XS
SM
MD
LG

Aleksa Vuković: Sposoban sam za mnogo više

Treće Zimske olimpijske igre mladih u Lozani završene su u srijedu ceremonijom svečanog zatvaranja, a najbolji rezultat za Bosnu i Hercegovinu ostvario je biatlonac Aleksa Vuković.

On je u trci na 12,5 kilometara osvojio 26. mjesto, što je jedan od najboljih, ako ne i najbolji rezultat u historiji bh. biatlona. U razgovoru za Oslobođenje, Vuković ističe da je zadovoljan rezultatom, ali da od toga ne želi da pravi nikakvu senzaciju jer smatra da on može još puno bolje od ovoga. Uz to, treba napomenuti da je ovu trku odradio povrijeđen, što rezultatu daje još više ne značaju.

- Rezultatom sam, naravno, zadovoljan. Kažu da je to najbolji rezultat u istoriji bosanskohercegovačkog biatlona. Ali, mene taj rezultat ne očarava kao moje trenere i kolege. Jer, znam da sam sposoban za mnogo više. Pred takmičenje sam imao uklještenje živaca u donjem dijelu leđa, te se nisam nadao da ću moći startovati bilo koju trku. To je bio jako težak period za mene, i emotivno i psihički. Sjetio sam se svih 513 sati treninga i silnih 4.786 kilometara koje sam odradio pripremajući se za taj momenat. U subotu stajem na start nadajući se najboljem. Kroz samu trku gledao sam hiljade i hiljade ljudi koji su navijali. Bio je to nevjerovatan momenat za mene, ali sam uspio da ostanem smiren. Dolazim na gađanje i pravim dvije greške koje će da me koštaju svega 1,30 minuta kazne. Na preostala tri gađanja sam dolazio potpuno fokusiran i uspio sam napraviti samo jednu grešku. Ušao sam u finiš na 10. mjestu i razočaran jer je to bila trka koju sam odvezao generalno sa lošijim performansama, lošijim od mojih očekivanja. Međutim, kako su takmičari ulazili, sve ih je više bilo iza mojih leđa. Tako sam trku završio na 26. mjestu, a da nije bilo jedne greške, bio bih na 15. mjestu, ali i ovo je uspjeh, rekao nam je Vuković, koji je samo dva dana kasnije doživio veliki peh na sprintu, gdje je slomio pušku.

- Bol je bila sve blaža i blaža i očekivao sam rezultat za koji sam sposoban, a to je najboljih deset. Za to smo sigurni bili i ja i moj otac i trener. Startovao sam velikom brzinom, tempo je bio odličan i sve se poklopilo. Znao sam da ako budem gađao bez greške, imam borbu za medalju. Međutim, na prvoj nizbrdici me dočekuje led koji se naknadno stvorio i padam, a zbog lošeg kvaliteta drveta lomim pušku i morao sam da odustanem.

Bosna i Hercegovina je na YOG 2020. imala devet svojih predstavnika, šest muškaraca i tri djevojke.