XS
SM
MD
LG

Dve preslikane akcije na "Karađorđu" dovoljne za Milojev jubilej!

U okviru 15. kola Superlige Srbije, Crvena zvezda je otišla u goste novosadskom Proleteru. Bila je to, barem rezultatski, dobra uvertira pred veoma važan susret protiv Totenhema u okviru Lige šampiona. Naši igrači odigrali su tek koliko je bilo potrebno za poklon svom šefu – ovo je bila 100. pobeda najboljeg trenera u novijoj Zvezdinoj istoriji, Vladana Milojevića.

Kako to obično i biva kada su u pitanju naše utakmice, i ovaj put smo videli nekoliko promena u odnosu na prošli susret. Kanjas se vratio u startnu postavu, umesto Petrovića, Rodić je svoje mesto zauzeo na levom beku umesto Žandera, dok je u navalnom delu svoje minute „kupio“ Veljko Simić zahvaljujući učinku u prethodne dve utakmice. Centarfor Crvene zvezde večeras je bio Milan Pavkov, a u štoperski par činili su Pankov i Milunović.

Dugo nismo upotrebili izraz „početno ispitivanje snaga“, koji je savršeno opisivao prvih 15 minuta (pa i više) susreta. Naš tim imao je jalovu inicijativu, ali bez kvalitetnog pasa ili šuta. Mnogo grešaka oba tima na sredini terena obeležili su maltene i čitavo poluvreme. Priznaćemo – igralo se relativno brzo, ali ne i naročito kvalitetno.

Do prve prilike na meču čekalo se čitavih 18. minuta, a zapretio je domaćin. Nakon jedne nespretno ispucane lopte od strane Simića, na istu je naleteo Jovanović i strašnim poluvolejom sa nekih 20 metara raspalio po njoj. Borjan je bio savladan, ali je na sreću lopta prohujala pored stative. Prvi iole ozbiljan napad našeg tima videli smo tri minuta kasnije. Dobro je centrirao Marin sa leve strane, Pavkov je skočio i šutirao glavom koji metar preko gola. Da je nešto niža lopta bila, sigurno bi je bolje zahvatio naš centarfor.

Već u sledećem napadu imali smo odličnu priliku. Garsija je fantastično izbacio Gajića po desnoj strani, ovaj je iz kaznenog prostora iz prve ubacio loptu u sredinu, ali iz nekog razloga je Pavkov preskače i ta prilika odlazi u nepovrat. Morao je naš napadač da pokuša da postigne pogodak.

U 30. minutu posle centaršuta Rodića na prvu stativu, Pavkov odlično reaguje, dobar trzaj glavom, ali odlično je bio postavljen i Petrić. Sličnu situaciju smo videli i 5 minuta kasnije, kada je Pavkova gađao Marin sa suprotne strane. Jači šut nego prošli put sada odlazi pored gola.

Nije se ni Proleter u potpunosti branio, imali su par opasnih napada na našoj polovini, ali je koncentrisana bila naša odbrana. Crvena zvezda je pokušavala najviše udarcima glavom nakon centaršuteva, i u tome je prednjačio Pavkov. U 40. minutu, nakon kornera, pokušao je i Milunović – pored gola. Solidno je to izgledalo, a to je ujedno bilo i poslednje uzbuđenje u veoma nesadržajnom prvom poluvremenu.

Nije se često dešavalo da naš tim na odmor ode bez postignutog pogotka. Proleter se u prvih 45 minuta pokazao kao tvrd orah, ne ostavljavši puno prostora našim ofanzivnim igračima. Prilika iz kategorije stopostotnih gotovo da nije bilo, iako smo imali 2-3 situacije iz kojih smo ozbiljno zapretili.

Izmena na pauzi nije bilo, tako da su timovi drugo poluvreme počeli u startnim postavama.

Nešto otresitije su počeli igrači u plavim dresovima (danas smo nastupali u rezervnoj garnituri), pa je već u 49. minutu Pavkov u svom stilu spustio loptu ka Simiću. Ipak, bila je to nešto jača lopta koju Simić nekako stiže i gotovo iz mrtvog ugla gađa gol Proletera – neuspešno.

U 55. minutu zabeležili smo dva opasna pokušaja naših igrača, Kanjasa i Simića, međutim oba ta šuta bila su izblokirana. U tim minutima smo vezali i nekoliko kornera, što je dovoljno govorilo o tome na kom delu utakmice se odvijala igra.

Napadi našeg tima isplatili su se u 59. minutuSimić u svom stilu beži između odbrambenih redova protivnika, sve je to sjajnim pasom ispratio Rodić i poslao mu veoma dobru loptu na levu stranu. Brzonogi Simić stiže loptu i po zemlji je upućuje na peterac gde na nju naleće Mateo Garsija, kome nije bilo teško da pogodi mrežu. Stadion „Karađorđe“ itekako prija Argentincu, podsetimo, postigao je gol i protiv Vojvodine u Novom Sadu. 0:1.

Uprkos pogotku, nezadovoljstvo igrom svog tima Milojević pokazuje dvostrukom izmenom. Iz igre su izašli Vulić i Simić, a njihove izmene bili su Jovančić i Boaći.

Nije mnogo falilo Boaćiju da udvostruči prednost u 70. minutu. Odbila mu se lopta na ivicu kaznenog prostora, nešto je traljavije šutirao, lopta zakačila jednog od defanzivaca Proletera i umalo prevarila Petrića. Da je šut bio jači, sigurno bi to bio gol.

Uzvratio je Proleter odmah – Andrejević nakon kornera preti glavom sa nekih šest metara, ali njegov pokušaj prolazi malo pored stative. Stekao se utisak da bi Borjan svejedno zaustavio taj šut.

Većim posedom lopte naš tim je umirio igru, uglavnom se igralo na polovini Proletera, ali bez većih uzbuđenja.

Od 75. minuta Proleter je krenuo na sve ili ništa, nakon ulaska Ruševića prebacili su težište igre na našu polovinu, a u 80. minutu šutem iz daljine domaći su umalo savladali Borjana. U istom minutu, u igru je ušao i pomalo zaboravljeni Jevtović i, ispostaviće se, rešio susret.

Igrao se 82. minut kada je na levoj strani dobio loptu od Marina. Hrabro je krenuo ka kaznenom prostoru, i uz malo sreće nanizao dva igrača, te došao do pozicije iz koje je, poput Simića nešto ranije, u nogu pogodio, ovaj put Boaćija. Crvena zvezda je povela 2:0i time rešila ovaj susret. Na pravi način se naš tamnoputi napadač vratio na teren nakon povrede.

Srljao je Proleter, pokušavao makar počasni pogodak da postigne, ali to je samo stvaralo ogroman prostor za kontranapade našeg tima. Nisu u tim momentima bili dovoljno koncentrisani Gajić, Jovančić i Jevtović, pa su njihovi završni pasovi bili veoma neprecizni. Sa druge strane, zapretio je domaćin još jednom, ali Borjan je ostao nesavladan.

Rezervisano su igrali, reklo bi se, naši momci večeras u Novom Sadu. Po dosta teškom, prohladnom vremenu Crvena zvezda nije prikazala igru kakvu smo možda i očekivali nakon prethodna dva kola. Uprkos želji da protok lopte bude brz, teren i dekoncentracija naših igrača nisu dozvolili da takva igra bude naročito efikasna. Ipak, postigli smo dva pogotka nakon skoro identičnih akcija, gde su se proslavili Simić, odnosno Jevtović, pa su lakši deo posla odradili Garsija i Boaći i time vratili osmehe na lica naših navijača u ovom prohladnom danu. Zvezda će, nakon ove utakmice, u dobrom raspoloženju dočekati sredu i susret sa Totenhemom.

 

Novi Sad – stadion KarađorđeSudija: Danilo Grujić. Pomoćnici: Jovan Grujić i Stefan Vojnić. Žuti kartoni: – Crveni kartoni: – Strelci: 0:1 Garsija (59. minut), 0:2 Boaći (82. minut)

PROLETER: Petrić, Tanasin, Leandro, Andrejević, Kovačević, B. Jovanović, Šćepanović (od 64. Novaković), Pejić (od 75. Rušević), Babić, Marjanović (od 83. Jovanović), Mirosavljev. Trener: Branko Žigić

CRVENA ZVEZDA: Popović, Gobeljić, Pankov, Milunović, Rodić, Kanjas, Vulić (od 62. Jovančić), Garsija, Marin, Simić (od 62. Boaći), Pavkov (od 81. Jevtović). Trener:Vladan Milojević