XS
SM
MD
LG

Rajić ostaje u Salinesu

Legendarni Predrag Rajić u razgovoru za Oslobođenje govori o Salinesu, Premijer ligi BiH u futsalu, ali i ponudi koju je dobio od Ukrajinaca

Futsaleri Salinesa jedinu provjeru u zimskoj pauzi imali su nedavno protiv lidera Prve lige Republike Srpske, KMF Policajac iz Banje Luke. Odnijeli su Tuzlaci pobjedu 3:1, a u razgovoru za Oslobođenje trener jarčeva Predrag Rajić ističe da im je ova utakmica bila potrebna kako bi se vidjelo stanje igrača, u kakvoj su formi, ali i kako bi se provjerila situacija sa zimskim pojačanjima Davorom Arnautovićem i Arminom Čehajićem, da se vidi da li oni mogu odmah da uskoče u rotaciju.

- Nama je trebala jedna utakmica zbog ovih novih, a i zbog naših igrača. Igrali su turnire sa različitim tipovima igrača i trebalo nam je nešto da se vratimo na našu igru. Pokazala nam je ta utakmica da fizički nismo izgubili mnogo, a taktički i tehnički da moramo da se doradimo i da nastavimo tamo gdje smo stali. Smatram da su igrači na višem nivou nego što su bili, ali olako shvate kada odu na neku pauzu, rekao je za legendarni srpski futsaler, a sada trener Predrag Rajić.

On ističe da je od njegovog dolaska ljetos, pa do danas ekipa značajno napredovala i da je uspjela da prihvati njegov sistem igre, o kojem nam je i pričao kada je tek dolazio u klub.

- Sa pravom mogu da kažem da sam sa njima četiri mjeseca konstantno u sali. Ovo je neki sistem sa dosta trčanja, zadataka. Prezadovoljan sam igračima. Kao što sam rekao i tada, moraš samo da im nametneš, da oni krenu i da shvate. E sad, koliko sam to uspio, neki igrači mogu više, neki manje, neki igrači su dotjerani do limita i oni više od toga ne mogu, a kod nekih igrača postoje veće granice i tek treba da se još više iz njih izvuče. Zbog tog sistema mi smo neke utakmice bezveze kiksali, odigrali neriješeno i jednu izgubili. Naiđe tako utakmica kada ne možeš ništa da uradiš i to je jednostavno cijena tog sistema.

Salines je jesenji dio prvenstva dočekao na trećem mjestu, sa dva boda manje od lidera FC Mostar SG, a između njih se smjestio i FC Centar koji ima bod više od Tuzlaka. U prvom dijelu prvenstva, Salines je dva puta remizirao nakon vodstva, što se može smatrati kao kiks, dok je u Gračanici u kantonalnom derbiju poražen od Kaskade 5:3.

- Sada kada vratim sve, znao sam, ne opravdavajući sebe, da će ovako biti. Mi smo tada razgovarali i gledali da li ćemo da tražimo igrače koji će ovu bh. ligu da igraju 1 na 1 i da tako pobjeđujemo ili ćemo da pravimo klub koji će prve godine toliko i toliko izbaciti igrača za sistem, a druge ćemo dovesti. Odlučili smo na to da gledamo na svoj sistem, ubacimo mlade. Generalno sam zadovoljan. Moglo je biti više kikseva. I te dvije utakmice koje smo kiksali mi smo vodili. To su stvarno kiksevi koje u drugom dijelu, a pogotovo u play-offu, ne smiju da nam se ponove.

Ambicije kluba i dalje ostaju iste, uz Rajićevu želju da se ovakva ispuštanja vodstva u nastavku sezone ne ponavljaju.

- Tako ćemo ići i dalje, igraćemo agresivno, sa puno trke. Malo smo promijenili igrače, njima je potrebno da uđu u sistem, ali sada je to manji broj igrača i smatram da će ovi koji su to već naučili da pomognu, tako da će svi lakše ući i da ćemo svi napredovati iz mjeseca u mjesec do play-offa.

Nije tajna da je Predrag Rajić tokom zime imao unosnu i za futsal-uslove astronomsku ponudu iz Ukrajine da pređe u jedan od njihova dva najbolja kluba. Posebno je, kaže, godila ponuda Prodexim Khersona, najjače ekipe Ukrajine. Ali, ističe Rajić, on je svoju riječ dao upravi Salinesa, a on riječ ne gazi.

- Imao sam ponudu i od prvog i od drugog kluba na tabeli. Konkretno, od prvog sam imao uslove koji su astronomski i mnogo veći nego što su ovdje. Oni su htjeli čak i da plate obeštećenje Salinesu kako bih došao kod njih. Ja sam obavijestio upravu kluba, ne da bih sebi dizao cijenu, nego da njima predstavim stvari. Možda bi oni razmišljali da prihvate tu ponudu, dovedu nekog novog trenera i još zarade nešto od obeštećenja. Oni to nisu htjeli. Nemam jak ugovor u Salinesu, znate i sami kakav je novac u futsalu, ali dao sam riječ Davoru Divkoviću i upravi kluba i svoju riječ neću pogaziti. Gode te ponude, iskren da budem, kada te traži ukrajinski gigant koji igra Ligu šampiona, ali ja sam ovdje na poslu, tu ostajem. Ima vremena, polako, biće još ponuda, samo polako.

Poslije polusezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, Rajić je znatno više upoznao samu ligu i igrače. Tada je bio upoznat sa kvalitetom Starog Grada, za koji i sada kaže da se njim ne treba prijetiti, ali da vidi da je sve to na jednom mnogo višem nivou nego što je zamišljao, no da se bh. futsal treba izdignuti na jedan viši nivo kako bi se priključio evropskom nivou futsala.

- Sjećam se da sam vam rekao u razgovoru da ne treba uopšte prijetiti Starom Gradu. Oni su apsolutni šampioni u godinama iza nas i znali smo da će nam biti glavni konkurenti. Znali smo i da će Centar biti dobro organizovana ekipa, gdje će biti teško igrati protiv njih, a oni će protiv svih igrati čvrsto. Bolje je stanje nego što sam mislio. Tu je i Brotnjo, tu su i ostale ekipe, prije svih Sloga. Oni su na mnogo višem nivou. No, sve to mora da se podigne na jedan još viši nivo ukoliko Bosna i Hercegovina želi da se podigne na evropski nivo futsala, ako želi da sa reprezentacijom prođe kvalifikacije. Tako da svi klubovi moraju da se podignu na još jedan viši nivo.

Predrag Rajić je, podsjećamo, ljetos stigao u FC Salines kao trener, a nakon što je završio epizodu u Ekonomcu.


Zrinjski 2 : 2 Tango
Beli anđeo 3 : 4 Seljak
Salines 6 : 3 Sloga
Centar 3 : 4 Brotnjo
Mostar SG 5 : 2 Kaskada
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Salines 15 12 2 1 38
2 Mostar SG 15 11 3 1 36
3 Centar 15 9 2 4 29
4 Brotnjo 15 8 2 5 26
5 Sloga 15 4 6 5 18
6 Kaskada 15 5 2 8 17
7 Zrinjski 15 4 3 8 15
8 Seljak 15 3 3 9 12
9 Beli anđeo 15 2 4 9 10
10 Tango 15 2 3 10 9