funkciji mogu vršiti korespodenciju,  i ne tražiti dozvole, pogotovu ne od javnih medija?!

                -Vidim da se stalno referirate da je Pravna komisija FSRS dala jedno mišljenje oko smjene - ostavke i šta ne svega još sadašnjeg predsjednika, što opet Pravni komitet NS/FS BiH (identično tijelo Pravnoj komisiji) ima drugo mišljenje, koje je ,usput, jednoglasno usvojio IO FS BiH na pretposlednjoj sjednici. VI prenebregavate činjenicu da je tumačenje Pravnog komiteta FS BiH doneseno prije stava Pravne komisije FSRS i da je tumačenje  pravnog zastupnika „pobunjenika“ samo njegovo tumačenje, kako ono naš narod kaže - traženje igle u plastu sijena.

-Za istraživačko novinarstvo bi bilo zanimljivo saznati način i put kako je Pravna komisija FSRS odjednom donijela suprotan stav višem organu? Da li je tu bilo pritisaka? Jest da su ovi, uslovno rečeno, manji nešto duže razmišljali, ali je činjenica da u većini svojih razmišljanja se upitom referišu na stav Pravnog komiteta, i odlaze na seminare iz te oblasti na edukaciju. Moram priznati da me jedino navodi na misao da su učenici prevazišli učitelja?!

                -Ono što stoji u originalu dopisa UEFA jasno naglašava činjenicu da je ta odluka donesena i glasovima članova iz Republike Srpske! Piše tamo još da je odluka organa FS BiH, u ovoj  stvari, starija i od odluke nižestepenog organa FSRS.

                -Sviđalo se to nama ili ne, stariji je propisao norme, obavezao članice, da sve nesporazume i nejasnoće će rješavati konsenzusom, a ako to ne uspiju onda idu sa žalbama sudu CAS u Švajcarskoj(znači instituciji koja rješava ta pitanja iz oblasti sporta.

                -Statut najmanje organizacione jedinice  u fudbalu na našim prostorima je zadovoljio zakon jer je upisom u sudski registar ispunio zahtjeve  društva o pravima i obavezama takvih organizacija, a istu proceduru je prošao i Statut FSRS. Znači da zakonodavac nije našao suprotnosti, a ako nešto i nađe, i  tamo postoji dvostepeno odlučivanje (pravo žalbe, apelacija i sl), pa stoga stav jednog inspektora „eksperta za slikarstvo“,ne ubjeđuje me baš, u ovoj stvari, meriotorno. Složiću se, da kad prodje sve propisane procedure da i ja ne moram biti u pravu,a to će pokazati naredno vrijeme.

                -Vaše konstatcije o“ blatu“ u kome je fudbal u Republici Srpskoj, su Vaše, i bogami, nisam ubjedjen da ste Vi, kao pojedinac, referentni za postavljanje takve dijagnoze? Razmišljati tako možete, ali iznositi imperativnu tvrdnju, mislim da se kosi sa stvarnošću.

                -Na kraju Vaš opetovani(drugi puta) zahtjev da Vam dostavim svoju fotografiju, kako bi ilustorvali tekst izlazi iz okvira ukusa, mada se lično poznajemo, pa ću ovo shvatiti kao malo“ podbadanje“. Pošto raspravljamo o fudbalu, za ilustraciju Vam može poslužiti neki detalj iz fudbala, ili pak ilustracija koja bi nam vjerno dočaravala blato fudbala FSRS.

S poštovanjem!                                                                                                Đorđe Starčević