XS
SM
MD
LG

Koljić bi na Grbavicu

Elvir Koljić

Jedan od igrača koji u proteklom periodu nije imao sreće da ga povrede zaobiđu je Elvir Koljić. Radi se o tome da je bh. fudbaler imao dvije povrede, i to jednu za drugom. Prvo operaciju tetive, pa problem sa leđima, a kako ističe, povrede su za njega sada prošlost te se on dobro osjeća.

Duga pauza

- Dobro sam se oporavio od obje povrede i nema više problema. Osjećam se dobro, ali nisam još spreman da odigram cijeli susret. Mislim da ću kroz nekoliko utakmica biti u odličnoj formi, kazao je Elvir Koljić na početku razgovora za Oslobođenje te dodao da u posljednje vrijeme iz utakmice u utakmicu dobija sve veću minutažu.

Rumunski mediji su pisali da je bh. fudbaler posljednju povredu mogao izbjeći da nije odmah pokušao ustati poslije pada, a nakon što je na terenu zatražio ljekarsku pomoć, bio je primoran da izađe sa terena.

- U prvim trenucima nisam osjetio snažnu bol i činilo se bezazleno, ali poslije nekoliko sati, dok sam se ohladio i kad sam obavio preglede, saznao sam da je riječ o napuknuću drugog pršljena i zbog toga je bila pauza od tri-četiri mjeseca, prisjeća se bivši fudbaler Krupe te dodaje da se nada kako u narednom periodu povreda neće biti.

Prije desetak dana Universitatea Krajova je ostvarila ubjedljivu pobjedu nad ekipom Poli Iasi, a konačan rezultat glasio je 5:2. Među strijelcima za rumunskog prvoligaša bio je i bh. fudbaler, koji je pruženom partijom nagovijestio da se vraća u staru formu. Ujedno, to je bio njegov prvi gol nakon četiri i pol mjeseca. On nam je otkrio da mu je taj pogodak značio mnogo za povratak samopouzdanja.

- To je bio drugi pogodak ove sezone za mene, a do kraja prvenstva ima još mnogo utakmica. Svakako da ne namjeravam da ostanem na tome i nadam se da ću ih postići još više, kaže Koljić.

U Krajovi su izrazili sreću zbog njegovog povratka na teren te poručili da je on veoma važan igrač i da im može puno pomoći, pogotovo kada je u dobroj formi.On ističe da jednom povrijeđenom fudbaleru, koji sa terena odsustvuje nekoliko mjeseci, podrška mnogo znači.

- Imao sam podršku od igrača i navijača. Primao sam mnogo poruka podrške. To mi je dalo snagu i volju za brži oporavak od dvije veoma teške povrede, kazao je bivši fudbaler poljskog Leha.

Rumunsko prvenstvo ove godine mnogo je zanimljivije nego što je bilo prethodne godine, a čak je i nekoliko timova uključeno u borbu za naslov prvaka. Krajova se trenutno nalazi na trećem mjestu ligaške tabele sa tri boda zaostatka u odnosu na CFR Kluž, koji je prvoplasirani. Koljić smatra da su ambicije njegove ekipe velike te da oni mogu doći do pozitivnog ishoda na kraju sezone.

- Mislim da imamo dobru ekipu da ove sezone ostvarimo dobar rezultat u prvenstvu. Borimo se za prvo mjesto, a tu je još i Kup, gdje smo u igri. Ambicije kluba su velike, pa ćemo vidjeti šta će biti na kraju, ističe Koljić.

Pun stadion

Proteklog vikenda odigran je derbi rumunskog prvenstva, a Universitatea Krajova dočekala je na svom terenu Kluž te je gostujući tim odnio tri boda sa vrućeg gostovanja. Domaći tim i pored podrške sa tribina nije uspio da ostvari povoljan rezultat protiv direktnog konkurenta koji je ovom pobjedom potvrdio da je trenutno glavni favorit za naslov šampiona, a golove za Kluž postigli su Rondon i Martić. No, bh. fudbaler je odigrao 80 minuta na pomenutom susretu i ističe da ukoliko njegova ekipa želi osvojiti titulu, onda mora dobijati utakmice protiv najjačih ekipa u šampionatu.

- Nažalost, protiv Kluža smo poraženi na svom terenu. Igrali smo kući, stadion je bio pun te smo imali podršku sa tribina, ali nismo uspjeli upisati pobjedu. Okrećemo se narednom protivniku, pa se nadam da ćemo nešto napraviti na tom susretu, kazao je Koljić.

Bh. fudbaler u Rumuniju je stigao prije godinu i pol kao najbolji strijelac prvenstva u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, gdje je do trenutka odlaska postigao osam pogodaka. Od njega su u rumunskom klubu imali velika očekivanja i on je to svojim partijama opravdao. Koljić ističe da je zadovoljan dosadašnjim učinkom u dresu rumunske ekipe.

- Naravno da sam zadovoljan svojim igrama u Krajovi. Ekipa je dobra i kada sam došao, dobro sam se uklopio. Igramo ofanzivno i to mi odgovora, naglašava napadač Universitatae.

On navodi da je u osnovi razlika između rumunske i BHT Premijer lige BiH ta što se više ulaže u fudbal i da su bolji uslovi za igranje.

- Generalno, mogu reći da se više ulaže u kompletan sport nego što je to slučaj u našoj zemlji. Stadioni su bolji, a i atmosfera. Svakako da i u Bosni i Hercegovini ima kvalitetnih stadiona, igrača, kao i timova, govori nam Koljić.

Ugovor sa Krajovom  ima do sljedećeg ljeta, a na pitanje da li planira neku novu fudbalsku avanturu, on je imao jasan odgovor.

- Za sada sam tu. Imam ugovor i zadovoljan sam. Ukoliko bude ponuda, razmislio bih o odlasku, ali se trenutno ne zamaram s tim, kaže fudbaler koji je svojevremeno nastupao i u Sloveniji, gdje je nosio dres Triglava.

Napadač Krajove prvi put se našao na spisku pozvanih igrača seniorske fudbalske reprezentacije BiH za prijateljski susret protiv SAD-a prije dvije godine, te je na tom susretu šansu dobio u drugih 45 minuta, a onda je opet uslijedio poziv za utakmice protiv Jermenije i Grčke.

- Bio sam presretan kada sam dobio poziv u reprezentaciju. Značio mi je mnogo i to je zaista ostvarenje sna. Igrati sa takvim igračima je odličan osjećaj, kaže Koljić.

Zvanični debi u dresu zmajeva imao je u duelu sa Armenijom, koji je odigran prošle godine u martu. Koljić je ušao u igru umjesto Džeke, ali se ubrzo povrijedio i morao je napustiti teren.
On nam je otkrio da mu je bilo žao što je tako brzo morao izaći iz igre.

- Naravno da mi je žao što se to desilo. Idemo dalje, pa ako opet budu poziv i prilika, svakako da ću dati maksimum. Nadam se da ću imati više sreće sljedeći put u dresu reprezentacije, ističe Koljić.

Novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Dušan Bajević u posljednje vrijeme zajedno sa pomoćnicima obilazi igrače širom Evrope. Oni imaju zadatak da skautiraju igrače koji mogu pomoći  selekciji da ostvari što bolje rezultate u baražu, a jedan od igrača koji bi možda trebao dobiti poziv za utakmicu baraža protiv Sjeverne Irske je i Elvir Koljić. On smatra da, ukoliko bude igrao dobro, može očekivati novi poziv.

- Konkurencija je velika i to svi znamo, ali kao što sam rekao, sve je do mene i kojih igara u dresu Krajove, kaže Koljić i dodaje da su šanse BiH u baražu velike, jer naš tim ima kvalitetne igrače, a prednost je to što se utakmice igraju pred domaćim navijačima.

Zarada kluba

Jednom prilikom je bh. fudbaler izjavio kako je maštao da jednog dana zaigra za Željezničar, a kasnije su ga brojni mediji stalno “selili” na Grbavicu, ali do transfera nikad nije došlo. Koljić nam je otkrio da bi volio obući plavi dres kad bi se opet vratio u Premijer ligu BiH.

- Još kao dječak sam navijao za Željezničar i maštao da ću nekad igrati. Iskreno da vam kažem, kada bih se opet vratio u BHT Premijer ligu BiH, želio bih obući plavi dres, kazao je napadač Krajove.

Elvir Koljić se u dresu Krupe afirmisao kao napadač koji je postizao golove protiv velikih klubova i bio je jedan od najboljih strijelaca u ligi. Klub iz Krupe na Vrbasu je kasnije s njem, Vukotićem i Jašarevića napravio odlične transfere te je u istoj sezoni ispao u niži rang i trenutno se takmiči u Prvoj ligi RS-a. On smatra da ekipa iz okoline Banje Luke zaslužuje biti u najvišem rangu bh. fudbala.

- Taj period dok sam ja bio, Krupa je bila među najboljim ekipama na tabeli. Od mog odlaska poslije utakmice na Grbavici povrijedilo se još nekoliko igrača koji su nosili ekipu. Tako da su upali u lošu seriju rezultata i na kraju ispali, ističe Koljić te dodaje da Krupu u narednom periodu gleda u Premijer ligi te da će oni imati zapaženu ulogu.

BHT Premijer liga BiH ove sezone je dosta zanimljiva. Nekoliko timova je istaklo kandidaturu za osvajanje naslova. U prvi plan se ističu Sarajevo, Željezničar, Borac, Tuzla Siti, pa čak i Zrinjski, a iza ugla vrebaju Velež i Široki. Koljić je prognozirao da će se borba za titulu voditi između dva tima.

- Ove sezone Premijer liga je zaista zanimljiva. Sve ekipe su u nekoliko bodova i do kraja će biti neizvjesno. Mislim da će ove sezone Željezničar ili Zrinjski osvojiti titulu, kazao je na kraju razgovora za Oslobođenje Elvir Koljić.