XS
SM
MD
LG

Slavko Petrović: Put Radnika je put kojim jedan mali klub treba ići

Fudbaleri Radnika spremni su za drugi dio sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Semberci su iza sebe ostavili jako kvalitetne pripreme, koje su na kraju začinjene osvajačenjem ''Medulin kupa'', gdje su u finalu savladali Rudar iz Prijedora.

Na klupu Radnika je u januaru stigao i treći trener od početka sezone. Poslije Mladena Žižovića koji je klupu Radnika zamijenio klupom Zrinjskog, zatim Slobodana Starčevića koji je naslijedio Žižovića, priveo polusezonu kraju, a zatim ostao da čeka selektorsko mjesto U21 reprezentacije Bosne i Hercegovine, je stigao Slavko Petrović. Iskusni, šezdesetjednogodišnji, stručnjak se tako poslije tri i po godine vradio na kormilo Semberaca. U razgovoru za Oslobođenje, Slavko Petrović ističe da je zadovoljan onim što je urađeno na pripremama. Poznato je da njegovu ekipu uvijek odlikuje fizička pripremljenost, a na tome je težio i sada, dok je pripremne utakmice stavio u drugi plan nazivajući ih ''čokoladom za igrače, kao nagradom za naporan rad“.

- Ja sam cijelokupnim pripremama zadovoljan, momci su radili kvalitetno, čak i u Medulinu smo trenirali dva puta na dan, i to je uvijek bilo dva dana- četiri treninga, pa utakmica. Dosta je trenirano, nisam davao značaj prijateljskim utakmicama, međutim one su pozitivno išle, tri pobjede i jedan nerijšen rezultat i na kraju pehar za prvo mjesto. To je sigurno motivacija za igrače da su u umornom izdanju osvojili taj „Medulin kup“ gdje je bilo nekoliko kvalitetnih ekipa, tako da možemo biti svi zadovoljni, počeo je razgovor za Oslobođenje Slavko Petrović.

Ovaj stručnjak ističe da je zatekao sređen klub, sa uređenim sistemom, te tu ne treba puno promjena. Igrači znaju šta se od njih očekuje, tako da Petrović samo nastavlja gdje su stali njegovi prethodnici.

- Meni je ovaj dolazak u Radnik sigurno puno lakši od prethodnog, kada je bio raspad sistema totalni. Ovo je uigrana ekipa, koja ima svoj sistem, i meni se lakše bilo uklopiti. Tu nema puno filozofije, puno mijenjanja. RIječ je o stabilnom klubu, i ja tu nemam nikakvih primjedbi.

Semberci nisu mnogo mijenjali igrački kadar. Značajniji odlazak je tek Dejana Maksimovića, koji je otišao u Tuzla City, a došla su četiri nova imena iskusni Saša Novaković i Ševko Okić, bivši fudbaleri Sarajeva, te mladi Kenan Šarić i Stefan Janjić.

- Mi smo doveli dva iskusna igrača, to su Novaković i Okić, i doveli smo dva mlada igrača, Šarića iz Zvijezde i igrača koji je ovdje ponikao, Stefana Janjića. On je već u pripremama pokazao da nam može biti pojačanje. Imamo dva igrača da pravimo i dva igrača koja mogu odmah da nam pomogu. Sigurno da smo željeli još pojačati ekipu, ali jednostavno nije bilo na tržištu dovoljno kvalitetnih igrača, a nismo željeli da gomilamo previše igrača u ekipi tako da je to to.

Na proljećnoj premijeri Radnik će na Gradskom stadionu dočekati sarajevskog Željezničara.

- Prva utakmica je sigurno teška za sve ekipe. Niko ne zna u tom momentu gdje je. Za Željezničar je jako bitna utakmica, ali i za nas, koja može da nas ponese u drugom dijelu. Željezničar to ne smije izgubiti, jer oni se odlijepljuju od vrha tabele. Sigurno, biće neizvjesna utakmica, sastaju se dvije dobre ekipe i nadam se da ćemo mi imati više sreće.

Pratio je strateg Radnika i ostatak ekipa u Premijer ligi, te ističe da od kako je on tu, a to je evo gotovo punih šest godina liga nikad nije bila jača. Očekuje veliku borbu za titulu, te smatra da od prvih pet ekipa svako može biti prvak, ali i završiti kao peti.

- Sve ekipe kompletno su se pojačale. Premijer liga nikad jača nije bila. Evo ja sam 2014. godine došao u Radnik, i za te godine Premijer liga nikad jača nije bila. Pozitivno je i da se vraćaju igrači koji su zaista jako, jako kvalitetni. Oni podižu nivo lige, i kvalitet fudbala u BiH. Sigurno da i ekipe uz pojačanja imaju veće ambicije nego u prvom dijelu. Evidentno je da svi ne mogu imati uspjeha i ja mislim da se među prvih pet ekipa koje su sada na tabeli neće niko moći da se umješa. Oni će podijeliti tih prvih pet mjesta, a sada je pitanje ko može osvojiti titulu. Mislim da svako od prvih pet ekipa može da osvoji titulu, a dvije čak neće ni vidjeti Evropu. I tu će biti razočaranje. E ko će imati više sreće, mislim sa ove distance da najjače ekipe imaju Zrinjski i Sarajevo, ali tu je uvijek nepredvidivi Borac koji igra jako dobru sezonu, tu je Tuzla City koja već duže vrijeme ulaže jako puno novca u ekipu, a da ne pričamo o Željezničaru. Dakle, svako može osvojiti titulu, ali i biti peti, nijanse će odlučiti.

Pomenuo je na početku razgovora Petrović da je 2014. godine ekipu zatekao u haotičnom stanju. Od tada se mnogo toga promijenilo u semberskom premijerligašu, a iskusni stručnjak smatra da je put kojim Radnik ide evo šestu godinu jedini ispravan put za ovaj klub, te da samo tako treba i nastaviti.

- Ja sam tada dvije godine radio u Radniku i tu je bila napravljena jedna jako, jako kvalitetna ekipa. Ja bih je nazvao ekipa pobjednika, jer su to sve bili momci pobjedničkog mentaliteta. Odradili smo četvero priprema zajedno, fizički su bili dominantni, fudbalski su bili dominantni. Mi smo iz te ekipe prodali puno igrača za ozbiljne pare, Memiševića, Beširovića, Obradovića, malog Šerbečića. Napravljeno je puno igrača i ja mislim sada da u ovom periodu niti jedan klub iz BiH nije prodao toliko igrača i zaradio toliko para na igračima. A u izlogu imamo još sigurno dva dragulja, Pecu i Bradonjića, i biće i tu sigurno finansijske injekcije od prodaje igrača. Ovo je put kojim jedan mali klub treba ići, mi idemo njime već nekoliko godina, od kako sam ja došao 2014. godine, pa onda Mladen Krstajić 2015. godine. To je jedini put koji je realan za manji klub u BiH. Jer, da Radnik dođe do jednog budžeta od 6-7 miliona KM, to je potpuna apsurdno za pomisliti, ne postoji ni promil šanse. Radnik može sa jednim malim budžetom da se izbori. To smo dokazivali godinama i kroz to pravljenje igrača i prodaju može da se izbori, zaključuje Slavko Petrović naš razgovor.

Do kraja prvog dijela sezone od 22 kola ostale su još tri utakmice. Radnik će poslije proljećne premijere protiv Željezničara kod kuće gostovati na Bilinom polju kod Čelika, a u 22. kolu ih očekuje semberski derbi protiv fenjeraša Zvijezde 09.


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8