XS
SM
MD
LG

Stručni ugao: Večiti, vratite se sebi

Ovih dana su svi klubovi Super lige Srbije startovali sa zimskim pripremama. Novinari i fotoreporteri su najviše boravili na Topčiderskom brdu, skenurajući sva dešavanja u Crvenoj zvezdi i Partizanu, domu večitih rivala, koji su, decenijama, bili nosioci razvoja srpskog fudbala. A da li će tako biti i u budućnosti ili će sa obe strane brda samo mahati prebogatom istorijom, nudeći servilna objašnjenja za posrnuća koja im se nisu dešavala i u mnogo žešćoj konkurenciji ex-Yu prostora?

Ima jedna ohrabrujuća izjava sa početka priprema iz oba tabora, ali trebamo sačekati vreme da se uverimo u njihovu realizaciju i primenu. Najpre je Dejan Stanković, novi trener Crvene zvezde izjavio da će sve učiniti da, u praksi, reafirmiše fudbalsku školu, dajući šansu nekim mlađim igračima koji su u njoj ponikli. Posebno je podvukao i naglasio da nema nameru da samo debituju, reda radi, da bi formalno upisali samo nastup, već će sve učiniti da neki igraju u kontinuitetu, kao što je i on počeo sa 16 godina, obarajući rekorde. Setimo se samo debija i trajanja jednog Vladimira Petrovića Pižona, Dušana Savića, Zorana Filipovića, Nedeljka Milosavljevića, Milka i Boška Đurovskog i mnogih drugih. Niko od njih u karantin nije nosio žilet i četkicu za brijanje, jer su bili golobradi. Njihovi debiji su bili i stalnost u timu. 

Da li se još neko seća Filipa Jankovića najmlađeg debitanta na međunarodnoj sceni u dresu Zvezde? Sa 16 godina i koji dan je imao tu privilegiju, a danas u 25-oj godini gotovo da je i prestao igrati ozbiljan fudbal. Zato i ohrabruje izjava Dejana Stankovića, kome niko ništa u karijeri nije poklonio, što se za mnoge druge ne bi baš moglo uvek reći. 

Iz Partizana stižu vesti da je većina igrača koji su počeli pripreme ponikla u njihovoj školi, pa samim tim onda čudi činjenica da su u glavnim ulogama, tokom jeseni, uglavnom bili stranci: Suma, Sadik, Natho, Asano... Za Partizan je još u sezoni 2018/19, sa samo 16 godina debitovao supertalentovani Filip Stevanović, ali ga je Partizan, tokom jeseni, "zaboravio" forsirajući ništa bolje Asana i Tošića. Stevanović umesto da nastavi uspon je zaustavljen u razvoju, svojom ili nečijom drugom krivicom. Vreme će pokazati. Još niko ozbiljan fudbaler nije postao na klupi. To zna i Savo Milošević, koji sve više i više ubira simpatija svojom iskrenošću, kako mi reče jedan osvedočeni Partizanovac iz Titela i ne samo on. 

Pele, najbolji  fudbaler u istoriji, je u već svojoj 17-oj godina života doneo 1958. godine prvu Svetsku titulu reprezentaciji Brazila. U polufinalu je postigao tri, a u finalu dva gola. 

Zato poruka i za večite: Vratite se sebi !!! 

Autor: Svetozar Čiča