XS
SM
MD
LG

Vojnici i sportisti iz Istočnog Sarajeva na jednom od najtežih vojnih takmičenja

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nalaze se u Velsu na jednom od najtežih vojnih takmičenja svijeta, Cambrian patrol.

U sastavu OS BiH nalaze se i dvojica vojnika i sportista iz Istočnog Sarajeva. Nekada uspješni članovi Tekvondo kluba ''Tigar'' i Karate kluba ''Igman'', Srđan Sredojević i Nemanja Nešković su nakon jako teške obuke i selekcije dobili svoje mjesto u patroli OS BiH.

Nemanja Nešković je i prošle godine nastupao na ovom takmičenju kao komandir i ima iskustvo sa svim zahtjevima koje sa sobom nosi ovo takmičenje. Tada je po prvi put osvojen srebrni standard, što se vrijednuje kao odličan rezultat. Sredojeviću je ovo prvi put da nastupa na ovom takmičenju.

Cambrian patrol je  vojna vježba koja se održava na prostoru planine Cambrian i močvarama u Velsu.  Potrebno je preći 40 milja (65 kilometara) za manje od 48 sati uz brojne prepreke i manevre. Prvi put je održana 1960. godine, i od tada se održava uz sve rigoroznije prepreke kako bi se testirale krajnje granice mogućnosti najelitnijih i najsposobnijih vojnih jedinica svijeta. Patrolu čini osam vojnika, a kako se navodi ovo je test liderstva, samodiscipline, hrabrosti, psihičke izdržljivosti i odlučivanja.