XS
SM
MD
LG

Krstajić ima prolaz kod svih

Mladen Krstajić

Kao prvi selektor reprezentacije BiH koji je na ovu funkciju došao po predlogu Fudbalskog saveza Republike Srpske Robert Prosinečki je završio misiju prevremenim sporazumnim raskidom ugovora o saradnji sa “krovnim” Savezom iz Sarajeva. Neuspeh u “grupi j” kvalifikacija za Evropski šampionat 2020. godine u kojoj je BiH osvojila četvrto mesto iza Italije, Finske i Grčke skupo je koštao nekadašnjeg trenera Crvene zvezde i selektora Azerbejdžana, bez obzira na sjajne partije u premijernom izdanju UEFA Lige nacija.

Odlaskom popularnog Žutog meseto selektora “Zmajeva” ostalo je upražnjeno pred martovske baraž utakmice protiv Severne Irske u polufinalu i eventualnim duelom sa boljim iz meča Slovačka – Republika Irska. Ono što interesuje sportsku javnost u “Dejtonskoj zemlji” jeste to da li će Republika Srpska predložiti naslednika Roberta Prosinečkog, i ako hoće, ko će to da uradi, obzirom da se predsednik FSRS Mile Kovačević nalazi na udaru fudbalske većine srpskog entiteta?

Sarajevski mediji se već dva dana trkaju ko će da donese imena više kandidata za novog selektora BiH, pa su tako u širokom krugu, između ostalih, Radomir Antić, Slavoljub Muslin, Milovan Rajevac, Mladen Krstajić… Pre izbora Prosinečkog u krugu predloga FSRS bio je i Vinko Marinović, aktuelni selektor mlade reprezentacije BiH, ali je veliko pitanje da li bi nekadašnji fudbaler Kozare, Borca, Crvene zvezde, Žerminal Beršota i reprezentativac SR Jugoslavije prihvatio baraž avanturu, obzirom da na klupi “Zmajića” pravi dobre rezultate?

Jedini Srbin, ali i trener u svetu, koji je trenirao sva tri španska velikana – Real Madrid, Barselonu i Atletiko Madrid – Radomir Antić demantovao je dolazak na klupu “Zmajeva”:

-Nema nikakve istine u tome. Niko me nije kontaktirao iz Bosne i Hercegovine i neću preuzeti kormilo reprezentacije!

Slavoljub Muslin, selektor koji je odveo Srbiju posle osam godina pauze na Svetsko prvenstvo, a potom u čudnim okolnostima dobio otkaz, bio je “prvi pik” FSRS i pre Roberta Prosinečkog…

-Video sam da Robert Prosinečki više nije selektor BiH. U ovom trenutku me zaista niko nije kontaktirao, ni ponudio mi mesto selektora iz FS BiH. Pre nego je došao Prosinečki, kada sam napustio Srbiju, imao sam razgovore s ljudima iz Fudbalskog saveza BiH i ponudu da budem selektor “Zmajeva”, ali tada sam se ljubazno zahvalio na ponudi – istakao je Muslin novinarima iz BiH.

Ime Mladena Krstajića, takođe bivšeg selektora “Orlova”, ali i predsednika premijerligaša Radnika iz Bijeljine, opšteprihvatljivo je i u Federaciji BiH u kojoj “sve mere i seku” po tri puta, pogotovo sve ono što dolazi iz Republike Srpske. Krstajić je rođeni Zeničanin, nikada nije davao “teške” izjave o komplikovanom “bosanskom loncu”, odlično poznaje fudbalsku situaciju u zemlji, a ima i veliki broj prijatelja i poštovalaca, imao bi prolaz kod svih. Popularni Krle se još nije oglašavao po pitanju ideje da nakon “Orlova” sedne i na klupu “Zmajeva”. Ali, o eventualnoj kandidaturi Krstajića za sarajevske medije je govorio aktuelni predsednik FSRS Mile Kovačević, koji je rekao:

-Ne znam zaista otkud takve informacije. Videćemo, tek se situacija rasplela na način kako jeste. To su suviše ozbiljne stvari da bi se već nešto spekulisalo. Previše je rano.

Teško je u ovoj haotičnoj situaciji koja je zahvatila Fudbalski savez BiH, a čije je najbolje ogledalo reprezentacija, pretpostaviti kada će biti izabran novi selektor “Zmajeva”.

-Veoma brzo će se znati ko će naslediti Roberta Prosinečkog na klupi reprezentacije. Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH trebao bi da ima sednicu već sredinom naredne sedmice – rekao je Adnan Džemidžić, generalni sekretar “krovnog” Saveza.

Robert Prosinečki je 4. januara 2018. godine potpisao ugovor sa FS BiH koji je važio do 31. marta 2020. godine, a tada je u trci za selektora “Zmajeva” pobedio protivkandidata Amara Osima, aktuelnog trenera Željezničara. Pre toga FSRS je “stavio veto” na kandidaturu Mehe Kodre. Pored Roberta Prosnečkog u novembru 2017. godine FSRS je prodložio još sedam imena za selektora BiH: Marsela Kolera, Vladimira Vajsa, Vinka Marinovića, Boška Đurovskog, Matjaža Keka, Srećka Kataneca i Klarensa Sidorfa.

Nema sumnje da će decembarski dani biti i te kako uzbudljivi i neizvesni kada je reprezentacija BiH u pitanju, ali i izbor selektora čiji će jedini zadatak biti taj da odvede “Zmajeve” na prvo Evropsko prvenstvo u istoriji ove reprezentacije. Prvo pitanje uoči novog izbora selektora BiH glasi: hoće li FSRS, i ko će u njegovo ime to da uradi, predložiti naslednika “svog” Roberta Prosinečkog?