XS
SM
MD
LG

Mentalitet šampiona

U filmu ''Nebeska udica'' prerano preminuli Nebojša Glogovac je rekao:''Kako se postaje šampion ? Tako što izađeš na teren kad je najteže i pobijediš.''

Takav kov šampiona, koji je proigrao i počeo dominirati kada je najteže, ponoo je pokazao Novak Đoković napravivši fenomenalan preokret protiv Dominika Tima u finalu Australijan Opena.

Foto: ATP Tour

Nole je odigrao sjajan prvi set i dobio ga sa 6-4. Djelovalo je da sve ide prema planu i da Nolle korača ka sigurnoj pobjedi. Međutim, nakon greške i neprofesionalnosti arbitra Dumusue u završnici drugog seta, Austrijanac dolazi do 1-1 u setovima. U trećem setu ''oduvao'' je Noleta sa 6-2. Djelovalo je da je Nole pred porazom. Ne samo radi rezultata nego i radi njegovog stava na terenu, koji nije bio prepoznatljiv. Tako je bilo do sedmog gema četvrtog seta. Tada je Nole ubacio u brzinu više, odveo meč u peti set a onda došao i do pobjede.

Ako ćemo gledati sve mečeve u karijeri, ovo sigurni nije ni u TOP5 preokreta koje je Nole napravio. Međutim, opet je mentalna snaga bila ta koja ga je odvela do pobjede. Psihički najstabilniji sportista današnjice i jedan od najstabilnijih svih vremena. Sposoban je da isključi sve spoljašnje uticaje, negativan rezultat i da se samo fokusira na naredni poen. To je najbolje pokazivao u finalima Vimbldona protiv Federera, gdje znamo kakva je atmosfera bila.

Ali veliki šampioni moraju imati i veliku mentalnu snagu zar ne ? Moraju naravno. Veliki šampioni prije svega moraju imati mentalitet šampiona i sposobnost da se fokusiraju samo na igru. Takav je bio i Noletov veliki prijatelj Kobi Brajant. Uvijek se fokusirao samo na teren, ma šta se okolo dešavalo. Nole je na duksu imao i u finalu poruku posvećenu Kobiju i isticao je tokom svih dana da mu je Kobijeva pogibija teško pala.

Možda je na kraju krajeva Mamba sa nekog boljeg mjesta poslao snagu Noletu da izdrži kad je bio pred ponorom. Noletov povratak podsjetio je baš na mentalitet šampiona, kakav je imao pokojni Kobi Brajant. Kad je bilo najteže, Nole je igrao najbolji tenis u finalu kao što je na kraju krajeva i Kobi radio tokom cijele karijere.

Bilo kako bilo Nole je ponovo dokazao da je mentalno najjači i da je to njegova najveća snage, pored sve genijalnosti koju ima kada je tenis u pitanju. Ta mentalna snaga donijela je našem šampionu toliko dobrih stvari a siguran sam i da će još dosta velikih pobjeda donijeti.