XS
SM
MD
LG

Evro-navijači koji ruše ugled Zvezde

Košarkaši Crvene zvezde, sinoć su ostvarili veliku pobjedu. U drugom kolu Evrolige, pao je moćni Fenerbahče. Kada se zna da je Zvezda primila samo 56 poena, djeluje da je sve bilo impresivno. Međutim, za mrlju su se pobrinuli navijači.

Foto: Evroliga

Kada je košarka u pitanju, Zvezdini navijači se mogu podijeliti na Zvezdaše, koji su uvijek tu i u ABA i u Evroligi te na Delije koji su isključivo evro-navijači. Ti evro-navijači na utakmice dolaze samo kada se igra Evroliga ili eventualno kada gostuje ''zanimljiv'' rival u Evrokupu, kao što je prošle sezone bila Galata (radi dobro poznatih stvari i ubistva Marka Ivkovića Jagode).

Sinoć su još jednom Delije pokazale da im nije stalo do Zvezde nego do ličnih interesa. Sinoć su na najodvratniji način izvrijeđali Nikolu Kalinića. Istog onog Nikolu Kalinića koji je jedan od najzaslužniji za Zvezdin uspon. U sezoni 14/15, Zvezda je došla do prve titule u ABA ligi. Kalinić, inače defanzivni specijalac, u polufinalnoj seriji bio je napadački nevjerovatan i nerješiva enigma za Partizan. Može se reći da je Kalina bio jedan od najzaslužnijih za Zvezdinu triplu krunu u toj sezoni i plasman u TOP16 u Evroligi. Takođe, kada je u ljeto 2015. godine otišao iz Zvezde, Kalinić je Zvezdi donio velikih milion evra.

Međutim, sve je to zaboravljeno kod Delja. Istih onih Delija koje su napale Alena Omića u januaru 2018. godine protiv Olimpijakosa, samo zato što je Alen. To nisu pravi navijači Zvezde što smo i tada pisali. Delije su grupa koja stavlja svoje interese ispred interesa kluba. Kaliniću se zamjeraju stavovi oko Kosova. Ne ulazimo dublje u to da li su mu stavovi ispravni ili ne, samo ćemo konstatovati da na svoje lične stavove ima itekako pravo. 

Međutim, Delije nemaju pravo radi toga da ga vrijeđaju. Pogotovo jer su neki veoma uticajni članovi Delija, bliski politici koja svakim danom sve više udaljava Kosovo od Srbije. Nećemo dublje zalaziti u politiku ali se ovaj dio mora spomenuti. Radi te političke pozadine Kalinić je ''uklonjen'' sa spiska reprezentacije i to vrlo vjerovatno bez mnogo volje samog selektora Đorđevića. A kao naše najbolje krilo, ne treba ni pominjati koliko je Kalina falio na Mundobasketu pogotovo u defanzivi.

Kalinić nije zaslužio da bude vrijeđan, kao što je bio vrijeđan sinoć. Nije zaslužio da ga se zove izdajnikom jer je za Zvezdu davao uvijek svoj maksimum, kao i za Srbiju. Pogotovo nisu kadre pričati o izdaji Delije, koje izdaju klub svaki drugi vikend bojkotom domaćih mečeva ABA lige.

Ali kod nas je očito sve moguće.....