XS
SM
MD
LG

Finci pali na Bilinom polju

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine  u Zenici je  ugostila Finsku u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo naredne godine, u susretu u kojem je bh tim "hvatao" posljednji voz za plasman na takmičenje kroz kvalifikacije.

U susret utakmici ostao je bh sastav  bez Edina Džeke, pa je selekcija Roberta Prosinečkog bio gotovo otpisan prije meča, ali to je, kao što je selektor u najavi utakmice i istakao, u našem timu probudilo strahovit inat i želju da pokažu koliko zaista vrijede, ili barem da pokažu da vrijede mnogo više od Finske.

Doduše, i Prosinečki je odustao od nekih ustaljenih normi u igri nacionalnog tima, a mnogi igrači koji nisu bili u prvom planu  su dobili šansu da igraju. I od početka su uspjeli da se nametnu.

Domaćin je prvih deset minuta igre izveo tri kornera i stvorio nekoliko opasnih situacija pred golom gostiju, no treba istaći da su se Finci zaista dobro branili. No, u ofanzivi su bili sterilni i nisu zapravo ni pokušavali igrati fudbal.

Prvu pravu šansu imali su bh igrači u 13. minuti, kada je poslije ubačaja Pjanića iz kornera Bičakčić glavom šutirao pored gola. Već u narednoj minuti, Kvržić dodaje do Gojaka koji pogađa mrežu gostiju, ali iz ofsajd pozicije.

Samo četiri minute kasnije, povrijedio se Edin Višća i u tom momentu stvari zaista nisu djelovale dobro za domaći tim. Prosinečki je u igru poslao ljubimca publike Izeta Hajrovića, a ionako dobra bh  igra dobila je dodatni impuls.

U 20. minuti, Kvržić nakon prelijepog dodavanja Sarića šutira malo pored gola, a nekoliko minuta kasnije, Pjanić vrhunskom dubinskom loptom pronalazi veoma živahnog Armina Hodžića, koji lijepo prima loptu i šutira. Golman Finske je bio na krivoj nozi, ali gosti su uspjeli izblokirati njegov pokušaj.

Nije mogla Finska dugo izdržati nalete. U 29. minuti, nakon sjajne akcije Zoran Kvržić izbacuje Izeta Hajrovića pred gol gostiju, a ovaj sjajnim udarcem matira Hradeckog.

I nakon što su  Fince, nisu se bh igrači se više osvrtali. Finci su istrčali jedan kontranapad, prije nego je domaći tim dobio jedanaesterac nakon velike gužve u kaznenom prostoru gostujućeg tima. Siguran egzekutor u 37. minuti je bio Miralem Pjanić, koji je večeras sjajno vodio  reprezentativce, prvi put u karijeri u ulozi kapitena. 

U drugoj minuti sudijske nadoknade prvog dijela, odigrali su bh fudbaleri još jednu prelijepu akciju, Kvržić je proigrao Hajrovića, ali njegov udarac uz dosta muke brani Hradecki, pa se na poluvrijeme otišlo vodstvom domaćina od 2:0. O igri Finske najbolje govori podatak da su gosti imali samo 36% posjeda lopte.

Ta se situacija dosta promijenila u drugom dijelu, svjesno ili nesvjesno bh tim je zaigrao nešto povučenije, ali je i dalje bio puno opasniji od Finaca. Cimirot i Gojak su imali dobre šanse prije nego je veznjak Dinama u 54. minuti fauliran na ivici šesnaesterca gostiju.

Loptu je namjestio Pjanić, šutirao je neodbranjivo, ali pogodio je samo prečku, pa su gosti i dalje ostali u utakmici. No, nije to trajalo još dugo.

U 58. minuti, strašan pritisak u ofanzivi urodio je novim golom. Nekoliko bh fudbalera je šutiralo ka golu Finske, ali Hradecki je praktično branio nemoguće, sve dok se lopta nije odbila do Cimirota, koji je prebacuje do Pjanića, a ovaj sjajnim volej udarcem trese mrežu gostiju za velikih 3:0.

Smirila se utakmica malo u tom periodu, ali  je bh ekipa imala snage za još jedan snažan nalet , a u 73. minuti, Armin Hodžić iz akcije koja je bila dosta slična onoj kod pogotka Pjanića trese mrežu gostiju za 4:0. 

Prosinečki povlači Sarića malo prije četvrtog gola , a nedugo potom i Miralema Pjanića. Ekipa tada gubi kontrolu sredine terena, Finci pokušavaju napasti, a iz jedne od rijetkih grešaka u našoj zadnjoj liniji, kada Jajalo glavom vraća loptu praktično na peterac,  mrežu pogađa rezervista Pohjanpalo.

Do kraja meča, Finci su bili dosta agresivniji i više su prijetili , a imali su nekoliko prilika da stignu do pogotka koji bi im mnogo značio, jer bi zadržali prednost nad bh timom u međusobnom omjeru. Stoga je i pored velikog vodstva  bilo pomalo neugodno pratiti završnicu meča, 

Bosna i Hercegovina - Finska 4:1 (2:0)
Stadion: Bilino polje, Zenica. Gledalaca: 10.000. Sudija: Ivan Kružliak (Slovačka). Strijelci: 1:0 - Hajrović (29), 2:0 - Pjanić (37 - P), 3:0 - Pjanić (58), 4:0 - Hodžić (73), 4:1 - Pohjanpalo (79), Žuti kartoni: Hodžić, Jajalo (BiH), Uronen, Raitala (Finska)

Bosna i Hercegovina: Šehić, Kvržić, Kovačević, Bičakčić, Kolašinac, Sarić (71. Jajalo), Cimirot, Pjanić (76. Krunić), Gojak, Višća (18. Hajrović), Hodžić. Selektor: Robert Prosinečki

Finska: Hradecki, Arajuri (30. Vaisanen), Toivio, Kamara, Tuominen, Lod, Puki, Soiri (46. Pohjanpalo), Sparv (71. Kauko), Uronen, Raitala. Selektor: Marku Kanerva