XS
SM
MD
LG

Jovana i živi svoj san

Jovana Papaz

 

U Americi živim svoj san. Ovako je počela priču Jovana Papaz, 21-godišnja odbojkašica iz Istočnog Sarajeva, koja danas sa velikim uspjehom igra odbojku i studira na koledžu u Arizoni.

Nekadašnja igračica Slavije, a zatim Jahorine slovila je za jednu od najtalentovanijih odbojkašica u BiH. Njen san je oduvijek bio da se otisne preko Bare, a način na koji je to uspjela je i više nego interesantan.

“Način na koji sam ja došla u SAD i dobila stipendiju jeste preko videa koji sam napravila još u srednjoj školi, poslala sam trenerima i onda dobila ponude od škola”, ističe simpatična Jovana, koja se brzo adaptirala i postala jedan od zaštitnih znakova svoje ekipe.

Nekadašnja juniorska reprezentativka BiH već drugu godinu pohađa koledž Arizona. Priznaje da joj nije lako, ali da uz veliku želju i trud uspijeva uskladiti sve obaveze.

“Naravno da ništa nije lako, međutim uz trud i rad sve je moguće. Na početku je bilo teško, odvojiti se od porodice i otići na drugi kontinent, upoznavati nove ljude i novi način života. Vremenom sve dođe na svoje i sada mogu reći da uživam. Stekla sam mnogo prijatelja, naučila nove jezike”, naglašava Papazova i dodaje:

“Obaveza je uvijek puno, posebno kada je sezona. Trenira se svaki dan, ide na časove, igraju se utakmice i putuje se mnogo. Biti sportista i student u isto vrijeme zahtjeva dosta truda i organizacije. Sistem igranja u Americi je specifičan, jer sezona traje samo nekoliko mjeseci. Ove godine izborili smo finale regionalnog prvenstva. Ovo je moja druga godina u Arizoni i već sljedećeg ljeta ću se prebaciti na univerzitet. Veoma mi je bitno da pronađem dobru školu, kako akademski, tako i za odbojku.”

Iako u SAD ne postoji profesionalna liga u odbojci, naša sagovornica naglašava da je kvalitet odbojke veoma dobar, posebno na univerzitetima.

“Dosta igračica iz inostranstva dolazi baš u Ameriku zbog dobre odbojke. Živjeti daleko od porodice i viđati ih jednom ili dva puta godišnje je teško. Međutim, kada imaš svoje ciljeve i snove, moraš da se odrekneš mnogih stvari. Moj san je bio da odem u Ameriku i da upoznam nove ljude, putujem, učim jezike i igram odbojku. Sve od toga sam ostvarila. Imam dosta prijatelja iz cijelog svijeta, Kolumbije, Meksika, Japana, Perua, Italije, Engleske. Najviše njih sam upoznala upravo kroz sport i to je jedno veliko bogatstvo”, rekla je Jovana Papaz.

Ambiciozna i već sada usješna mlada djevojka iz Istočnog Sarajeva, koja slobodno vrijeme najviše provodi kraj bazena, vjeruje da će i dalje živjeti svoj san, te da će i u budućnosti jednako dobro kao i do sada graditi karijeru kao odbojkašica, ali i steći zvanje akademskog građanina.

Izvor: Nezavisne


Crvena zvijezda 3 : 1 Drina
Radnik 3 : 0 ŽOK Leotar
Glasinac 3 : 0 Slavija
Ljubinje 0 : 3 Jahorina
Hercegovac 3 : 1 Modriča
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Jahorina 13 12 1 36
2 Crvena zvijezda 13 12 1 36
3 Ljubinje 13 9 4 27
4 Glasinac 13 7 6 21
5 Slavija 13 5 8 16
6 Radnik 13 5 8 16
7 Hercegovac 13 5 8 14
8 ŽOK Leotar 13 5 8 14
9 Drina 13 3 10 8
10 Modriča 13 2 11 7