XS
SM
MD
LG

Šabanović: Vjerujem da mogu biti dobar trener golmana

Handball club Slavija

Nekadašnji reprezentativni čuvar mreže, Adnan Šabanović, početkom sezone je pojačao stručni štab RK Slavija i počeo raditi sa golmanima premijerligaša iz Istočnog Sarajeva.

U razgovoru za Oslobođenje ovaj bivši rukometaš ističe da se nije mnogo dvoumio kada je stigao poziv predsjednika Slavije, Staše Košarca, te su se vrlo brzo dogovorili

- Pozvao me predsjednik kluba, Staša Košarac, i zamolio da im pomognem ove sezone. Iznio mi je plan za ovu sezonu i za neku budućnost. Tu su nam se poklopili interesi i tako je došlo do saradnje, veoma brzo smo se dogovorili, počinje priču za naš list Adnan Šabanović.

Slavija ulazi u drugi dio priprema za drugi dio Premijer lige. Ovaj, sada već, trener ističe da igrači vrijedno rade i da, iako su u klubu trenutno zadovoljni, uvijek može bolje.

-Veoma sam zadovoljan dosadašnjim dijelom priprema. Igrači marljivo treniraju, radi se dva puta dnevno, izvršavaju zadatke. Ja sam zadužen za golmane, baziran sam na taj dio ekipe, tako da više mogu o tome pričati. Ekipa trenira svaki dan, igramo utakmice. Pojačali smo se Toromanovićem i Stojisavljevićem i definitivno ulazimo jači u drugu polusezonu. Trenutno smo zadovoljni, ali uvijek može bolje i sportski je da se nadamo da ćemo biti bolji.

A onda smo došli na njegov teren, rad sa golmanima. Miloš Močević se u prvoj dijelu sezone dokazao kao jedan od najboljih golmana u Premijer ligi u ovom trenutku, bio je i na onom reprezentativnom spisku lige za duel protiv reprezentacije BiH, a tu su i drugi čuvar mreže, još mlađi Stefan Trapara, kao i Adi Delalić.

- Ja sam evo tu polusezonu i mogu biti prezadovoljan kako oni rade. Vidljivi su pomaci. Ide na bolje, ali ima puno da se radi i očekujem još veći napredak u narednom periodu. Što se tiče pristupa i rada kod njih ja sam prezadovoljan, sve što im postavim izvršavaju bez pogovora i ja se nadam da će uz mene svoje golmanske performanse još da podignu na veću ljestvicu. To su mladi golmani, perspektivni i uživancija mi je sa njima raditi. Veliki su potencijal i radni su, to mi je najbitnije.

Priču sa Slavijinih golmana smo, potom, prebacili na temu golmana u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Naš proslavljeni golman smatra da se sa golmanima nedovoljno radilo i da ga je to i privuklo da se on okuša u svemu tome. Dodaje i da je, uz svo uvažavanje njegovog prijatelja Bojana Ljubišića, pomalo i žalosno što je on sa toliko svojih godina i dalje ispred svih mlađih golmana u ligi.

- Trenutno, moram priznati da je pomalo i žalosno da je trenutno najbolji golman ujedno i najstariji, Hans (op.a. Bojan Ljubišić). Mislim, sa njim sam i ja igrao, bili smo zajedno u reprezentaciji, kolege i to je čovjek kojeg ja izuzetno poštujem. Eh sad, ja mogu govoriti ne radi se sa golmanima, ali mislim da smo i mi golmani koji smo završili karijere malo krivi. Mi trebamo zasukati rukave i početi to mijenjati. To mi je i bila neka zvijezda vodilja kada sam prihvatao poziv. Svi znamo sjediti na kafu i pričati "joj, kad smo mi", "joj, ja bih to ovako-onako". Ovo je onda meni bila dobra prilika da vidim koliko ja mogu u trenerskom poslu, da zasučem rukave i prihvatim se posla. Pa, možda ću ja biti dobar trener golmana, možda neću, ali ću makar sebi sutra reći probao sam. Zato sam se najviše i prhivatio posla. Ne mora značiti ako si bio dobar golman, da ćeš biti i dobar trener. Dok se ne proba, ne zna se, i to je meni izazov da vidim mogu li ja to. Ja vjerujem da mogu, ali jedino mjerilo je teren 20x40, nema prevare, nema laži. Ja ne mogu njihov stil promijeniti, to je nešto što oni imaju. Ali, ja mogu ispraviti neke greške koje se ponavljaju, mogu ih usmjeriti. Sam pristup utakmici je bitan, priprema. Sve to čini golmana boljim. Ja pokušavam, pored fizike i snage, tehnike branjenja i svega ostalog, da radim na psihičkoj pripremi, na samopouzdanju, na vjeri u sebe i to je jako važan svegent. Svaki trening je nova škola, svaka utakmica je novo dokazivanje. Golman je specifičan. Evo gledali smo na Evropskom prvenstvu, Hrvatska protiv Njemačke. Šege gotovo da nije bilo čitavu utakmicu, ništa nije skoro odbranio i onda odbrani najbitniji šut u ključnom momentu i postane heroj nacije. E to je specifikum golmanskog rada i posla.

Adnan Šabanović je bio učesnik Premijer lige kada je ona bila dosta jača, ali ističe da se poslije jednog stmoglavog pada sada ona ponovo raste, ali da treba još mnogo toga da se uradi.

- Mislim da se polako diže kvalitet. Prije par godina je bila ekstra jaka, a onda je došao strahovit pad. Mislim da se sada to polako ponovo diže. Liga se, po meni, treba smanjiti, da bi skoncentrisali kvalitet. Tri grada u blizini imaju tri kluba, a kada bismo možda kvalitet skoncentrisali u jedan od ta tri dobili bismo kvalitet. I volio bih da što više naših mladih igrača ostaje u ligi, a ne da ide. Ja njih razumijem, ali mi je žao da oni jako mladi idu 'trbuhom za kruhom', od Katara, Slovenije, šta znam, samo gledaju što prije da odu. Kada bismo to uspjeli spriječiti dobili bismo na kvalitetu sigurno. Onda i Savez mora da se uključi. Možemo mi kukati Savez ima, nema. Savez mora da vodi računa oko svega toga. Mi sve igrače za reprezentaciju moramo crpiti iz Premijer lige, on ovdje mora stasavati i da vani postaje vrhunski igrač, ali baza ovdje mora da bude.

Bio je ovo odličan uvod da se dotaknemo i reprezentacije Bosne i Hercegovine i njenog učinka na nedavno završenom Evropskom prvenstvu.

- Sa sportskog aspekta, kada bi pitali sve i jednog reprezentativca, oni bi rekli da je moglo bolje. Naravno da je moglo bolje, uvijek može bolje. Samo kada osvojiš zlato onda ne možeš reći moglo je bolje. Ali, ja sam veoma zadovoljan. U tako jakoj grupi da smo odigrali ravnopravno sa svakom reprezentacijom. Ok, nismo osvojili nijedan bod, ali igrali smo. Igrali smo dobro, ravnopravno, niko nas nije razvalio. Sada idemo dalje, treba dići ljestvicu malo više. Super, plasirali smo se, ovo nam je najveći uspjeh, ali hajde sada da idemo još više. Mislim da ćemo to i uraditi, sljedeći cilj je pobijediti, pa onda proći dalje. Ali, imamo veoma, veoma jaku reprezentaciju. Ja sam zadovoljan.

U predbaražu za Svjetsko prvenstvo Bosna i Hercegovina će igrati protiv Rumunije. Šabanović smatra da Zmajevi nisu imali sreće u žrijebu, ali ipak je optimističan i vjeruje da BiH može na Svjetsko prvenstvo.

- Može. Ali, pazite sad. Gledao sam malo ko su nam mogući protivnici i mislim da smo mi dobili najtežeg protivnika u ovom predbaražu i da nismo imali sreće. E sada, hajde da to prođemo i da nas onda u baražu pogleda sreća i da dobijemo nekog protivnika po mjeri. Ali, svejedno i kada dođeš u baraž ti moraš pokazati kvalitet. Nema laganih reprezentacija. I onda kada smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo mi smo izbacili Islanda. I tada je bilo priče kada smo ih dobili "ej gdje ćemo mi izbaciti Islanda''. Ali, momci su skupili snage i pobijedili. Ove godine smo za Evropsko pobijedili i Bjelorusiju i Češku. Ti moraš tako. To su sve jake reprezentacije i da bi se plasirao na neko veliko takmičenje ti moraš dobiti nekoga jakog. Nećemo mi nikoga dobiti u žrijebu i da kažemo "e super proći ćemo", nećemo dobiti ni nekoga protiv koga možemo reći da nećemo proći. Sa svima se može igrati, samo polako. Ja vjerujem u momke, zaključuje ovaj razgovor za Oslobođenje Adnan Šabanović.

Adnan Šabanović je golmansku karijeru završio 2018. godine u 41. godini života, a u svojoj bogatoj biografiji ima upisane nastupe za Krivaju iz rodnih Zavidovića, zatim Vogošću, Izviđač, sarajevsku Bosnu i Željezničar, dobojsku Slogu, Gračanicu, Čelik, a kruna karijere svakako je bio potpis za Atletico Madrid 2012. godine, gdje ga je većeg broja nastupa koštala teška povreda koljena. Poslije oporavka igrao je i u Kataru, a onda se vratio u BiH igrao za Krivaju i Vogošću, gdje je završio karijeru. Za reprezentaciju BiH je branio u 79 utakmica.


Sloboda : Iskra
Lokomotiva : Vogošća PH
Borac m:tel : Konjuh
Bosna Vispak : Sloga (D)
Leotar : Maglaj
Slavija : Gračanica
Sloga (GV-U) : Goražde
Izviđač CO : Drina
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac m:tel 18 15 1 2 46
2 Gračanica 18 14 0 4 42
3 Bosna Vispak 18 10 3 5 33
4 Sloga (GV-U) 18 10 2 6 32
5 Izviđač CO 18 10 2 6 32
6 Sloga (D) 18 7 7 4 28
7 Slavija 18 8 3 7 27
8 Sloboda 18 8 1 9 25
9 Lokomotiva 18 7 4 7 25
10 Maglaj 18 8 1 9 25
11 Leotar 18 7 2 9 23
12 Konjuh 18 6 3 9 21
13 Vogošća PH 18 6 1 11 19
14 Goražde 18 6 0 12 18
15 Iskra 18 5 2 11 17
16 Drina 18 1 0 17 3