XS
SM
MD
LG

Nebojša "Uške" Vučićević: Spreman sam ići na poligraf!

Foto: podunavlje.info

Sporna utakmica izmeđuz Smedereva i Kabela još nije dobila epilog, a mnogi donose svoj sud pre konačnog epiloga. Posebno su u Smederevu teško doživeli sve dezinformacije i pretnje oduzimanjem bodova i višemilonskim kaznama. Smederevski prvoligaš oduvek je važio za sinonim poštenja i u dugoj istoriji postojanja kluba, njegovo ime nikada nije bilo ukaljano sa nečasnim radnjama, stranim fudbalu. Posebno je teško palo treneru Nebojši Vučićeviću i igračima, koji su sjajnim igrama obeležili prvoligašku jesen. Izgarali su, prolili reke znoja, kako popularni Uške kaže, krvavo su svaki bod zaradili i sad neko hoće sav trud da obesmisli i poništi.  

Trener Vučićević vrlo retko daje intervjue i izjave za medije. U prvi mah nije bio raspoložen da se oglasi i kaže bilo šta vezano na ovu temu, koja ga je očito teško pogodila, ali se predomislio i potekla je iskrena i emotivna ispovest sportiste, stručnjaka, koji je čitav život poklonio fudbalu i uvek iz svega izlazio čista obraza.  

- Nikog ne optužujem, niti upirem prstom, ali da nam neko na pravdi Boga, oduzme nešto što smo najpoštenije zaradili, to se jednostavno kosi sa svakom logikom. Za istinu sam spreman ići do kraja ne bi li dokazao i uvero svakoga u našu čestitos i poštenje. Spreman sam na poziv da idem na poligraf, sud FSS, ili da se pojavim na televizijskoj debati. Ako imaju dokaze neka ih iznesu na videlo i potkrepe materijalnim dokazima, ja ću biti prvi koji će zahtevati, ne oduzimanjem 10 bodova, nego selidbu kluba u 6-7 rang takmičenja!? Verujem u poštenje i korektnost rukovodećih ljudi FSS i da će doneti  pravu odluku koja neće baciti ljagu na klub - rezigrirano, ali sa verom u pravdu  istupa Nebojša Vučićević, veliki legalista, koji je sve postigao znanjem, talentom, velikim radom i stalnim usavršavanjem.

Smederevo do petog kola i posle toga, sasvim su dva različita tima. Do tog trenutka služio je za popravljanje gol razlike,  bez bodova i jednim postignutim golom. Videći da je vrag odneo šalu, predsednik Zoran Lončar se odlučio za ambicioznog i dokazanog stručnjaka. -  Idem tamo gde ću moći samostalno da radim. Predsednik Lončar mi je dao čvrste garancije i odrešene ruke oko dovođenja igrača i selektiranja tima. Kad pogledam unazad svodi se na sledeće: Dok smo bili topovska hrana za rivale nikom nismo smetali. Sada, kada smo nezabeleženom serijom sjajnih rezultata primakli se vrhu, najednom smo trn u oku. Zašto?

Vučićević nam prenosi atmosferu nakon utakmice sa Kabelom. Sva ta ujdurma u koju su, ne svojom  krivicom uvučeni, ostavila je traga na fudbalerima. - Zamislite pod kakvom su tenzijom moji igrači istrčali na teren protiv Dinama iz Vranja. Delovali su kao izduvani balom i nisam im ni jednog trenutka zamerio. Uprkos svemu, smogli su snage da se izdignu, zaborave na trenutak sve nevolje i savladaju velikog protivnika. Utakmica protiv Kolubare zaslužuje koju reč više. Sa dva igrača manje na terenu, odigrali smo superligaški i postigli  gol za fudbalske udžbenike, o kome se još priča i  vrti na odjavnim špicama. Da li su bili lepši tačni i precizni pasovi ili gol Đorđevića? pita se cenjeni stručnjak, i naglašava da je uprkos porazu, svaki igrač  premiran za veliku borbenost i požrtvovanje. Postalo je gotovo pravilo da Smederevo svaku utakmicu završi sa jednim ili dva igrača manje na terenu, tako da na treningu ovom segmentu pridaju veliku pažnju.  - Smederevo nema pomoćne terene, a kako bi sačuvali postojeći na stadionu, svakodnevno odlazimo preko Dunava i treeniramo  u 15 kilometara udaljenom  Kovinu.

- Zadržali ste visoke pozicije  i stakli kandidaturu za najviši plasman. Sledeća prepreka je dojučerašnji super ligaš OFK Bačka. - Optimista sam i verujem da možemo da se ravnopravno uključimo u borbu za dve pozicije koje vode u viši rang. A što se tiče našeg sledećeg protivnika Bačke, nastupićemo znatno oslabljeni. Zbog crvenih kartona izostaće Rakić i Stanković, a pod znakom pitanja su rekovalescenti Stojković, Basrak i Mršulja. Pored igrača, moram se zahvaliti našim vernim navijačima koji su nam najveća podrška i prate nas kako kod kuće, tako i na strani.

U Smederevu igra prava mala legija stranaca. Među devetoro stranaca, ima igrača iz Kine, Nigerije, Koreje, Australije, Hrvatske...