XS
SM
MD
LG

Dan fudbala ove godine u februaru

Internacionalna manifestacija “Dan fudbala Republike Srpske” tradicionalno se održava u sklopu januarskih praznika koji počinju za Božić, te se nastavljaju Danom Republike, 9. januara, potom Pravoslavnom Novom godinom, Jovanjdanskim i Svetosavskim svečanostima, a završiće, i ove godine, doduše nešto kasnije, 18. februara u Kristalnoj sali hotela “Bosna”.

Svečanost kojom se zaokružuje januarsko praznikovanje u Republici Srpskoj tradicionalno organizuju Fudbalski savez Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Sportski žurnal, a ove godine biće održana po deveti put. Pripreme za ovu svetkovinu su već u toku, danas bi trebalo da bude imenovan i Stručni žiri koji će razmatrati predloge kandidata za nagrade.

-Već smo utanačili određene detalje, a nakon dodatnih konsultacija članova Organizacionog odbora manifestacije utvrdićemo i članove žirija koji će dobiti poverenje, ali ujedno i težak zadatak da među najboljima odaberu zaista one najbolje. Do sada nije bilo nikakvih problema, od starta “Dana fudbala Republike Srpske” sada pomalo i daleke 2012. godine sam uključen u organozaciju i kako je vreme prolazilo sve je bilo dostojanstvenije i mnogo bolje i lepše, na višem nivou. Sada očekujemo da bude podignuto za još jedan stepenik – istakao je Rodoljub Petković, nekad dugogodišnji generalni sekretar FSRS i član Organizacionog odbora manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske”.

Idejni tvorac ove svečanosti je Tomo Marić, novinar i pisac, saradnik Sportskog žurnala koji će i ove godine predsedavati Stručnim žirijem, dok će ostali članovi ovog radnog tela biti verifikovani na narednoj sednici Organizacionog odbora.

-Nema potrebe da bilo šta menjamo, niti da sumnjamo da neće da bude kao i na prethodnim svečanostima koje su organizovane u hotelu “Bosna”. Ovo je istinska svetkovina našeg fudbala, Saveza i Republike Srpske i svi zajedno moramo da uložimo maksimum truda, kako sve perfektno profunkcionisalo – rekao je Dušan Marković, vršilac dužnosti predsedavajućeg Fudbalskim savezom Republike Srpske i prvi čovek Organizacionog odbora manifestacije.

Jedan od gostiju na svečanosti u Krsitalnoj sali hotela “Bosna” trebalo bi da bude i legendarni fudbaler i funkcioner UEFA i FIFA Dušan Duda Maravić, olimpijski pobednik iz Rima 1960. godine, kada je fudbalska reprezentacija Jugoslavije pokorila svet.

-Kao da je juče bilo, sećam se svakog detalja sa turnira u “večnom gradu”, pogotovo kada se, posle polufinala, žrebom iz šešira Mihaila Andrejevića izvlačio tim koji će da ide u finale. Uvek rado dođem i odazovem se na poziv svojih prijatelja i braće iz Banjaluke i Republike Srpske, a iskreno verujem i nadam se da ćemo se ponovo videti 18. februara u hotelu “Bosna” koji je, zbog ove manifestacije, postao i kultni – rekao je Dušan Duda Maravić.

Kada sa obližnjeg zvonika Hrama Hrista Spasitelja, simbolično, zvono najavi tačno podne, preko puta, u hotelu “Bosna” počeće deveto izdanje “Dana fudbala Republike Srpske”, manifestacije koja svake godine izaziva veliku pažnju u interesovanje i odavno je probila sve regionalne barijere i dospela čak do dalekih Amerike i Japana.

Svake godine organizatori “Dana fudbala Republike Srpske” dodele pet standardnih nagrada za najboljeg fudbalera, trenera, fudbalskog radnika i sudiju, te najperspektivnijeg igrača, a dodeljuju se i dve posebne nagrade, ona za životno delo koja nosi naziv “Doktor Milan Jelić” i internacionalna “Zlatna povelja Miljan Miljanić” za ukupan doprinos afirmaciji fudbala i fudbalske podvige. Organizatori zadržavaju pravo da dodeljuju i specijalne nagrade, dok Fudbalski savez Republike Srpske zaslužne pojedince nagrađuje Zlatnim plaketama.