XS
SM
MD
LG

Olimpijci Bosne i Hercegovine otputovali na Zimske olimpijske igre mladih

Dio bosankohercegovačkog tima otputovao je na Zimske olimpijske igre mladih (YOG), koje će se održati u Lozani od 9. do 22. januara 2020. godine.

Nakon Insbruka 2012. i Lilehamera 2016. godine, Lozana je domaćin trećeg izdanja zimskog YOG-a na kojem se očekuje učešće preko 1800 mladih sportista i sportistkinja uzrasta od 15 do 18 godina iz više od 70 država svijeta. Među predstavnicima 16 zastupljenih sportova po prvi put je izjednačen broj sportistkinja i sportista, a biće smješteni u dva olimpijska sela - u Lozani i Sent Moricu.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati devet sportista koji će braniti bh. boje u četiri sporta (alpsko skijanje, biatlon, skijaško trčanje i sankanje), a to su: Alić Esma, Bičakčić Alen (alpsko skijanje), Vuković Aleksa, Lalović Uroš, Škipina Davor (biatlon), Santrač Đorđe, Pantić Vesna, Plakalović Sara (ski trčanje), i Pleho Hamza (sankanje)

Imajući u vidu da se takmičenja održavaju na dvije udaljene lokacije (Lozana i Sent Moric), zastavu Bosne i Hercegovine na svečanom otvaranju u Lausanne će nositi skijašica Esma Alić, dok će zastavu u St. Moritzu nositi sankaš Hamza Pleho.