XS
SM
MD
LG

Kad je većina protiv pojedinca, on je smenjen

Miroslav Galić

 

Već više od mjesec dana dešavanja u Fudbalskom savezu Republike Srpske glavna su tema sportske javnosti ne samo u Republici Srpskoj i BiH, sve se pomno prati i u regionu. Fudbalska većina pokrenula je priču o razrješenju predsjednika Mile Kovačevića, on je uporište našao u aktima Fudbalskog saveza BiH, nastojao je da se žali i UEFA, stigao je odgovor iz Niona.

S demokratskog stanovišta, borba pojedinca kada želi da očuva pošto-poto vlast i poziciju, uprkos činjenici da većina dojučerašnjih saradnika, koja su ga na tu istu vlast izabrali i čuvali više od decenije, izaziva velike potrese ne samo u tom, već i svim srodnim sistemima.

-Gubitkom visoke pozicije pojedinac gubi mrežu podrške iz koje izvlači određenu korist i u koju je uložio interes. Takođe, ukoliko mirno sa svoje pozicije ne ode, pogotovo ako mu je to nuđeno, onda se izlaže mogućim istragama i optužbama za svoj rad, naročito ukoliko je taj rad bio nečastan. Kako ne može časno da napusti visoku funkciju, koja je izabrana privilegija i koja sa sobom nosi moć i uticaj, taj pojedinac pokušava za sobom povući one koje smatra neprijateljima i „odmetnicima“ – istakao je Miroslav Galić, asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

On smatra da je poštovanje demokratske većine od bitnog značaja za razvoj svakog društvenog projekta, pa tako i sportskog.

-Kada neki pojedinac, ma koju funkciju obavljao, stvori sebi od dojučerašnjih prijatelja i odanih saradnika neprijatelje jasno je da više tu funkciju ne bi trebalo da obavlja. To što želi da je i dalje obavlja upućuje na to da je sujeta bitan razlog tome – dodao je Galić.

Osvrćući se na to da neko želi pobijediti demokratsku volju velikog broja svojih saradnika, Galić odgovara:

-Jasno je da je takva osoba odvojena od baze koja ju je izabrala i dala joj moć. Ta osoba dozvoljava da je sujeta spriječi da prizna svoje greške. Baza koja ju je izabrala želi da je smijeni, a ona se toj bazi sveti neodstupanjem i politikom – ako padam ja, padate i vi! To je primjer tipičnog balkanskog sindroma – smatra Galić.

Na pitanje šta ustvari znači ta grčevita borba pojedinca za ostanak na vlasti i povlačenje nerezonskih poteza, prvenstveno zaobilaženja organizacije kojom predsjedava, Galić kaže:

-Ljudi koji su naučeni na moć tražiće i pakt sa đavolom, ukoliko misle da im to može pomoći. Nepoštovanje demokratske većine pokazuje da baza s pravom traži smjenu. Smatram da je bez obzira na sve, potrebno odstupiti. Ako oni koji su nas birali od nas traže, demokratskom većinom, da ostupimo – mi bismo to svakao trebali poslušati.

Ovakve situacije su, u istoriji fudbala i života, mnogo puta viđene, a epilog je uvijek isti.

-Kada pojedinac dospije u takvu situaciju, ponajviše svojim postupcima i izazivanjem revolta kod onih koji su ih izabrali da ih vode, kad-tad će biti smijenjeni. Vrlo vjerovatno će, grčevitom odbranom, izazvati veliku štetu s kojom će buduće rukovodstvo kasnije morati da se nosi i popravlja situaciju. Mnogi procesi će da budu unazađeni i ništa dobro, iz tog inata, neće izaći, a iz svega toga ni za fudbal Republike Srpske – zaključio je Miroslav Galić.

Dvojno tumačenje Statuta

O činjenici kada pojedinac na jedan način tumači Statut, a većina na drugi isti akt, Miroslav Galić kaže:

-To su ti vidovi borbe za opstanak pojedinca kada ga baza ne želi, a dvojno tumačenje Statuta, nije ništa drugo nego pravna smicalica. Pošto se radi o fudbalu, a UEFA i FIFA ne dozvoljavaju miješanje politike, tu je država nemoćna. U tom slučaju prioritetno je potrebno konsultovati dobrog pravnika.

 

Potraga za vođom

Na pitanje postoji li odbrana kada te “precrta” većina i kada više nisi predstavnik većine, Galić je istakao:

-Ne! Jedina stvar koja daje legitimitet vođi je većina koja ga je izabrala. To svakako nije ona većina koja, kao u pripovjeci Radoja Domanovića, slijedi slijepca koji je vodi u ambis, već većina koja uočava ambis i pokušava pronaći put koji će taj ambis zaobići. Ta većina možda ne zna put ka blagostanju, ali svakako zna da ambis tamo ne vodi.