XS
SM
MD
LG

In memoriam: Dobrivoje Majne Sabljić (1939 - 2020)

Dobrivoje Mane sabljić

 

Istaknuti fudbalski radnik i privrednik Dobrivoje Sabljić – Majne preminuo je, danas u Banjaluci, poslije duge i teške bolesti, u 81. godini. Tako je fudbal Banjaluke, Republike Srpske i BiH ostao bez još jednog fudbalofila, sportskog radnika “starog kova”, a najviše je izgubio Fudbalski klub Naprijed u kojem je Čika Majne ostavio najdublji trag.

Rođen je 26. decembra 1939. godine u Banjaluci. Od malih nogu je u fudbalu, počeo je u Borcu, bio član prve generacije juniora koju je okupio legendarni igrač i trener crveno-plavih Aleksandar Aco Mastela. Kasnije fudbal nastavio je da igra u Naprijedu zajedno sa još dvojicom braće Žarkom i Borom s kojima je činio okosnicu kluba prekovrbaskog kraja. Po završetku igračke karijere bio je trener u Naprijedu i vodio je jednu od najboljih generacija kluba koja je sedamdesetih godina prošlog vijeka bila među najozbiljnijim kandidatima za plasman u tadašnju Drugu saveznu ligu Jugoslavije.

Riječ je o istaknutom sportskom radniku koji je kasnije obavljao niz visokih funkcija kako u klubovima, tako i savezima. Bio je član uprave Fudbalskog kluba Naprijed iz banjalučkog naselja Obilićevo, direktor Borca u jednom teškom periodu, jedan od vodećih funkcionera u Gradskom savezu Banjaluka koji mu je bio baza za predsjedničku funkciju u Područnom savezu Banjaluka. Dugo godina je bio član komisija i tijela Fudbalskog saveza Republike Srpske, član Izvršnog odbora u dva mandata, predsjednik Komisije za bezbjednost i stadione Fudbalskog saveza BiH…

Završio je ekonomski fakultet i istakao se kao jedan od najaktivnijih rukovodilaca u privredi Banjaluke i Krajine, a bio je dugi niz godina direktor preduzeća “Nova radinost” iz kojeg je i otišao u penziju.

Na prošlogodišnjoj manifestaciji “Dan fudbala Republike Srpske” u hotelu “Bosna” Dobrivoje Sabljić je dobio nagradu za životno delo “Doktor Milan Jelić”, a tada se, u emotivnom izlaganju, sa suzama u očima, zahvalio svima u Kristalnoj dvorani i istakao da je nagradu dobio on, a da ona podjednako pripada svima onima, koji su kroz njegov životni vijek, mnogo vremena posvetili fudbalu.

Komemoracija povodom smrti Dobrivoja Majneta Sabljića biće upriličena u ponedjeljak, 20. januara u Banskom dvoru, a dva časa kasnije sahrana na Rebrovačkom groblju u Banjaluci.