XS
SM
MD
LG

Antalija pa Evropa

Posle duže vremena banjalučki Borac je ponovo kolektiv u kojem stanuje jasna organizaciona i takmičarska vizija i nalazi se na putu povratka u sam vrh domaćeg fudbala, ali i da bude učesnik međunarodnih takmičenja. Crveno-plavi su se nakon sramnog izbacivanja iz Premijer lige BiH zbog licence konsolidovali na svim poljima, trnovito iskustvo koje su sticali, praćeno velikim bolom zbog nepravde i duplih aršina FS BiH, pretočili su u projekat “evropski Borac” koji je, možda, stigao i znatno ranije od predviđenog i zacrtanog.

Za razliku od prethodnih godina kada je bilo “velikih” izjava od kojih je javnost napravila bumerang nezadovoljstva, na kraju ove jesenje sezone u eliti BiH u klubu se, uprkos sjajnim rezultatima, ne “razbacuju” tim i takvim izjavama, već ćute i strpljivo koračaju, uporno rade, a pomak se vidi i na tribinama jer sve više ljubitelja fudbala dolazi na Gradski stadion i daje podršku klubu, vratili su se i najvatrenije pristalice, popularni “Lešinari”… Sve to stvara pozitivnu atmosferu u i oko kluba, ali i pobednički karakter i mentalitet, a Borac je najposećeniji klub na svom terenu u poslednjih nekoliko kola.

Odavno u Borcu stvari nisu bile složene na ovakav način, svaka je na svom mestu i vrlo dobro se zna organizaciona i takmičarska hijerarhija. Većina dugova iz prošlosti je rešena, zadržan je i kontinuitet u stručnom radu jer već na prvim iskušenjima čelnici kluba “nisu dali” na trenera Branislava Krunića, odbacujući sve priče o smeni, imali su poverenje u mladog stručnjaka, bivšeg reprezentativca, stvoren je i pozitivan, pobednički duh i jedinstvo među igračima… Slobodno se može reći da je iza crveno-plavih jedna od najuspešnijih polusezona u istorijatu učešća u Premijer ligi BiH. Jer zacrtano šesto mesto na kraju jeseni odavno je premašeno, a Borac je pozitivno sve iznenadio trenutnim plasmanom na treću poziciju i ulogom prvog pratioca sarajevskih večitih rivala, iako je imao razna podapinjanja i nepravedno postavljene barijere od onih koji su ga godinama ponižavali i omalovažavali.

Da se mnoge stvari unapred planiraju i znaju, sve radi planski, što je do sada bila retkost u klubu, i da Borac sve više liči na mnogo organizovanije klubove u regionu i Evropi, pokazuje i činjenica da Banjalučani već sada, kolo pre kraja polusezone, znaju raspored aktivnosti u januaru iduće godine, ali i plan i program priprema za prolećni deo šampionata. Svnje ove pozitivne promene stigle su sa sadašnjom upravom na čijem čelu se nalazi predsednik Vico Zeljković, pun entuzijazma i ubeđenja da Borac može, i mora, mnogo više nego do sada.

-Glavni deo priprema odradićemo u našoj staroj bazi, turskom letovalištu Antaliji. Na ovaj put ćemo krenuti 25. januara, dan kasnije u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi odigraćemo prijateljsku utakmicu, ime rivala biće ubrzo poznato. Sutradan, dakle 27. januara polećemo sa beogradskog aerodroma “Nikola tesla” ka Turskoj i tamo ćemo boraviti do 10. februara – referisao je, “u grubo”, plan i program priprema Dejan Lukendić, direktor Borca.

U klubu se nisu uspavali zbog sjajnih rezultata ove jeseni, već streme ka višem i boljem, a pripreme u Antaliji su samo još jedan element u konačnom mozaiku povratka Fudbalskog kluba Borac na veliku scenu.

-Tokom zimskih priprema u Turskoj odigraćemo pet utakmica, dve smo već dogovorili, rivali će nam biti skopski Vardar i ruski premijerligaš Orenburg. Imena ostala tri rivala biće dogovorena na licu mesta, a obzirom da je u tom periodu Antalija puna klubova sa Balkana i Evrope, to će biti najmanji problem da zakažemo kvalitetne provere – dodao je Lukendić.

Pred fudbalerima Borca je još jedna prvenstvena utakmica, u subotu na Gradskom stadionu gostuje tuzlanska Sloboda i pobedom Banjalučani će se učvrstiti na trećem mestu koje obezbeđuje učešće u kvalifikacijama za UEFA Evropsku ligu.

-Prvenstvo će biti neizvesno i teško, pogotovo na proleće. Mnogo je kvalitetnih ekipa, razlika kvaliteta je u nijansama, detalji će da odlučuju. Mnogo je pretendenata za evropske vize, a malo mesta. Imamo šansu da se domognemo Evrope iako to nije bio prioritet pred start prvenstva. Svaku šansu koja nam se ukaže nastojaćemo da je iskoristimo – rekao je  Dejan Lukendić, prvi operativac jedinog krajiškog premijerligaša.

Još uvek nije utvrđen tačan datum prozivke fudbalera Borca za prolećni deo sezone.

-Sa Slobodom igramo u subotu, a u nedelju je u restoranu “Agape” zakazana zajednički ručak igrača, stručnog štaba i čelnika kluba i tim ćemo da stavimo tačku na ovu jesen. U dogovoru sa šefom stručnog štaba Branislavom Krunićem biće zakazana prozivka, najverovatnije, posle 10. januara, odnosno Božićnih i republičkih praznika, tačan termin biće poznat naknadno – rekao je Lukendić.

 


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8