XS
SM
MD
LG

SIPA nosi crvene kartone

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su počeli akciju usmjerenu protiv više fudbalkih  sudija i odgovornih osoba iz Fudbalkosg  saveza BiH zbog sumnje u namještanje utakmica, u okviru koje je do sada uhapšeno osam osoba.

Nekoliko arbitara s liste Prve lige FBiH se tereti da su prekršili više članova Krivičnog zakona, a između ostalog im se na teret stavljaju organizovani  kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.

Akcijom je obuhvaćeno još osumnjičenih osoba, ali ih je 11 u ovom trenutku ključno za istragu, potvrđeno je za Klix.ba. Akcija obuhvata menadžere, nogometne sudije i funkcionere NS BiH i NS FBiH, a sve se odnosi na sezonu 2018/2019.

Na spisku osmunjičenih se nalaze arbitri Ilija Živković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Miloš Gigović, Zoran Grbić te funkcioneri Irfan Durić, Vladimir Dominković, Salem Prolić, Anto Bilješko i Fuad Zahirović. Osam osoba je uhapšeno, dok se privođenje preostale trojice očekuje tokom dana.

 Tokom protekle i ove sezone klubovi u Prvoj ligi FBiH su se žalili na tendenciozno suđenje, a bez ikakve sumnje najveća prašina digla se u 17. kolu prošle sezone na susretu Goražde - Velež koji je završen pobjedom domaće ekipe rezultatom 1:0.

Čelnici mostarske ekipe su izbrojali 34 greške na svoju štetu, koje je napravio glavni arbitar Kenan Bajraktarević, jedan od osumnjičenih.

Zanimljivo, Bajraktarevićevo dijeljenje pravde u ovoj utakmici su u Nogometnom savezu FBiH ocijenili dobrim te on nije kažnjen.

 Arbitar Ilija Živković, koji je i ranije bio suspendovan zbog suđenja u Premijer ligi BiH, je bio u centru pažnje na utakmici aktuelne sezone Prve lige FBiH između GOŠK-a i Budućnosti. Gabeljani su slavili rezultatom 3:2, a posmatrač suđenja na ovom meču bio je Fuad Zahirović.

Prošle sezone nekoliko utakmica Olimpika je završeno sumnjivim rezultatima, a najupečatljivija je utakmica 6. kola Prve lige FBiH Metalege - Olimpik.

Sarajevska ekipa je slavila pogotkom u 90+8. minuti susreta minimalnim rezultatom 1:0, a pravdu na utakmici je dijelio Mirza Kazlagić, također jedan od osumnjičenih.

Jedan od osumnjičenih arbitara Haris Poprženović je bio glavni sudija meča Rudar Kakanj - Olimpik u 14. kolu prošle sezone Prve lige FBiH. Sarajlije su slavile minimalnim rezultatom 1:0.

Osim arbitara, pod istragom su i predsjednik Prve lige FBiH Irfan Durić, predsjednik Komisije za suce i suđenje Vladimir Dominković i član ovog tijela Anto Bilješko.

izvor:klix.ba