XS
SM
MD
LG

Pismo Emine o dešavanjima na meču sa Lokomotivom

Na adresu našeg portala stiglo je pismo iz ŽFK Emina Mostar. Obavijestili su nas da su nam poslali meil sa njihovom reakcijom na utakmicu sa Lokomotivom iz Brčkog, a koji nikada nije stigao nama.

Poštovani,
 U  prošlom emajlu sam Vam poslala demanti našeg kluba povodom pisanja  u vezi dešavanja na utakmici ŽFNK Emina  - ŽfK Lokomotiva. Pošto ste bili prvi portal koji je iznio informacije o incidentu, koje po svemu sudeći vidjećete na videu koji šaljem nije bilo. Nadam se da ćete na svom portalu obavijestiti javnost o tačnoj istini. Lijep pozdrav, stoji u jedinom e-mailu koji smo mi dobili od Emine…

Obavijestili smo Mostarce da nama nije stigao njihov dopis, a ni video materijal sa tog susreta. Zatražili smo da nam ga proslijede  Nakon izuzetno korektnog razgovora sa jednim članom uprave ŽFK Emina odlučili smo da, iako nama to pismo nije stiglo, preuzmemo sa drugih portal. Uzeli smo i video materijal. Objavljujemo ga bez bilo kakvih korekcija:

“Ovim se putem želimo oglasiti povodom dezinformacije domaćih i regionalnih medija, vezanih uz verbalni okršaj igračica ŽF/NK „Emina“ te ŽFK „Lokomotiva“, koji je od strane Danijela Vuksanovića, nekadašnjeg izvjestitelja o ženskom nogometu te današnjeg suca nižerangiranih natjecanja i kvazinovinara, protumačen kao fizički nasrtaj trenera Zije Tojage na igračicu protivničkog tima, Škahić Aldinu. Danijel Vuksanović aktuelni je uređivač službene stranice gostujućeg tima ŽFK „Lokomotiva“ te postoji osnovana sumnja kako je imao namjeru da klevećući trenera Ziju Tojagu, našteti njegovu osobnom ugledu te ugledu ŽF/NK „Emina“ koji je direktni konkurent u Premijer ligi te se bori za najvišu poziciju u istoj. Dezinformaciju o fizičkom nasrtaju trenera Zije Tojage na igračicu protivničkog tima, Vuksanović je objavio na portalu sportdc.net te je vijest nakon toga odjeknula regionalnim medijima. Također, s obzirom na povjerljivost zapisnika susreta Premijer lige, te činjenicu kako je za dostupnost istih potrebno biti ovlaštena osoba koja ima pristup stranici comet.nsbih.ba, otvorenim se ostavlja pitanje- kako je i pod kojim uvjetima Danijel Vuksanović došao do zapisnika, te isti naposlijetku i objavio? Osim podataka koje je podijelo Vuksanović, nije istaknuto kako je u zapisniku domaćeg tima bilo manjkavosti u vidu neuvođenja dvije igračice, Dragice Dende te Andreje Čulo, u isti. Danijel Vuksanović, bivši igrač FK „Lokomotiva“, na susret rivala došao je prijevozom gostujućeg tima.
 

U subotu, 2.11.2019., pred četrdeset gledatelja ,održan je susret Premijer lige za žene između ŽF/NK „Emina“ te ŽFK „Lokomotiva“ na nogometnom igralištu „Rođeni“. U 31.minuti susreta, nakon nedosuđenog faula u korist igračice ŽF/NK „Emina“, Đule Velagić, dolazi do žustre rasprave dviju igračica koje se nastavljaju unositi u lice jedna drugoj, koju prekida trener ŽF/NK „Emina“, Zijo Tojaga, udaljujući te rukama razmičući dvije protivničke igračice.
 

Delegat susreta Lajla Spahić načinila je zapisnik na osnovu mišljenja pomoćne sutkinje, Aide Jusufović, koja je glavnu sutkinju obavijestila o navodnom fizičkom kontaktu. Također, zapisnik nije formiran na temelju odluke glavnog suca Nejre Ališpago, kojoj pozicija na terenu nije dopuštala da isprati sukob dviju igračica.
 

S obzirom na to kako se ŽF/NK „Emina“ danas bori za prestiž u Premijer ligi, vodstvo kluba te sam trener ,Zijo Tojaga, ovu neosnovanu klevetu smatraju izravnom prijetnjom za osobni ugled te ugled kluba. S obzirom na širok opus sportskih i trenerskih aktivnosti Zije Tojage, koji je tijekom života bio internacionalnim trenerom, kako ženskih, tako i muških ekipa, nedopustiv je svaki pokušaj narušavanja njegova profesionalnog te osobnog ugleda te ugleda ŽF/NK „Emina“ od strane medija potaknutih klevetom Danijela Vuksanovića te neprofesionalne djelatnosti delegata susreta Lajle Spahić. ŽF/NK „Emina“ okuplja lokalne, ali i djevojke iz okolnih mjesta. Također, važno je naglasiti kako je klub naklonjen igračicama svih vjera i nacija te da do sada nisu zabilježeni konflikti između igračica i trenera. S obzirom na dosadašnji uloženi napor i trud, uprava kluba i gospodin Zijo Tojaga angazovali su advokate kako bi ispravili nepravdu koja se stavlja na teret trenera od strane pojedinih domaćih i regionalnih medija, koji su predvođeni Danijelom Vuksanovićem”, stoji u saopštenju.

P.S. Kako smo već ranije mi odgovorili Lokomotivi, nema potrebe da to ponavljamo, pogotovo nećemo odgovarati na subjektivne ocjene ko je kakav novinar ili sudija...

,Mnogo sreće u narednim mečevima želimo i Emini i Lokomotivi.  


Široki Brijeg 1 : 4 Radnik Bumerang
SFK 2000 4 : 0 Iskra
Emina 4 : 1 Lokomotiva
Drina 0 : 4 Alfa Modriča
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 11 11 0 0 33
2 Emina 11 7 1 3 22
3 Lokomotiva 11 7 1 3 22
4 Iskra 11 6 2 3 20
5 Radnik Bumerang 11 5 0 6 15
6 Alfa Modriča 11 1 3 7 6
7 Široki Brijeg 11 1 2 8 5
8 Drina 11 1 1 9 4