XS
SM
MD
LG

Igor idealno rešenje

''Gdje ja stadoh, ti ćeš poći. Što ne mogoh, ti ćeš moći'', su stihovi iz pjesme ''Sveti grobovi'' Jovana Jovanovića Zmaja. Ti stihovi vrlo dobro opisuju imenovanje novog selektora Srbije u košarci, uz naravno prikladnu sliku koja je nastala tokom finala Eurobasketa 2017. godine.

Foto: Facebook

Tokom pomentog finala, treneri sa slike vodili su ljutu bitku. Sale je predvodio Srbiju kao selektor a Kokoškov Sloveniju. Na kraju su se pobjedi radovali Slovenci a Igor Kokoškov postao je junak ''Dežele'' za sva vremena. A danas je taj isti Igor Kokoškov i zvanično postao selektor Srbije.

Srbija je imala velike ambicije na ovogodišnjem Mundobasketu. Nikada jači sastav i vjerovatno nikada svi na raspolaganju. Od Saleta Đorđevića se očekivalo da momke odvede bar do medalje a naravno i do samog zlata. Na kraju se sve završilo kako se završilo Srbija je završila peta a Sale je odlučio da se povuče sa mjesta selektora.

Nakon toga, dva mjeseca se nagađalo ko će biti novi selektor. Cjelokupnoj stručnoj pa i navijačkoj javnosti, Igor Kokoškov bio je prva želja. Uz njega se najviše pominjao Saša Obradović a u poslednje vrijeme i Duško Ivanović. Na kraju je odluka pala i novi selektor je definitivno Kokoškov. 

Ko je Igor Kokoškov ?

Igor Kokoškov rođen je 17. decembra 1971. godine u Banatskom Brestovcu. Rano se počeo baviti košarkom. Igrao je sve do jedne teške saobraćajne nesreće 1990. godine. Kokoškov je preživio ali je koljeno stradalo i morao je okončati igračku karijeru.

Foto: NBA

Međutim, nije želio reći zbogom košarci. Odlučio je da ode u trenerske vode. Sa samo 21 godinom, vodio je omladince OKK Beograda a bio je kasnije i pomoćnik u seniorskoj ekipi. U sezoni 1995/96, Kokoškov je bio prvi trener ekipe. Tada je postao najmlađi trener u istoriji koji je vodio neku seniorsku ekipu kod nas. Kasnije je radio i u omladincima Partizana, da bi 1999. godine otišao ''preko bare''.

Mlad, perspektivan, ambiciozan i sa vrsnim poznavaljem engleskog. Takav je bio zapažen od strane Misurija. U sezoni 1999/00, Igor Kokoškov bio je asistent na Misuri koledžu. Tada je postao prvi čovjek van Amerike kome je to pošlo za rukom. Tada je glavni trener na Misuriju bio sadašnji trener Jute Snajder.

Naredne godine Kokoškov je postao asistent u NBA ligi. Bio je i po tome prvi jer je bio prvi trener van Amerike, koji je imenovan za pomoćnog trenera. Bio je pomoćnik u Klipersima, gdje je glavni trener bio Alvin Džentri. Nakon tri godine u Los Anđelesu, Kokoškov se preselio u Detroit. Bio je pomoćni trener Lerija Brauna u sezoni 03/04, kada su se Pistonsi okitili titulom NBA prvaka. Tada su za Pistonse igrali između ostalih i Rip Hemilton, Bilaps, Šid Valas ali i naš Darko Miličić. Treba reći da je tokom 2004 i 2005 godine, bio i pomoćnik Željka Obradovića u reprezentaciji tadšanje Srbije i Crne Gore.

Kokoškov je proveo pet sezona u Detroitu a onda je uslijedio odlazak u Finiks. U Arizoni je proveo pet godina. Tada je sarađivao recimo sa Goranom Dragićem a opet je trener bio Alvin Džentri, inače veliki Kokoškov prijatelj. Treba istaći da je te 2008 godine, kada je postao asistent Finiksa, Kokoškov preuzeo i reprezentaciju Gruzije. U Finiksu je proveo ukupno pet sezona a kao selektor Gruzije, radio je sedam godina.  Sa Gruzijom je radio fenomenalan posao. Na Eurobasketu 2011. godine, odveo ih je do drugog kruga. Krajem te godine nagrađen je ''Ordenom Časti'' od strane predsjednika Gruzije Mihaila Sakašvilija. Veliki uspjeh imao je i 2015. godine, kada je odveo Gruziju u osminu finala Eurobasketa. Bili su blizu da izbace Litvance tada, ali su nesrećno izgubili.

Nakon Finiksa, kratko je radio u Klivlendu i Orlandu, da bi 2015. godine postao pomoćnik u Juti. Radio je tri sezone kao pomoćnik u stručnom štabu a jednom prilikom vodio je i meč protiv Lejkersa, budući da je Snajder bio odsutan. Taj meč Igor je dobio. Tokom mandata pomoćnika u Juti, postao je i selektor Slovenije. Sa Slovenijom je osvojio Eurobasket 2017. godine, savladavši upravo Srbiju. 

Prošlog ljeta nastavio je sa serijom stvari u kojima je prvi. Postao je prvi trener van Amerike koji je postao trener jedne ekipe u NBA ligi. Vodio je Finiks koji nije imao dovoljno kvaliteta pa i rezultati nisu bili najbolji. Ipak, imao je velike pobjede poput one nad Voriorsima ili nad Bostonom u  TD Gardenu. Ipak, na kraju sezone Finiks se zahvalio Igoru a on je postao pomoćni trener u Sakramentu gdje i sada radi.

Šta donosi Kokoškov ?

Igor Kokoškov je taktički vrsan stručnjak. To govore i neki njegovi potezi. Naime, zadnjih par minuta finala Eurobasketa, igrao je bez Gorana Dragića. Shvatio je da je Gogi umoran i izveo ga je. Završnicu je odigrao Ali Nikolić i to je bio pun pogodak. Hrabar ali i dosta razuman potez, tada se Igoru isplatio.

I to je samo jedna od stvari kada je on u pitanju. Njegove ekipe igraju lepršavu košarku koja je nalik košarci NBA ekipe, samo sa mnogo većom dozom ozbiljnosti u igri. Tako su igrale njegove reprezentacije i tako su dolazile do rezultata. Slovenija ne samo da je uzela zlato, nego je igrala najbolju i najljepšu košarku na Eurobasketu prije dvije godine.  Veoma lepršavo, dosta kretnji bez lopte, timska igra i tražnje uvijek idealnog rešenja. To su samo neke od karakteristika te Slovenije koja je pod vodstvom Kokoškova otišla do zlata.

Njegov trenerski stil će se veoma lako uklopiti u kvalitet kojeg Srbija ima. Em će u klubu raditi sa Bogdanom i Bjelicom, em imamo dosta NBA košarkaša u reprezentaciji koji su spremni za sistem koji će Kokoškov forsirati. Takođe, imamo i dobrih defanzivaca koji će dati taj defanzivni doprinos. On često nije vidljiv na prvu kod ekipa Igora Kokoškova ali je itekako bitan.

Srbija prvo mora proći kvalifikacije da bi se našla na olimpijskim igrama. Prednost jeste ta što je turnir u Beogradu. No kako god bilo, treba euforiju stišati. Jeste Kokoškov strašan stručnjak i najbolji mogući izbor, ali polako. Puno je rada i pred njim i pred igračima da se isklesa medalja u Tokiju.

Sa Saletom nije bilo suđeno zlato ni na jednom velikom takmičenju a vidjećemo da li će drugačije biti sa Igorom. Vidjećemo da li će se ostvariti čika Jovini stihovi....