XS
SM
MD
LG

Rezultat porodičnog ambijenta

Veliki broj čestitki stigao je na adresu Fudbalskog kluba Borac koji se, svi pokazatelji tako govore ove jeseni, konačno probudio iz takmičarske učmalosti i sportske letargije, te iz duboke margine svih zbovanja vratio se direktno u epicentar svih fudbalskih zbivanja u BiH.

Banjalučani su, ponajpre iznenadili sami sebe, a onda i sve ostale rivale, fudbalsku javnost u “Dejtonskoj zemlji”. Aktuelni šampion Republike Srpske velikim korakom zagazio je putem prikladnim njegovom imenu i renomeu, istoriji i ugledu i pokazao da se na njega najozbiljnije mora da računa u narednom periodu. Na kraju krajeva Premijer liga BiH je s Borcem, ali i povratkom mostarskog Veleža u elitu, dobila pravi smisao, u takmičarskom i svakom drugom obliku.

Borac je ove jeseni sve imao: atmosferu, igru (pogotovo u drugom delu polusezone), rezultate, publiku, navijače koji su među najupornijim u BiH, podršku republičkih institucija… Sve podseća nekako na 2010. i 2011. godinu kada su Banjalučani osvajanjem trofeja u Kupu BiH i tutule Premijer lige BiH dva puta zaredom izašli u Evropu posle osamnaest godina pauze. Klub sa Trga Republike Srpske je opet predmet najvećeg interesovanja Banjalučana u kafićima, na ulici, u institucijama, među običnim građanima, Borac je najbolji ambasador grada na Vrbasu.

Pored igrača koji su na terenu ostvarili sjajne rezultate (malo ko ih je očekivao) najveće zasluge za ovaj uspeh pripadaju i stručnom štabu na čelu sa Branislavom Krunićem, pomoćnicima Darkom Maletićem, Radovanom Gajićem, Miljanom Bajićem, trenerom golmana Vladimirom Damjanićem, kondicionim trenerom Nemanjom Zlojutrom, fizioterapeutima Sinišom Ćebićem, Vladimirom Pilipovićem i Snježanom Grbić, ekonomom Milovanom Maksićem, ali i agilnom upravom na čelu sa predsednikom Vicom Zeljkovićem i direktorom Dejanom Lukendićem.

-Naši rezultati koje smo postigli u upravo završenoj polusezoni Premijer lige BiH su plod istinske porodične atmosfere u i oko kluba koja vlada i koja nam je donela uspeh. Na proleće moramo da nastavimo u istom ritmu, zimsku pauzu ćemo iskoristiti na najbolji način da se još više ojačamo, i takmičarski i organizaciono i nastavimo trku za plasman na međunarodnu scenu – istakao je Dejan Lukendić, direktor Fudbalskog kluba Borac.

Jedan od omiljenih fudbalera, kako među saigračima, tako i navijačima je Almedin Ziljkić, dvostruki asistent na utakmici protiv Slobode u kojoj je Borac pobedom overio deobu druge pozicije na tabeli sa sarajevskim Željezničarom.

-Iskren da budem gode mi pohvale i podrška sa tribina, daju mi dodatni motiv da ostanem u Borcu što je duže moguće i doprinesem uspesima kluba. Za kratak period sam zavoleo ovaj klub i grad. Nismo očekivali da ćemo biti ovako visoko plasirani, ali tu gde smo nije slučajnost, zaslužili smo izdanjima, igrama i rezultatima ovu poziciju. Nemam ništa protiv Mladosti iz Doboja kod Kaknja, ali ostao nam je žal što smo protiv njih izgubili četiri boda jer smo mogli da budemo i jesenji prvaci. Uz dobar rad na pripremama u Turskoj tokom januara možemo da budemo konkurenti za titulu, to sam rekao i ranije i sada stojim iza tih reči. Nadamo se da ćemo na proleće nastaviti u istom ovom, pobendičkom, ritmu – rekao je levokrilni brzonogi ofanzivac Borca Almedin Ziljkić.

Na svečanosti u restoranu “Agape” na kojoj je spuštena zavesa na više nego uspešnu 2019. godinu za crveno-plave provejavale su svakakve šale i dogodovštine, a u jednom trenutku, desni bek Siniša Dujaković je prokomentarisao:

-Za mene smo jesenji prvaci, to bi i bili da mi protiv Zrinjskog nije poništen čist pogodak. Sa tim trijumfom i bodovima bežali bi jesenjem prvaku Sarajevu dva koraka, ali… Biće nam to dodatni motiv na proleće!

Nema sumnje da je Borac istinsko osveženje za fudbal u zemlji dva entiteta i tri naroda, nacionalno duboko podeljenoj, kao istinski ambasador Republike Srpske koji je u prošlosti, ali i tokom minule jeseni trpeo nepravdu, bio suočen sa poniženjima, podapinjanjima i spletkarenjima… Sve je to izdržao i izborio se, za svoj status. Pokazao da se na njega najozbiljnije mora da računa na proleće. Bez obzira što je, svojim igrama i plasmanom, poremetio mnoge šeme i partnerstva, planove pojedinaca i cenatara moći.

Borac je ponovo fudbalski hit u BiH!


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8