XS
SM
MD
LG

Sarajevo slavilo u Vrapčićima

Sarajevo - Velež

Fudbaleri Veleža i Sarajeva odigrali su danas na stadionu Rođeni susret 17. kola Premijer lige BiH, a zadoovljniji će nakon nje biti gosti, koji su pobjedom od 2:1 barem privremeno uspjeli da se vrate na vrh tabele.

Timovi su ušli u duel sa jasnim ambicijama da osvoje pun plijen, a Sarajevo je ipak imalo snažniji motiv da pobjedom uđe u gradski derbi sa Željezničarom, koji je jako značajan za nastavak sezone.

Bordo tim je iskoristio Veležovu želju da igra ofanzivan fudbal sa izgradnjom napada iz zadnje linije pa je dobrim presingom onemogućavao kreaciju akciju Veleža i brzo po oduzetoj lopti je dolazio u šanse, a u 8. minuti je Sarajevo imalo prvu šansu, no udarac Benjamina Tatara otišao je malo pored gola.

Samo nekoliko minuta kasnije, isti igrač šutira pored gola, da bi u 13. minuti sjajnu akciju u pogodak pretvorio Krste Velkoski. Halid Šabanović je začeo akciju, proigrao je Ahmetovića, a ovaj na drugoj stativi pronalazi usamljenog Velkoskog, koji trese mrežu Adnana Bobića.

Za razliku od nekih ranijih utakmica, u kojima se Sarajevo povlačilo nakon vodećeg pogotka, ovaj put to nije bio slučaj. Bordo tim je još uvijek bio jako opasan, a dubinske lopte za Ahmetovića i Rahmanovića stvarale su Veležu velike probleme.

U 24. minuti, Amar Rahmanović je propustio sjajnu šansu, da bi u 28. minuti Šabanović centrirao, lopta mu prešla preko noge i zatresla prečku. Samo četiri minuta kasnije, zicer promašuje Mersudin Ahmetović, koji nakon loše intervencije Maneva glavom iz prve šutira, ali pored gola Adnana Bobića.

U 41. minuti, Sarajevo pogađa prečku. Sjajno je šutirao Benjamin Tatar i Adnan Bobić je praktično već bio savladan, ali promjene rezultata nije bilo. Na drugoj strani, Velež je imao posjed lopte, ali ništa osim toga, a nekoliko pokušaja domaćih igrača odbrana Sarajeva je bez većih problema izblokirala.

Okončan je prvi dio vodstvom Sarajeva, a Velež je izašao vrlo ofanzivno u drugom dijelu susreta i već u prvoj minuti drugog dijela je imao veliku šansu nakon greške Šerbečića da dođe do poravnanja, no Elvis Džafić je odlično odbranio udarac Nusmira Fajića.

Samo nekoliko minuta kasnije, djeluje pomalo nevjerovatno da su u dva navrata velike šanse propustili domaći, a sjajno su intervenisali prvo Džafić, a potom i Hodžić.

No, baš u momentima kada je Velež istinski pritiskao, Sarajevo dolazi do drugog gola. Ahmetović prebacuje u kaznenom prostoru domaćih loptu do Rahmanovića, ovaj je bio u izglednoj šansi za postizanje gola, ali je fauliran i Dragan Petrović je pokazao na bijelu tačku.

Siguran realizator u 59. minuti bio je Benjamin Tatar, koji je, u tom se momentu činilo, Sarajevo doveo nadomak pobjede.

No, Velež nije odustajao i već u 62. minuti Rođeni stižu od pogotka. Muharem Ćivić sa lijeve strane pogađa mrežu Sarajeva, a njegov udarac u bliži ugao gola Elvisa Džafića čuvar mreže Sarajeva jako je loše procijenio, te je primio dosta naivan gol.

Velež je nakon smanjenja zaostatka nastavio sa napadima, a u 68. minuti fenomenalnu šansu su imali domaći da pogode mrežu Sarajeva, no prvo je Džafić odbranio udarac Fajića, a potom je nakon odbijene lopte Dupovac sa gol linije izbacio loptu nakon pokušaja Obrena Cvijanovića.

Umirila se malo igra nakon ove šanse za domaće, ali desetak minuta kasnije Džafić brani još jedan opasan udarac Cvijanovića, da bi na drugoj strani poslije ubačaja Milanovića u velikoj prilici bio Rahmanović, no njegov je pokušaj izblokiran. 

Džafić je potom nekih pet minuta do kraja susreta sjajno odbranio udarac Seida Behrama.

U 88. minuti, Halid Šabanović na ivici kaznenog prostora pravi faul nad Fajićem i dobija drugi žuti karton. Domaći su žestoko negodovali jer su smatrali da je njihov tim trebao dobiti penal nakon duela Šabanovića i Fajića, a sudac Dragan Petrović dosudio je samo slobodan udarac na ivici šesnaesterca za domaći tim.

Do kraja meča nije bilo promjena, pa je Sarajevo slavilo pobjedu kojom se barem privremeno vratilo na vrh tabele.

FK Velež - FK Sarajevo
Stadion: Rođeni, Mostar
Gledalaca: 3000
Sudija: Dragan Petrović (Banja Luka)
Strijelci: 0:1 - Velkoski (13), 0:2 - Tatar (59) P, 1:2 - Ćivić (62)
Žuti kartoni: Urdinov (Velež), Hodžić, Rahmanović (Sarajevo)
Crveni karton: Halid Šabanović (Sarajevo)

FK Velež: Bobić, Fereira, Urdinov, Manev, Zvonić, Ćosić (60. Cvijanović), Zeljković (27. Osmić), Vehabović, Ćivić (80. Behram), Brandao, Fajić

FK Sarajevo: Džafić, Hodžić, Šabanović, Šerbečić, Dupovac, Oremuš (66. Đokanović), Gavrić, Rahmanović (80. Guzina), Tatar (71. Milanović), Velkoski, Ahmetović


Mladost 0 : 4 Radnik
Borac 0 : 0 Zrinjski
Tuzla Siti 1 : 0 Čelik
Zvijezda 09 1 : 1 Sloboda
Željezničar 1 : 2 Široki Brijeg
Velež 1 : 2 Sarajevo
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 17 10 5 2 35
2 Željezničar 17 9 5 3 32
3 Tuzla Siti 17 9 3 5 30
4 Radnik 17 9 2 6 29
5 Borac 17 8 5 4 29
6 Zrinjski 17 8 3 6 27
7 Široki Brijeg 17 6 6 5 24
8 Velež 17 5 4 8 19
9 Čelik 17 5 4 8 19
10 Sloboda 17 3 7 7 16
11 Mladost 17 3 4 10 13
12 Zvijezda 09 17 1 4 12 7