XS
SM
MD
LG

''Žuta traka'' razrešava Kovačevića

Mile Kovačević

“Žuta traka” razrešava Kovačevića

Fudbalska javnost u Republici Srpskoj s nestrpljenjem očekuje rasplet u sukobu većine članova Izvršnog odbora i Skupštine s jedne, odnosno predsednika i generalnog sekretara Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačevića i Gorana Ćejića s druge strane.

Već nekoliko meseci traje pravna bitka u koju je uključen i Fudbalski savez BiH, a na osnovu tajnog pisma koje je poslano iz Sarajeva i Evropska fudbalska federacija dala je “svoje mišljenje” oko nastojanja fudbalske većine u srpskog entitetu da razreši dužnosti predsednika Kovačevića.

Poslednjih nekoliko dana kancelarije Fudbalskog saveza Republike Srpske su, bez obrazloženja, zatvorene i zaključane, u njima nema nikoga, iako se tradicionalno u njima, svakog decembra održavao niz sastanaka, u prvom redu “fudbalske vlade” koja je raspravljala o izveštajima komesara za takmičenje, ali i za suđenje, te stavljala tačku na sve lige saveznog ranga takmičenja. Međutim, paralizovanje rada FSRS najmanje odgovara klubovima i celokupnom fudbalu, a ovakva situacija ukoliko potraje posledice bui mogle da budu dalekosežno katastrofalne. Iako je takmičarski na terenu sezona u Republici Srpskoj završena pre mesec dana ona još uvek nije zaključena od nadležnih institucija FSRS.

Prema informacijama koje su stigle u javnost od šestorice članova Izvršnog odbora FSRS koji se zalažu za razrešenje dužnosti predsednika Kovačevića uskoro bi na vratima Fudbalskog saveza Republike Srpske trebalo da se pojave žute trake nadležne inspekcije koja je donela određena rešenja u ovom sporu, a koja nisu ni do danas ispoštovana?!

Šta će, i kako da bude, još uvek je neizvesno, a hronološki dogažaji su se ovako redali. Prvo je podnesen zahtev od strane 43 delegata Skupštine od ukupno 55 za sazivanje vanredne sednice ovog tela s dnevnim redom razrešenje predsednika FSRS, u skladu sa članom 26, stav 1 Statuta FSRS. Nakon što zahtev nije uvažen šest članova Izvršnog odbora (dva potpredsednika Dušan marković i Milorad Lale, te Dragan Aranđić, Vico Zeljković, Mladen Kršić i Mirko Milošević) tražili su održavanje sednice Izvršnog odbora sa dnevnim redom na kojem bi se između ostalog našla tačka zakazivanje vanredne sednice Skupštine, opet u skladu sa članom 26, stav 1 i 3 Statuta FSRS.

Kako ova dva zahteva nisu uvažena, protivno Statutu FSRS, Republička uprava za inspekcijske poslove, Odeljenje prosvetne inspekcije (zaduženo između ostalog i za sport), donosi dva pojedinačna rešenja u kojima se nalaže FSRS da održi sednice Izvršnog odbora i Skupštine, sa predloženim dnevnim redom. FSRS, tačnije predsendik Mile Kovačević, koristeći pravne lekove, podnosi resornom Ministarstvu porodice, omladine i sporta žalbe na ova dva rešenja inspekcije, koje takođe bivaju odbačene, pa su tako rešenja Prosvetne inspekcije potvrđena u celosti. Samim tim FSRS je morao da ih izvrši što do danas nije učinjeno.

U ovom slučaju, zakonske odredbe određuju izvršenje putem trećih lica, a pošto je predsednik sprečen u obavljanju dužnosti (postoji sukob interesa), rešenja bi trebala biti izvršena preko prvog potpredsednika FSRS. Dalje, zbog oglušavanja na donesena rešenja o izvršenju i rešenja o izrečenim kaznama za prekršioce predsednika FSRS i generalnog sekretara, može se očekivati “zabrana obavljanja delatnosti do izvršenja rešenja”, kako stoji u Zakonu o inspekcijama Republike Srpske, što bi značilo “stavljanje katanca” na FSRS, tačnije žute trake.

Fudbalski savez Republike Srpske je prvi strukovni sportski savez osnovan 5. septembra 1992. godine u tadašnjoj Srpskoj Republici Bosni i Hercegovini i do sada, u 27 godina istorije ove organizacije ni slične stvari nisu se dešavale, a sada je sve realnija opcija da će “žuta traka” morati da primora neposlušne čelnike FSRS da rade u skladu sa Zakonom Republike Srpske i poštuju ih.

 Lazarević i dalje usamljen

Slučaj prijave Mile Kovačevića protiv onih koji su protiv njega, a obavljaju funkcije na nivou “Krovnog” Saveza, podnesenih Disciplinskoj komisiji FS BiH još uvek se nalazi na dnevnom redu ove komisije. Kovačević je preskočio Disciplinsku komisiju FSRS u ovom slučaju, a većina disciplinaca FS BiH traži da se celi slučaj vrati u nadležnost entitetskog Saveza.

Jedini protiv je Radivoje Lazarević iz Donjeg Šepka, koji je odsustvovao ili napuštao sednice Disciplinske komisije FS BiH kada je sagledao situaciju i video da je u manjini.