XS
SM
MD
LG

Da li će Čolan biti smijenjen nakon pokazane mržnje prema jednom narodu ?

Sport je više od života. Zvuči spartanski ali je zaista tako. Svi volimo sport jer nas sport odvaja od svakodnevnice koja je kod nas često siva i tmurna. Međutim, kada se u sport umiješa politika onda to nije nikako dobro.

Foto: Facebook

Poslednjih dana aktuelna je kriza u košarci u Bosni i Hercegovini. Kriza se desila nakon što su Sparsi odbili gostovati u Aleksandrovcu o čemu smo i pisali. Da bi pokušao spasiti Sarajlije gubitka meča, generalni sekretar, Amer Čolan, pokušao je nezakonito prekinuti prvenstvo ali to mu nije pošlo za rukom.

Međutim, mnogo je strašnije ono što je Čolan rekao u razgovoru Draganu Bajiću, treneru Igokee. Naime, Čolan je otvoreno pokazao mržnju, rekavši Bajiću da pazi da neki srpski tim ne ispadne iz lige. Takva neka poruka u normalnoj državi, dovela bi do smjene Čolana u roku od tri minute. Međutim, daleko smo mi od normalne zemlje izgleda.

Sport kao sport treba ujedinjavati sve. Treba spajati nespojivo. U sportu trebaju najbolji biti u vrhu a najgori na dnu, bez obzira koje vjere i nacije bili. Ne smiju se u sportu praviti podjele na Srbe, Hrvate i Bošnjake. Pogotovo takve podjele ne smije praviti jedan funkcioner saveza. Poruka koju je on uputio Bajiću je za svaku osudu i pokazatelj je mržnje koju Čolan ima prema jednom narodu. Kao takav ne bi smio a ne bi ni trebao biti u sportu.

A zašto je uopšte Čolan reagovao zaštitnički prema Sparsima ? Sparsi su ušli prije nekog vremena u fuziju sa Rilvejom iz Sarajeva. Potpredsjednik Rilveja bio je Amer Čolan. Samim tim, jasno vam je da je ulaskom ovog kluba u fuziju sa Sparsima, Čolan došao u sukob interesa. Istini za volju, navodno je napustio novoformirani tim Spars Rilvej, ali je očito na njihovoj strani. 

To je pokazao time što je mimo svih propisa i akata pokušao prekinuti prevenstvo. Svojevoljno to ne može uraditi generalni sekretar. To može uraditi jedino upravni odbor košarkaškog saveza, ukoliko stvarno postoje uslovi za prekid takmičenja.

Cijela situacija dovešće i do određenih posljedica. Jedna bi morala biti i smjena Amera Čolana. Neko ko mrzi jedan narod, neko ko je u sukobu interesa, ne može obavljati jednu odgovornu funkciju kao što je funkcija generalnog sekretara košarkaškog saveza.

Trebao bi reagovati i Mirza Teletović. Mirza je poznat kao, prije svega veliki čovjek, a onda i veliki košarkaš. Kao bivši sportista, Mirza bi morao znati šta znači mržnja u sportu i kakvo ona zlo u stvari jeste. Radi svega toga, i on bi se treba angažovati kako bi se situacija riješila. 

A jedna od prvih radnji Teletovića, trebala bi biti rad na smjeni Čolana jer je dotični pokazao svojim potezima da mu nije mjesto u sportu.


17 .kolo Prvenstvo BiH
Bratunac TRB 69 : 75 Široki
Igokea 78 : 49 Sloboda
Spars 81 : 84 Čapljina
Leotar 73 : 79 Zrinjski
Vogošća 84 : 105 Kakanj
Promo 86 : 80 Mladost
Tabela
Poz Tim UT PB PR BOD
1 Igokea 17 15 2 32
2 Široki 17 14 3 31
3 Spars 17 11 6 28
4 Bratunac TRB 17 10 7 27
5 Sloboda 17 9 8 26
6 Zrinjski 17 8 9 25
7 Leotar 17 8 9 25
8 Čapljina 17 7 10 24
9 Kakanj 17 7 10 24
10 Mladost 17 7 10 24
11 Promo 17 6 11 23
12 Vogošća 17 0 17 17