XS
SM
MD
LG

Dušan Marković: Kovačević može da tuži

Sedam od deset članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske, po izvršnom rešenju Republičkog inspektorata kojim je zabranjen rad Saveza, održalo je juče vanrednu sednicu ovog tela u trofejnoj sali Gradskog stadiona u Banjaluci, kojom je, po statutarnoj odredni, predsedavao prvi potpredsednik FSRS Dušan Marković iz Bijeljine.

Na jučerašnjem zasedanju donesena je odluka da se ispuni i druga tačka po nalogu Inspektorata, a to je sazivanje vanredne sednice Skupštine Fudbalskog saveza Republike Srpske koju su još u septembru zatražili delegati najvišeg tela FSRS, njih 43 od ukupno 55, sa jednom tačkom dnevnog reda – razrešenje dužnosti predsednika Saveza Mile Kovačevića.

-Meni je, po Statutu, pripala uloga da nakon poslednjih događaja zakažem sednicu Izvršnog odbora kao prvi potpredsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske. Doneli smo određene zaključke, a to je da održimo vanrednu sednicu Skupštine u Banskom dvoru, u utorak 17. decembra sa početkom u 19 časova sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je tačka koju su naznačili članovi Skupštine njih 43 od ukupno 55, koji su potpisali zahtev za održavanje vanredne sednice, a tako stoji i u saopštenju, odnosno rešenju prosvetnog inspektora, koji je naložio da moramo da sazovemo sednicu Izvršnog odbora i zakažemo vanrednu sednicu Skupštine i da tačka mora da bude ta koju su naveli delegati Skupštine. Izbori u FSRS će se održati u narednih mesec dana, onako kako Statut to definiše – istakao je jasno i precizno Dušan Marković, prvi potpredsednik entitetske “kuće fudbala” iz Banjaluke.

On je istakao da je na osnovu rešenja kojim je zabranjen rad Fudbalskog saveza Republike Srpske, jer je predsednik FSRS Mile Kovačević kršio Statut, ignorisao tela i organe Saveza kojim predsedava i oglušio se na zakonske obaveze, većina članova Izvršnog odbora treba da učini dva koraka.

-Inspekcija je u rešenju napisala da će odblokirati Savez kada ispunimo uslove, a uslovi su znači održavanje sednice Izvršnog odbora i vanredne sednice Skupštine. Mi smo prvi korak učinili, a drugi sledi u utorak. Što se tiče gospodina Mile Kovačevića on nema pravo na žalbu već ima pravo na tužbu, ali to ne odlaže izvršenje.

Na pitanje da li se možda plaše paralelne sednice Skupštine koju po Statutu ima pravo da sazove i predsednik Kovačević i strepe li od UEFA i FIFA jer on očigledno želi sve ovo da prevede na polje politike, potpredsednik Marković je odgovorio:

-Šta će gospodin Kovačević da uradi dalje mi ne znamo. Naš zadatak je da mi nastojimo da odblokiramo Savez i činimo sve kao što smo uradili i u prethodnom periodu, da što pre vratimo rad FSRS u normalu. Ovde nema politike, a ukoliko gospodin Kovačević to tvrdi, onda će morati i da dokaže da ima politike. U prethodnom periodu nisam primetio da je bilo ikakvog mešanja politike, ovo su čisto fudbalske stvari! Ni u jednom momentu niti delu nismo kršili ni Statut ili bilo koja druga akta, kao ni nepoštovali zakone, zato se sve ovo ovoliko i odužilo i razvuklo.

Na kraju je Dušan Marković iz Bijeljine, koji je preuzeo predsedavanje Savezom nakon rešenje Republičkog inspektorata za prosvetu istakao i ovo:

-Mi nismo nikakva neformalna grupa kako žele da nas prikažu u javnosti jer u ovoj priči je sedam od deset članova Izvršnog odbora, jer je jedanaesti Radenko Vasiljević iz Foče dva ili tri meseca pre svega ovoga podneo ostavku zbog nezadovoljstva u radu predsendika Kovačevića i Saveza. Takođe, imamo i više od potrebne jedne trećine delegata Skupštine 43, od ukupno 55, a i podršku svih sedam područnih Saveza, a na najmanje tri koja su potrebna da se sazove vanredna sednica. Što se tiče područnih saveza, imam informaciju da je svih sedam održalo sednice Izvršnog odbora ili Skupštine i dalo podršku ovoj našoj borbi. Dakle, svi smo kumulativno za ovu priču i tražimo rešenja za bolje sutra fudbala u Republici Srpskoj i BiH.