XS
SM
MD
LG

Bijeljina: "RS čelendž" turnir u kjokušin karateu

Drugi Međunarodni "RS čelendž" turnir u kjokušin karateu, na kojem učestvuju karatisti iz regiona i evropskih zemalja, večeras je počeo u Etno-selu "Stanišići" u Bijeljini, a učestvuje 20 takmičara u nekoliko kategorija.

 Otvaranju turnira prisustvovao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, kome je uručeno priznanje za podršku u organizaciji ovog sportskog događaja.

Lukač je uručio policijsku značku poznatom džudisti Nemanji Majdovu, koji će ubuduće biti instruktor borilačkih vještina u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske.

On je istakao da će Majdov od večeras zvanično biti pripadnik MUP-a Republike Srpske, a da će MUP biti jedinstven po tome što će imati najboljeg džudo trenera koji će obučavati policajce.

- Siguran je da niko na ovim prostorima neće imati tako dobro trenera u džudou - istakao je Lukač.

Predsjednik Šinkjokušin karate kluba "Trb" iz Bijeljine Igor Ranković rekao je da je cilj turnira afirmacija kjokušin karatea u Republici Srpskoj i BiH, kao i pravih vrijednosti u sportu, a to je poštovanje protivnika.

- Iako je ovo veoma težak stil, nije nedostižan - izjavio je Ranković i dodao da se na turniru takmiče sportisti u starosnim kategorijama dječaka, kadeta, juniora, kao i seniori u kategorijama do 75, do 85 i više od 85 kilograma.

On je naveo da je ova vrsta karatea sa ful-kontaktom, iako veoma zahtjevna i teška, pravi samurajski karate koji oslobađa od straha i stresa, najvećeg problema današnjice, a veoma pozitivno utiče na fizički razvoj, izgradnju karaktera i psihičku stabilnost.

Ranković je prošlogodišnji prvi turnir ocijenio kao veoma uspješan, te izrazio nadu da će ovo sportsko okupljanje postati tradicionalna manifestacija koja se organizuje početkom godine, povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

On je najavio da će specijalni gost turnira biti predsjednik Evropske karate organizacije /EKO/ šihan Koen Šarenberg iz Holandije i glavni evropski sudija za ovaj specifični stil karatea Јan Bulov iz Danske.

- Cilj nam je da pokažemo da kjokušin karateom mogu da se bave i djeca i da se bore, jer su potpuno bezbjedna sa zaštitnom opremom - rekao je Ranković novinarima.

Prema riječima predsjednika Saveza kjokušin karatea Republike Srpske Slavena Ristića, na ovom turniru, koji se drugi put zaredom održava u znaku Republike Srpske, večeras su prisutni gosti iz Austrije, Švedske, Srbije i Hrvatske.

- Nadamo se da će ovaj turnir zaživjeti i da ćemo svake godine imati priliku da ga održavamo, uz Dan Republike - rekao je Ristić.

Na turniru učestvuju karatisti iz nekoliko evropskih zemalja i regiona, a za pobjednike turnira u seniorskoj kategoriji predviđena je novčana nagrada od 1.000 evra.

Turnir je počeo u Hotelu "Moskva" u etno-selu "Stanišići", a pokrovitelj je kompanija Tehnički remont Bratunac /TRB/.

Osnivači Šinkjokušin saveza u BiH i kluba "TRB" u Bijeljini i inicijatori turnira su Ranković i generalni direktor kompanije Tehnički remont Bratunac Slavenko Ristić, šotokan šampioni i reprezentativci bivše Јugoslavije.

Ranković i Ristić polagali su za 1. Dan Šinkjokušina kod Mareka Kubeka, predsjednika austrijske Kjokušin karate organizacije /AKKO/, koji je i supervizor KSBiH.

Klub "TRB" član je Svjetske karate organizacije Šinkjokušin i ima licencu za rad ove najveće svjetske organizacije u ful-kontakt karateu, sa 96 zemalja članica.

Izvor:Srna