XS
SM
MD
LG

Zеljkоvić dеbitujе kaо prеdsеdnik

Vico Zeljković

Kao četvrti predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, a prvi iz Banjaluke, Vico Zeljković debitovaće na toj funkciju u devetom izdanju tradicionalne internacionalne manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske” koja će biti održana u utorak, 18. februara 2020. godine u Krstalnoj dvorani hotela “Bosna” u Banjaluci s početkom tačno u podne.
On je na najodgovornijoj funkciji entitetske kuće fudbala zamenio dosadašnjeg prvog čoveka Milu Kovačevića na nedavnoj vanrednoj sednici Skupštine FSRS koja je održana u Banskom dvoru u Banjaluci, a na kojoj je dobio jednoglasnu podršku svih prisutnih delegata. Na taj način je ušao u istoriju kao najmlađi predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske koji je to postao u 32. godini, a pre njega predsednici su bili Branko Lazarević (Bijeljina, postao predsednik u 38. godini), doktor Milan Jelić (Modriča, 42) i Mile Kovačević (Gradiška, 46). Treba istaći da je u prelaznom periodu između Kovačevića i Zeljkovića bio vršilac dužnosti i prvi potpredsednik Dušan Marković iz Bijeljine (54).
-Manifestacija “Dan fudbala Republike Srpske” je jedan od zaštitnih znakova našeg Saveza, bitisanja i postojanja, a iz godine u godinu bila eho našeg života i rada, pronela je slavu, kako FSRS i Republike Srpske, tako i našeg fudbala, a mnogi laureati su, nakon dobijenih priznanja, napravili sjajne karijere, pronašli angažmane, kako na domaćoj, tako i internacionalnoj sceni. I dalje ćemo da zastupamo moto i ideju “Dana fudbala Republike Srpske”, a to je popularizacija i afirmacija Saveza, fudbala i naše otadžbine. Koliko je ovo važna i bitna svetkovina, odnosno koliko je velika i značajna, najbolje govori neverovatno veliko interesovanje koje vlada za nju – istakao je Vico Zeljković, predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske.
Kao mlad i čovek koji ima određenu energiju, ali i vizionarske ideje, obećao je da će, koliko je god to u njegovoj nadležnosti i moći, da još više unapredi svetkovinu u hotelu “Bosna”.
-Pre svega želim da se zahvalim stručnom žiriju koji nam pomaže u odabiru nagrađenih u jakoj konkurenciji, ali isto tako i daje druge predloge, kada su u pitanje nagrade koje dodeljuje Savez. Ovo telo je sastavljeno od iskusnih i novinara koji odlično poznaju fudbalske prilike u Republici Srpskoj, BiH i regionu, pa ako hoćete i u Evropi i svetu. Na čelu žirija se nalazi čuveni novinar i pisac, fudbalski radnik i čovek od koga se uvek mnogo toga može da čuje i nauči Tomo Marić, koji nam je svojim iskustvom davao određene smernice u cilju što kvalitetnijeg pronalaska rešenja za imena nagrađenih – dodao je Vico Zeljković.
Do finalnog čina ostalo je malo dana, ali kancelarija Fudbalskog saveza Republike Srpske, iako izranjavana svakojakim dešavanjima u minulih nekoliko meseci, radi punom parom. Za kratko vreme Zeljković je uspeo da složi kockice u mozaik iako je sve izgledalo na zarđali satni mehanizam, koji “šteka”.
-U rekordnom roku smo stvari vratili u normalu, od blokiranja kancelarija do povratka funkcionisanja svih organa i tela FSRS. U sklopu te pozitivne priče pokušaćemo da ispričamo i priču o “Danu fudbala Republike Srpske” i tako pokažemo, kako domaćoj, tako i fudbalskoj javnosti u regionu, da smo na pravom putu i da se naš Savez vraća na pozicije koje mu po svemu i pripadaju. Pozitivne ocene predstavnika UEFA i FIFA na sastanku u Sarajevu dale su nam vetar u leđa, nove motive, ali ujedno i obaveze, odgovornost, kako prema klubovima, tako i samoj budućnosti fudbala Republike Srpske u okvirima zajedničke “kuće fudbala” i naših delegata u FS BiH – nastavio je izlaganje Zeljković.
Deveto izdanje manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske” imaće i svečarski karakter, a o čemu se radi, pomalo tajnovito predsednik FSRS je pokušao da otkrije sledećim rečima:
-Zauzimamo određene pozicije u FS BiH i to je naša baza, ali isto tako da nije bilo nekadašnjeg Fudbalskog saveza Jugoslavije, danas Srbije, sigurno da Fudbalski savez Republike Srpske, sigurni smo u to, ne bi bio u ovom kapacitetu. A kao što svi znamo nekada čelna fudbalska organizacija u velikoj Jugoslaviji je osnovana 1919. godine i prošle godine proslavila je vek postojanja. A mi baš na “Danu fudbala Republike Srpske” proglašavamo laurete za tu godinu! Ne bih dalje da otkrivam bilo kakve detalje, javnost će videti o čemu se radi.
Prema njegovim rečima očekuje se i jedno veliko fudbalsko ime, iz dalekog sveta, kao iznenađenje za sve, ali i svojevrsni šlagvort za iduću godinu kada će “Dan fudbala Republike Srpske” proslaviti jubilarni deseti rođendan.
-Svi zajedno treba da budemo ponosni na Fudbalski savez Republike Srpske i manifestaciju koju zajedno organizujemo sa medijskim partnerom Sportskim žurnalom i poratlom sportdc.net. Ovo je akcija koja pokazuje da živimo, da radimo i da vredimo – završio je Vico Zeljković, najmlađi predsednik FSRS u njegovoj do sada 28 godina dugoj istoriji.

Sportski žurnal