XS
SM
MD
LG

Atipičan protivnik na Igorovom debiju

Foto: KSS

Pred selektorom Igorom Kokoškovim prvi je izazov U kvalifikacijama za Eurobasket, Srbija će u četvrtak gostovati Finskoj.

Ovo neće biti ni malo lagan meč za našu reprezentaciju. Finska je izuzetno opasna na svom terenu. Na Eurobasketu 2017. godine, kada su bili jedni od domaćina, imali su četiri pobjede i jedan poraz u grupnoj fazi. Savladali su recimo Francuze a sa kasnijim prvancima, Slovenijom, igrali su produžetak. Upravo tu Sloveniju vodio je Kokoškov pa je dobro upoznat sa vrućim terenom u Finskoj.

Finska igra u gotovo najjačem sastavu. Nema naravno Laurija Markanena ali tu su svi ostali. Salin, Koti, Haf, Marfi, Vilson, Koivisto, svi oni su na spisku. Iskusni su i dugo na okupu što je još jedan razlog za oprez. Pored toga, njihov stil igre veoma je nezgodan.

Finska nema centimetre ali zato ima šut. Faktički otkako znamo za Fince, znamo za takozvani ''run and gun'' stil igre. Svi šutiraju trojke, svi sjajno trče i tako nadoknauju nedostatak u visini. Ako ih krene šut, zaista svakoj selekciji mogu napraviti problem.

Zato ih treba ozbiljno shvatiti. Iako je sastav Srbije daleko od najjačeg, sa maksimalno ozbiljnim pristupom, trebalo bi se doći do pobjede. Kokoškov je okupio spoj mladosti i iskustva za ove prozore.

Tu su od iskusnih Simonović, Veličković, Raduljica a Teodosić najvjerovatnije neće igrati. Tu su i neki izuzetnotalentovani momci poput Dalibora Ilića, Alekse Radanova, Stefana Đorđevića i Uroša Trifunovića. 

Teško je sada govoriti kako će igrati Srbija jer je ovo debi Kokoškova. Njegove ekipe su uvijek igrale veoma lijepo i atraktivno. Igrale su u dobrom ritmu i napadački su igrali sjajnu košarku. Naravno i defanzivno su mu ekipe imale kvaliteta. Vjerovatno će neki stil koji je gajio sa Slovenijom, neki vid NBA stila, primjeniti i na Srbiju. Pogotovo će to raditi kada budu tu oni najbolji igrači.

Sve u svemu biće ovo dobar test za ''Igorovu Srbiju''. U četvrtak od 18h dobićemo neke prve odgovore na pitanje o tome kako će Srbija igrati pod Kokoškovim. Favoriti jesmo i pobjeda se očekuje a vidjećemo da li će se pobjeda i ostvariti.