XS
SM
MD
LG

Sarajevo slavilo protiv Čelika, gosti imaju mnogo prigovora na suđenje Frane Jelića

Fudbaleri Sarajeva i Čelika odigrali su večeras prvi meč 13. kola Premijer lige BiH, a domaći tim nije baš briljirao, ali je slavio zaslužen trijumf, ukupno osmi u ovoj sezoni, kojim se barem privremeno izdvojio na čelu premijerligaške tabele.

Domaći tim je nakon dugo vremena od prve minute mogao računati na svoje ponajbolje prošlosezonske igrače Amara Rahmanovića i Benjamina Tatara, a iako nije bilo kapitena Krste Velkoskog te Anela Hebibovića i Darka Lazića, Sarajevo je u utakmicu ušlo kao apsolutni favorit, no valjalo je tu ulogu opravdati na terenu protiv Čelika koji je na Koševo doputovao sa mnogo optimizma nakon pobjede nad Širokim Brijegom u prošlom kolu.

Od početka utakmice bilo je vidljivo da su Zeničani došli po pozitivan rezultat, odnosno da će pokušati da se nadigravaju sa Sarajevom i dođu do pobjede. U 3. minuti su domaći imali šansu preko Tatara, a Zeničani su potom imali dobar napad, nakon kojeg je Dupovac izbacio loptu u korner.

Defanzivac Sarajeva je odlično intervenisao i u 14. minuti utakmice, a u 23. minuti opasan napad je organizovao Ševko Okić, ali je nakon dodavanja ka Aidinu Mahmutoviću, na vrijeme sa svog gola izašao Vladan Kovačević i osujetio namjeru Zeničana.

Sarajevo je šansu poluvremena promašilo u 25. minuti. Amar Rahmanović je evidentno bio željan igre, a u jednoj situaciji je krenuo u solo prodor, nanizao nekoliko protivničkih igrača te u odlučujućem momentu šutirao malo pored gola. No, i minutu prije toga je gol Čelika bio ugrožen nakon pokušaja Nebojše Gavrića iz slobodnog udarca, ali je Bojan Pavlović bio oprezan.

Čelik se za ovaj promašaj revanširao u 36. minuti, kada je veliku šansu imao Aidin Mahmutović, nakon dobre okomite lopte Anela Dedića. Njegov udarac izblokirao je Dupovac prije nego je lopta stigla do gola Vladana Kovačevića.

Pao je malo tempo igre nakon ove šanse za goste, a na samom otvorenju drugog dijela, Sarajevo je imalo veliku šansu da dođe do vodstva. Tatar je odličnom loptom pronašao Ahmetovića, ovaj se dobro namjestio na udarac, ali je Pavlović dobro intervenisao.

S druge strane, iz sjajne kontre je u 49. minuti Ševko Okić šutirao preko gola, a da je bio malo precizniji, gosti su mogli doći do vodstva.

U 56. minuti, Marko Perišić je dobio direktan crveni karton nakon oštrog starta na sredini terena nad Tatarom, kojeg je faulirao sa leđa. Gosti su bili vrlo nezadovoljni odlukom sudije Frane Jelića, a Sarajevo je vrlo brzo kapitaliziralo brojčanu prednost. 

Gavrić lijepom loptom pronalazi Hodžića, ovaj centrira u sredinu, a tamo se dobro snalazi Amar Rahmanović, koji pogađa gol Čelika i donosi vodstvo ekipi Sarajeva.

Očekivano je Čelik imao jako težak posao u nastavku susreta, iako nije previše loše stajao i Sarajevo je limitirao da bude poprilično bezopasno. U 71. minuti, Anel Dedić se našao u dobroj poziciji, ali je odlučio da ne šutira, već se nastavio namještati na udarac, dok nije izgubio loptu.

U 79. minuti, veliku šansu je imao Ševko Okić, čiji udarac poslije lijepe akcije sjajno brani Vladan Kovačević. U nastavku susreta, domaći rješavaju pitanje pobjednika, a mrežu gostiju trese poslije kornera udarcem glavom Mersudin Ahmetović.

Igrala se 85. minuta, a pitanje pobjednika bilo je riješeno, Sarajevo je upisalo nova tri boda. Bordo tim sada ima 27 bodova i barem se privremeno izdvojilo na vrhu tabele, dok je Čelik sa 16 bodova ostao u sredini tabele.

FK Sarajevo - NK Čelik 2:0
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 3000
Sudija: Frano Jelić (Široki Brijeg)
Strijelci: 1:0 - Rahmanović (60), 2:0 - Ahmetović (85)
Žuti kartoni: Đokanović (Sarajevo), Blažević, Jamak, Dedić, Pecelj, Pavlović, Okić (Čelik)
Crveni karton: Perišić (Čelik) - 56.

FK Sarajevo: Kovačević, Hodžić, Letić, Dupovac, Šerbečić, Đokanović (71. Šišić), Gavrić, Rahmanović, Tatar (89. Nathan), Milanović (86. Stanojević), Ahmetović. Trener: Husref Musemić

NK Čelik: Pavlović, Blažević (88. Isić), Pecelj, Vrhovac, Ćubara, Perišić, Jamak, Dedić (87. Žuna), Grahovac, Okić, Mahmutović (63. Huseinbašić). Trener: Slaviša Božičić


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8