XS
SM
MD
LG

Smeta li Borac ili...?

Nedjeljna premijerligaška utakmica između Borca i Radnika, odigrana na Gradskom stadionu grada na Vrbasu, uskovitlala je „fudbalsku prašinu.“ Tim iz Banja Luke je porazio ekipu uz Bijeljine sa 2:0, a pojedini mediji, uglavnom iz Federacije Bosne i Hercegovine, ’’skočili’’ su u odbranu Radnika.

Svima je penal, koji je sudija Aleksandar Njegomirović svirao  nakon duela Stojana Vranješa i jednog defanzivca Radnika, ’’počeo’’ da bode oči. Krenulo je horsko nasrtanje na Borac. Zašto? Zato što dolazi iz Banja Luke, Republike Srpske, zato što je treći na tabeli...Zato što ima seriju od pet trijumfa za redom...

Pitam se, iskreno, zašto medijima nije smetalo otimanje bodova Zvijezdi 09?? Oštećena je ekipa Borisa Stanišića u nekoliko utakmica i svi mediji su - ćutali. Nisu digli svoj glas i stali u zaštitu tima iz Etno sela Stanišići. Nekako se podrazumijeva, kad se nasrće na klub iz Republike Srpske, u Sarajevu -ćuti. Ne progovaraju, a sada su, kao, stali u zaštitu Radnika. Kluba koji nije rekao ni jednu jedinu riječ o meču u Banjaluci. Jeste Mladenu Žižoviću bilo teško, naravno i navijačima. Ipak, treba im pružiti ruku za fer plej. Mogli su, a nisu, pasti pod uticaj svega napisanog i krenuti na Borac i igrače kluba iz Banja Luke. Nisu, i pokazali su da su iznad svega.

Treba, isto tako, uputiti i čestitke fudbalerima i stručnom štabu Borca. Pa,  prije samo mjesec dana, bili su sa svima, kako kaže naš narod-„ potaman.“ Bili su u donjem dijelu tabele. Nisu bili nikakva prijetnja za eventualni izlazak u Evropu. Sada se sve okrenulo za 180 stepeni.

Ne smeta njima toliko Borac, koliko im smeta njegova uprava i predsjednik Vico Zeljković. A on im smeta samo iz jednog razloga, što je sestrić, njima ni malo dragog Milorada Dodika. E, zbog toga im smeta Vido, pa im smeta naravno i Borac, te njegovi dobri rezultati.

Kada je Borac prije dvije godine izbačen iz lige, nije nikome smetao. Bilo je svima drago da najtrofejniji srpski klub (a Borac to jeste) ide u Prvu ligu Republike Srpske. Voljeli bi da su ga mogli gurnuti i u onu zadnju, da ga ugase... Borac je platio ceh nekih svojih strih uprava koje su trošile novac ko zna kako i na šta sve. Vico Zeljković je došao sa svojim saradnicima i uz pomoć, tačno je ,Republike Srpske, krenuo da vraća Borcu ugled, ali i dugove. Ide im to dobro, dugovi su sve manji, a ugled sve veći. Sada će se naći pametnjakovići pa će reći „dali im dva miliona.“ Jesu, pa i ostali klubovi dobijaju. Sarajevo, Željezničar i ostali, iz svojih sredina. Nećemo zavirivati u džep ovih klubova i baviti se njima. Nema potrebe, svako se snalazi kako zna i umije. Tako je i sa Borcem.

Postavlja se on na pozicije na kojima treba da bude. U vrhu bh fudbala, kao prvi klub u Srba. Možete da ga ne volite, da ga ne simpatišete, ali je to tako!! I – tačka.

Za mnoga posrtanja u poslednjoj dekadi kluba iz Banja Luke, krivicu treba da nose njegove uprave. Nisu bile u stanju nešto napraviti. Ova sada zaista  jeste. Doveli su adekvatna pojačanja, sklopili tim za dobre, nećemo reći vrhunske rezultate. Treba još raditi na tome, ali „vjetrovi koji sada duvaju“ Gradskim stadionom donose dah optimizma i vedrine, a to „nekome“- ne odgovara. Ne zbog Borca, već zbog toga što dolazi iz Banja Luke, a po difoltu sarajevske čaršije -“ sve što dolazi iz Banja Luke, to ne valja..“ Zašto, valjda „oni“ znaju???