XS
SM
MD
LG

Sudar Ajkula i Barakuda

Crna Gora

Vodila je crnogorska vaterpolo reprezentacija žestoke bitke sa svim evropskim velikanima, pobjeđivala u velikim utakmicama, gubila takođe...

Ali, ni protiv jednog protivnika se za sve ove godine nije mučila kao u duelima sa Hrvatskom. Često su „ajkule” i na velikim takmičenjima ubjedljivo gubile od „barakuda”, a sam podatak da ih na najvećim turnirima nisu savladale od 2010. godine i EP u Zagrebu valjda govori dovoljno. Hrvatska je, dakle, crna beštija za crnogorski nacionalni tim, koji na trijumf čeka još od 2013. kada je bio bolji u grupnoj fazi Svjetske lige...

Sada je red na novi derbi, mada je sada i uloga Crne Gore drugačija. Izabranici Ivice Tucaka su jedan od favorita za titulu na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, samim tim su i favoriti grupe A u kojoj su još Njemačka i Slovačka.

Gojković: Igraju najmoderniji vaterpolo

Zbog očigledne razlike u kvalitetu i tradicije koja je na strani protivnika, pobjeda Crne Gore u večerašnjem okršaju (20.30 časova) predstavljala veliko iznenađenje.

- Hrvatska je dobro pokrivena na svim pozicijama i igra možda najmoderniji vaterpolo - sa brzom tranzicijom, preko centara koji dominiraju. Znamo šta možemo da očekujemo, ali i znamo da protivniku pripada uloga favorita - rekao je crnogorski selektor Vladimir Gojković.

Crna Gora je na startu savladala Slovačku rezultatom 15:4, i Hrvati su bili ubjedljivi protiv Njemačke (17:9). Jasno je da pobjednik ove utakmice pravi ogroman korak ka prvom mjestu u grupi i direktnom plasmanu u četvrtfinale.

Poraz od Hrvatske značio bi i da naš tim presudan meč za drugo mjesto igra u subotu protiv Njemačke. U njemu bi pobjedom učinio da u razigravanju za plasman među osam najboljih izbjegne Mađare ili Špance.

- Ako budemo znali da odreagujemo na njihove prednosti, spriječimo lake golove i veliki broj isključenja, imamo šansu - kaže Gojković.

Posljednji međusobni duel na EP 2018.

Aleksandar Ivović je s većinom hrvatskih asova kroz karijeru bio i saigrač (sada u Pro Reku igra sa Markom Bijačem i Androm Bušljeom), za sve ove godine je i na reprezentativnom nivou vodio mnogo duela sa „sidrašima” iz komšiluka...

- Hrvatska je uz Srbiju, Mađarsku, Italiju i Španiju, glavni favorit za trofej na Evropskom prvenstvu. Mi smo izmijenili sastav u odnosu na prošlo takmičenje, ali ne treba nam posebna motivacija pored saznanja da igramo protiv tako moćne reprezentacije. Motiv je, naravno, ogroman, važno je da pronađemo način da zaustavimo njihove najubojitije igrače. Najjače karike su im golman, bekovi i centri, nadam se da ćemo napraviti pravu analizu - poručio je Ivović.

I centar Vladan Spaić respektuje Hrvatsku.

- Prije dvije godine smo u Barseloni igrali tvrd meč sa Hrvatskom, neizvjestan do samog kraja. Vjerujem da i sada možemo da pariramo, ali najvažniji je meč sa Njemačkom u posljednjem kolu. Pobjeda u toj utakmici najvjerovatnije vodi na lakšeg rivala u osmini finala. Svi znamo da je plasman u četvrtfinale glavni cilj - istakao je Spaić.

Duel sa EP u Barseloni je i posljednji međusobni koji su odigrale „ajkule” i „barakude”. Hrvatska je tada slavila u četvrtfinalu 9:7, kasnije je i osvojila bronzanu medalju...

Bukić: Nema tajni među nama

Hrvatska želi da večeras otkloni svaku dilemu oko prvog mjesta u grupi i posljednje kolo i četvrtfinale dočeka u pobjedničkom ritmu. Tim koji osvoji grupu imao bi i dva dana više odmora od timova koji se budu nadmetali u osmini finala.

- Utakmica protiv Crne Gore je najvažnija u ovom dijelu turnira, znamo da odlučuje o prvom mjestu. Znamo se dobro, nema tajni, ali očekujem pobjedu - rekao je mladi hrvatski vaterpolista Luka Bukić.

Selektor Hrvatske Ivica Tucak je bio zadovoljan izdanjem ekipe protiv Njemačke, očekuje da bude još bolje u duelu sa Crnom Gorom.

- Moramo da budemo na većem nivou, protivnik to zahtijeva. Prvi cilj je da osvojimo grupu i svima je jasno da je za to potrebno da slavimo u ovom duelu - istakao je Tucak, čiju ekipu u posljednjem kolu grupe A čeka meč sa Slovačkom.

Izvor:Vijesti.me