XS
SM
MD
LG

Mladi i budućnost

Vico Zeljković i Darko Ljubojević

Eho sa vanredne izborne sednice Skupštine Fudbalskog saveza Republike Srpske održane u Banskom dvoru u Banjaluci, a na kojoj je prvi čovek Borca Vico Zeljković izabran za novog predsednika, čuo se daleko, ne samo u regionu, već i do UEFA i FIFA. Mlad čovek, ambiciozan i uporan, staložen i pragmatičan, recionalan i razborit, sa 32 životna leta stigao je na čelo ozbiljne organizacije koja u narednim godinama treba da vrati dostojanstvo i važnu ulogu u fudbalu “Dejtonske zemlje”.

Republika Srpska će od decembra ove godine dati predsednika Fudbalskog saveza BiH, prvi put od 2007. godine i smrti doktora Milana Jelića, ali za razliku od njega, koji je tu ulogu obavljao u rotacionom sistemu tročlanog Predsedništva, srpski entitet će prvi put u istoriji “krovnog” Saveza, posle građanskog rata, imati svog čoveka na čelu FS BiH.

To znači, a potvrđeno je isto i na nedavnoj Skupštini FSRS, da se na fudbalskoj sceni Republike Srpske sprema nova, mlađa generacija fudbalskih radnika koji će da preuzmu barjak bitisanja i dokazivanja od ljudi koji su izgradili i učvrstili Fudbalski savez Republike Srpske u jednom turbulentnom i teškom vremenu. Biće to formula spajanja mladosti i iskustva po kojoj će da funkcioniše fudbal srpskog entiteta u mandatnom periodu od 2020. do 2024. godine.

-Čestitam Vam predsedniče Zeljkoviću na izboru i nadam se, zajedno sa svim ostalim delegatima Skupštine, koji su Vam dali podršku i ukazali poverenje, da ćete izdržati ovu fudbalsku trku i pokazati da Ste naš pravi izbor. I Vašeg predhodnika Milu Kovačevića smo imenovali za predsednika sa željom da povede ovu organizaciju putem prosperiteta i progresa, ali po našu žalost on nije izdržao do kraja tu utakmicu. Iskreno se nadamo, i verujemo, da Ste vi predsedniče Zeljkoviću čovek vizije i da ćete napraviti zaokret za bolje sutra našeg Saveza, fudbala i Republike Srpske i da ćete u potpunosti opravdati našu veru u Vas – rekao je tokom izborne Skupštine u Banskom dvoru delegat ovog tela Željko Dubravac iz Čelinca.

Potpredsednik Fudbalskog saveza BiH Milorad Sofrenić iz Bijeljine je čestitao Vici Zeljkoviću na inauguraciji i rekao:

-Fudbalski savez Republike Srpske se nalazi na novom putu, s mladim predsednikom, punim energije, elana, ideja, ambicioznosti… to treba da iskoristimo na najbolji mogući način i u budućnosti overimo ulogu koja će nam biti namenjena, da vodimo fudbal i na zajedničkom nivou i napravimo iskorak koji će ostati zabeležen u istoriji ovdašnje igre i Saveza.

Poslednjih godina na fudbalskoj sceni Republike Srpske pojavili su se mladi ljudi, sa jasnim vizijama i željom da unaprede fudbalsku organizaciju Republike Srpske i BiH. Prvi među njima, svakako je, novi predsednik FSRS Vico Zeljković, a odmah tu uz njega, rame uz rame su i: Petar Jelić, Mladen Krstajić, Darko Ljubojević, Igor Ostojić, Ognjen Valjić, Dragomir Ilić, Darko Tomaš, Dejan Lukendić, Darko Milunović, Robert Zrilić, Siniša Đurić, Zdravko Jovanović, Mihajlo Bučinski, Radomir Popović, Ognjen Hrnjak, Siniša Račić, Mladen Jovičević, Zoran Deket, Zoran Vujat, Branislav Krunić, Duško Puvača, Milan Tomanović, Boris Jerinić, Vaso Mijanović, Zoran Ćurguz, Boris Despotović, Dejan Todorić, Dalibor Tomaš, Željko Gajić, Slaviša Kralj, Dragan Skakić, Žarko Laketa, Mladen Bosančić, Saša Raca, Boris Srdić, Saša Stević, Mladen Ilić… Za sve, odmah, naravno neće da bude mesta, što je i logično, ali smena generacija je neminovnost. Nova vremena uvek donose nove ljude, vizije i ideje. Važno je strpljenje.

-Republika Srpska ima fudbalsku snagu i potencijal što treba da potvrdi u periodu koji je ispred nas. Predsednik Zeljković je za kratko vreme, sa najbližim saradnicima, preporodio Fudbalski klub Borac koji je bio na ivici ambisa i to bi trebalo da bude formula primenjena i u Fudbalskom savezu Republike Srpske koji će, nema sumnje, krenuti uzlaznom putanjom i ka povratku svoje važne uloge u fudbalskoj porodici BiH. Treba imati strpljenje, mudrost, racionalnost i razboritost i iskoristiti sve pogodnosti koje se ukažu da se fudbal na ovim prostorima unapredi u svim elementima – istakao je Rodoljub Petković, nekadašnji dugogodišnji generalni sekretar FSRS, koji i danas savetima i iskustvom može da doprinese i pomogne uzdizanju fudbala Republike Srpske.

Spoj mladosti i iskustva definitivno će doneti nešto novo na fudbalskoj sceni Republike Srpske čiji je fudbal otišao, minulih godina, na duboku marginu svih važnih zbivanja i bio u zapećku, daleko od glavne scene, u kojoj su srpskom entitetu u BiH pripadale samo mrvice. Zahvaljujući pogubnoj politici, trulim kompromisima, nelogičnim partnerstvima i lošim kadriranjem, pogotovo na veoma važne pozicije u Savez sa sedištem u Sarajevu.

-Ne smemo da gubimo optimizam niti veru, jer mi sve to možemo, hoćemo i želimo. Šta? Pa da se vratimo izvornim vrednostima, funkcionišemo u sklopu akata koje imamo, po slovu Dejtonskog sporazuma i tražimo rešenja za dobrobit fudbalske igre na ovim prostorima. Jak Savez Republike Srpske može da bude samo u interesu fudbala na ovim prostorima. Moramo da čuvamo našu izvornost i autonomnost kako bi sačuvali poverenje i iskrenost, a sve za dobrobit svih fudbalskih saveza i fudbala kao najmasovnije i najpopularnije igre kod nas – rekao je Dušan Marković, prvi potpredsednik FSRS.

Ono što je mnogo važnije, posle dužeg vremena, osmesi su se vratili na lica članova fudbalske porodice Republike Srpske, što je jedan od glavnih preduslova za razborite glave koje će u budućnosti da donose veoma važne i krucijalne odluke u komplikovanim uslovima.

Čini se da je fudbal opet, pobedio, sve gluposti… U Republici Srpskoj.