XS
SM
MD
LG

Nоminоvanе listе kandidata

Sa sjednice žirija

Na prvoj sednici žirija devetog izdanja tradicionalne manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske” koja je održana juče u prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske u Banjaluci nominovane su liste kandidata za nagrade – najbolji fudbaler, trener, fudbalski radnik i sudija, te najperspektivniji igrač Republike Srpske za 2019. godinu.
Stručno telo radilo je u punom sastavu, a predsedavao je novinar i pisac Tomo Marić, savetnik u Vladi Republike Srpske i saradnik Sportskog žurnala, uz njega su bila dva potpredsednika Slavko Basara (Sportski žurnal) i Ognjen Valjić (Fudbalski savez Republike Srpske), te članovi: Oliver Gačić (Ministarstvo porodice, omladine i sporta), Zoran Prnjatović (Radio-televizija Republike Srpske), Andrej Knežević (Alternativna televizija), Dejan Kondić (ELTA televizija), Darko Basara (EURO Blic), Milan Zubović (Glas Srpske), Goran Arbutina (portal Mondo) i Slađan Jeremić (Sportski žurnal). Nakon dvočasovnog rada usvojene su liste od po tri imena koja konkurišu za nagrade. Sastanku je prisustvovao i Rodoljub Petković, nekadašnji generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske 
-U konstruktivnom razgovoru i predlozima s kojima se složila većina, a uglavnom su sve odluke oko nominacije imena bila jednoglasne, predložili smo po tri kandidata u svakoj kategoriji za laureate. Na narednoj sednici žirija pokušaćemo da sortiramo njihove rezultate u 2019. godini i na osnovu tih parametara se približimo konačnim rešenjima. Minulu godinu, na osnovu suda fudbalske javnosti u Republici Srpskoj, obeležili su bijeljinski Radnik i Borac iz Banjaluke, a telo kojim predsedavam je kompetentno da donosi odluke jer je sastavljeno od iskusnih novinara koji imaju najbolji uvid u sva sportska dešavanja u našoj otadžbini – istakao je Tomo Marić, prvi čovek žirija devetog izdanja “Dana fudbala Republike Srpske”.
Dejan Kondić je istakao da je ponosan što je deo svetkovine koja iz godine u godinu probija razne barijere i njen eho se čuje sve dalje.
-Već nekoliko godina sam član Stručnog žirija i uvek smo radili tiho, objektivno i profesionalno, trudili smo se da zaista one najbolje i koji to zaslužuju proglasimo za najbolje. Ponekad je, možda, i bilo nekih malih odstupanja, ali žiri uvek jednoglasno stoji iza svih odluka i uvek smo ih donosili bez ikakvog preglasavanja ili sukobljavanja mišljenja. Nadam se da ćemo u tom duhu i dalje nastaviti da radimo, do beskonačnosti – rekao je Dejan Kondić, novinar banjalučke ELTA televizije, koji je dodao da su odreženi predlozi upućeni i pšrema članovima Organizacionog odbora.
Naredna sednica Stručnog žirija biće održana na istom mestu u sredu, 22. januara sa početkom u 11 časova, a termin trećeg skupa ovog tela je ponedeljak, 3. februar u 12 časova. Manifestaciju “Dan fudbala Republike Srpske” tradicionalno organizuju Fudbalski savez Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo porodice, omaldine i sporta i Sportski žurnal. Deveto izdanje ove svetkovine čiji je eho stigao stigao i do dalekih Amerike i Japana biće održano u utorak, 18. februara ove godine u Krstalnoj dvorani banjalučkog hotela “Bosna” s početkom tačno u podne.


Nagrada “Ratko Kragulj”

Na predlog predsednika žirija Tome Marića članovi žirija su prihvatili da ubuduće nagrada za najboljeg sudiju Republike Srpske nosi ime po Ratku Kragulju, istaknutom banjalučkom fudbalskom arbitru i učitelju mnogih kasnije poznatih sudijskih imena iz Grada na Vrbasu, ali i Republike Srpske. Bilo je id rugih predloga, ali su se članovi Stručnog žirija, ipak, složili da to bude nagrada “Ratko Kragulj”.
-Smatramo da je to korektan predlog, koji će, pored Stručnog žirija, verifikovati i Organizacioni odbor manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske” - rekao je Ognjen Valjić, potpredsednik žirija.

PREDLOŽENI KANDIDATI

NAJBOLjI FUDBALER – NAGRADA “VELIMIR SOMBOLAC”

1. Velibor Đurić (Radnik, Bijeljina)
2. Stojan Vranješ (Borac, Banjaluka)
3. Jovo Lukić (Krupa, Krupa na Vrbasu)

NAJPERSPEKTIVNIJI IGRAČ – NAGRADA “SRĐAN KAČAR”

1. Jovan Bokić (Leotar, Trebinje)
2. Nikola Turanjanin (Borac, Banjaluka)
3. Vladimir Bradonjić (Radnik, Bijeljina)

NAJBOLjI TRENER – NAGRADA “ILIJA MILjUŠ”

1. Mladen Žižović (Radnik, Bijeljina)
2. Branislav Krunić (Borac (Banjaluka)
3. Zoran Ćurguz (Željezničar, Banjaluka)

NAJBOLjI FUDBALSKI RADNIK – NAGRADA “ILIJA PANTELIĆ”

1. Slobodan Đorđić (Biejljina)
2. Milorad Subić (Tekstilac)
3. Goran Kosorić (Istočno Sarajevo)

NAJBOLjI SUDIJA – NAGRADA “RATKO KRAGULj”

1. Jovo Karić (Trebinje)
2. Damir Lazić (Brčko)
3. Dražen Marić (Bijeljina)