XS
SM
MD
LG

Zrnčić-Dim: Ravna planina ima sve uslove i za takmičenja višeg ranga

Ski centar Ravna planina na Palama od danas pa narednih dana domaćin je FIS trka u muškoj i ženskoj konkurenciji, a koje će se bodovati i za juniorsko prvenstvo Bosne i Hercegovine, kao i za SES kup.

Kompletan region suočen je sa nedostatkom snijega, međutim na Ravnoj planini to apsolutno nije problem budući da snijega ima sasvim dovoljno, a niske temperature omogućavaju izuzetnu pripremljenost staze. S toga, vlasnik Ski centra ''Ravna planina'' ne krije oduševljenje odzivom velikog broja skijaša na ove trke i sa ponosom ističe da je Ravna planina prva u regionu koja je otvorila stazu za takmičenje.

- Nama vremenski uslovi idu na ruku. Temperature su u minusu, imamo dovoljno snijega. Potvrda glavnog arbitra je vrhunska, najviši ocjenu smo dobili, što se tiče same staze i organizacije. Trka ide dobro, svi su zadovoljni, od trkača, trenera, sudija, sve je u ''fulu'', a to je najbitnije, rekao je za naš portal Veljko Golijanin, vlasnik Ski centra ''Ravna planina''.

S obzirom na to da je cilj dovođenje Evropa kupa na Ravnu planinu, ovogodišnja trka će poslužiti kao svojevrsni test ski centru i FIS pomno prati kako će sve proteći.

- Ovo je testna trka za Evropa kupu. Ocjene delegata su visoke, najviše, i mi se nadamo Evropu kupu. Imamo jedan od najvećih odziva takmičara od trka koje su se do sada desile, izuzev Svjetskog kupa. Mi smo prvi u regionu koji su uspjeli da održe trke i samim tim nemamo razloga da budemo nezadovoljni. Ne možemo reći da nam uslovi ne idu na ruku, idu nam i ide sve po planu.

Predsjednik Skijaškog kluba ''Pale'', Igor Šljuka, ujedno i šef trke, takođe je zadovoljan kako sve protiče na Ravnoj planini. 

- Staza je homologirana za veleslalom i slalom i pokušavamo da ostvarimo sve certifikate za Evropa kup. Na ovom takmičenju imamo 80 takmičara iz 18 zemalja. Staza je perfektno pripremljena i raduje nas ovakav odziv takmičara s obzirom na to da se svuda u Evropi sada održavaju takmičenja. Mi smo prvi poslije Sljemena i Svjetskog kupa u regiji otvorili ski centar za takmičenja i napravili smo sve uslove za takmičenja, poručuje Igor Šljuka.

Kako kaže, tehnički delegat, Italijan Herbert Klamer, nije imao nikakvih zamjerki.

 - Za sada je perfektno, nema nikakvih zamjerki. Nije ništa našao što nismo uspjeli da uradimo po tim standardima. Samo slalom je inače naš test za Evropa kup, jer za njega imamo uslove, dok je ovaj veleslalom jedna vrsta pripreme za to što nas čeka u narednim danima.

Na Ravnoj planini zatekli smo i nekadašnjeg osvajača svjetske bronzane medalje sa Svjetskog prvenstva 2009. godine, Natka Zrnčića-Dima. Bivši reprezentativac Hrvatske sada je trener u reprezentaciji Hrvatske, a s obzirom na to da je prošao gotovo sva skijališta Evrope i svijeta najkompetentniji je da kaže svoju ocjenu.

- Mogu reći da je odlično. Prvi put sam ovdje i jako sam iznenađen. Uslovi su fantastični, staza je jako dobro pripremljena, utrka je savršena, rekao je Natko Zrnčić- Dim za naš portal, a kada smo ga pitali da nam uporedi Ravnu planinu uporedi sa ostalim evropskim skijalištima, i smjesti je negdje on je rekao: 

- Na samom vrhu bi bilo. Ova staza sama po sebi je izuzetno dobra, konfiguracijski odlična. Mogu reći da ima uvjete ne samo za FIS takmičenja, nego i za druga natjecanja višeg ranga, tako da je super. Sa još dodatkom infrastrukture ovo može biti odličan ski centar.