XS
SM
MD
LG

Analiza 20. kola Prve lige Srbije: ''Grafosi'' ponovo kolo vode

Foto: Prva liga Srbije

Posle odigranog 20. kola prvenstrva Prve lige Srbije, nije bilo značajnijih pomeranja na tabeli, izuzev da su se mladi "grafosi" vratili na čelo tabele u tandemu sa Zlatiborom. Duel prvog i poslednjeg tima na tabeli samo je na papiru bio lak za favorita. Mladići trenera Žižića su tek u drugom poluvremenu slomili otpor žilavih i upornih gostiju iz Dobanovaca. Uprkos novom trijumfu, trener lidera ne vidi sebe kao favorita i tu nezahvalnu ulogu prepušta drugima. Trebalo je da se derbi jeseni odigra u Novom Sadu, ali je administrativnom merom sve to obezmišljeno.

Zlatibor je ujedno ovo bila deseta utakmica bez poraza, i ne čudi podatak da imaju najsigurniju odbranu u ligi. Oslabljeni Metalac je poveo u Bačkoj Palanci, ali su ceh platili lošijem izdanju u drugom poluvremenu. Zajedno sa Grafičarom imaju najefikasniji navalni red, mada na utakmicama Gornjemilanovčana u proseku pada najviše golova. Ko se nadao da će Kolubara zauzeti tako visoke pozicije. Do juče su bili srpskoligaši i u poslednji čas su promovisani u prvoligaša. Ovoga puta odoleli su u Novom Pazaru. Trener Bačke Dejan Rađenović je preuzeo tim kad je bio u donjem delu tabele, i za relativno kratko vreme vinuo se sa ekipom među kandidate koji kroje vrh tabele. Metalac je tek u nastavku položio oružje pred raspoloženim Žakulom i družinom.

Vranjanci igraju po principu "toplo – hladno". Konačno su se protiv "orlova" pokazali u pravom svetlu i zabeležili najubedljiviju poobedu. Do sada su zabeležili indetičan broj pobeda i poraza (po osam), što ih ne može zadovoljiti. Odmah iza Vranjanaca su komšije iz Pirota. Radnički je odigrao jedan turbulentan meč protiv Žarkova i ostali su praznih šaka. Piroćance je pratila rekordna poseta od peko hiljdu posmatrača i bije ih glas da igraju najlepši fudbal u ligi. To im ništa nije vredelo i osuli su drvlje i kamenje na račun sudijske četvorke smatrajući da su drastično oštećeni. To ne umanjuje zaslužen trijuf osmoplasiranog Žarkova, koji su se hrabro borili, stigli minus od dva  gola i na kraju se radovali.

Pazarci iz kola u kolo tonu sve niže. Sa Lazarevčanima su odigrali bez golova, ali deveta pozicija ne zadovoljava apetite kluba koji su gajili mnogo veće planove. Činjenica je da imaju dobar tim, stvaraju šanse, ali su ceh platili slaboj realizaciji. Ko god je pratio igre Kabela začudiće se mestom na poziciji broj deset. Administrativne mere ne mogu umanjiti neosponi kvalitet i vrednost tima trenera Zorana Vasiljevića, koji igraju lep i dinamičan fudbal. Kragujevčani se bude i neočekivana pobeda u Smederevu podigla im je moral i samopoudanje. Za Kragujevčane važi podatak da teško daju i primaju golove.

 Na klupi Trayala se promenilo najviše trenera i Nenad Sakić je doveden kao spasilac. Vide se pomaci, ali verovatno nisu planirali da se iz Zemuna vrate praznih šaka. Za njih vreme radi i u Kruševcu su ubeđeni da će u preostala tri kola popraviti plasman. Mesto ispod, sa istim brojem bodova dele sa Sinđelićem. Orlovi su prava takmičarska ekipa koja zna da igra na rezultat. Doduše ubedljiv poraz u Vranju ne ide im u prilog, ali oni pre svega bodove osvajau na Dušanovcu.

Zemun je preskočio Smederevo posle oduzimanja bodova ekipi trenera Vučićevića, i pobedom nad konkurentom iz Kruševca polako plove ka luci spasa. Sva dešavanja vezana za spornu utakmicu protiv Kabela odrazila su se na ukupnu atmosferu u Smederevu, i posle sjajne serije od osam pobeda, naišla je serija poraza i 15. pozicija na tabeli.  Uprkos nezavidnoj poziciji na tabeli, Dobanovčasne niko nije nadigrao, a ceh su platili slaboj realizaciji (najmanje golova postigli u ligi). Do poslednjeg kola će se boriti jer smatraju da imaju kvalitet za ovaj rang takmičenja.