XS
SM
MD
LG

Proces koji će teško doći do kraja

Foto: Bleacher Report

U novije vrijeme većina nas je nekada skidala nešto sa interneta, bilo da je u pitanju neki film ili neka igrica. Često se zna desiti da skidate i da budete blizu preuzimanja u potpunosti filma/igrice ali se desi ''bag'' i zaustavi se sve na nekih 80-90%. Pitate se kakve veze ovo sa sportom ima ? Ima itekako jer se kroz ovo može opisati jedna NBA ekipa u ovom trenutku.

Filadelfija je prošla dug put. Od ekipe koja je imala 15ak pobjeda u ligi, do ekipe koja je igrala prošle sezone majstoricu za ulazak u finale Istočne konferencije. I dalje je nevjerovatno kako je ona lopta Lenarda ušla. Ko zna šta bi bilo da nije ušla. Gledali bi produžetke a onda možda i Filu u finalu Istoka. No, to nikada saznati nećemo.

Kada su krenuli u svoj ''rebulding'' u Filadelfiji su svoj put nazvali ''Procesom''. I zaista je ve teklo kao jedan dug ali prilično isplaniran proces. Birali su dobro na Draftovima, stalno pojačavali ekipu trejdovima i od najgore ekipe u ligi, postali su respektabilan tim. Tim koji po nekim stvarima ima osnova da puca na titulu. Međutim, sam Proces sada je tu gdje jeste. Došao je do svog baga. Nekada kada preuzimate stvari sa interneta uspijete bag otkloniti. Završnica sezone pokazaće da li će to Filadelfiji poći za rukom.

No da krenemo malo u analiziranje same ovosezonske ekipe i da krenemo sa analizom onoga što valja i što ne valja. 

Kako je Filadelfija sklapala ekipu za ovu sezonu ?

U Filadelfiji su dobro predvidjeli da će Milvoki imati maestralnu sezonu. Njihova ideja prilikom sklapanja rostera za ovu sezonu bila je da naprave tim koji će u plej ofu moći parirati Milvokiju. Doveli su zato izuzetno dobre defanzivce poput Ala Horforda i Džoša Ričardsona. Ostali su bez Džimija Batlera i Džej Džej Redika. Žrtvovali su napadačku produkciju i šut, za poboljšanje same odbrane. Ideja jasna, sve kako bi zaustavili Janisa jer njega ako zaustavite, u velikoj ste šansi da izbacite Milvoki.

Međutim, ako je suditi po regularnom dijelu, pitanje je da li će se moći nositi sa Milvokijem. Istini za volju, Filadelfija je razbila Milvoki na Božić u svojoj dvorani. Međutim, Milvoki je uzratio sa dvije rutinske pobjede kući. Tu dolazimo do jednog od problema Filadelfije ali o tome nešto kasnije.

Šta je dobro u ovoj Filadelfiji ?

Prevashodno Filadelfija na papiru ima defanzivno moćnu ekipu. Ben Simons je i na Ol Staru konstantno igrao agresivno u odbrani i kod njega je želja velika uvijek. Embid je isto dobar u zaštiti reketa. Horforda i Ričardsona su doveli ponajviše radi odbrane gdje obojica imaju šta reći. Tu je i momak kojeg su draftovali sa Vašingtona, Tajbul, koji igra sjajno u odbrani.

Kada vidite navedeni potencijal, očekivali bi ste defanzivno veoma moćnu ekipu. Međutim, Filadelfija je daleko od defanzivno moćne ekipe. Okej, jeste regularni dio sezone ali svakako bi ta odbrana morala biti bolja. No kako god bilo, odbrana jeste dobra strana Filadelfije i nešto što će biti važna stvar za Filu u plej ofu.

Šta to ne valja u ovoj Filadelfiji ?

Nedostatak šuta baš baš bode oči. Kada imate u ekipi Bena Simonsa, koji ni ne gleda šut za tri poena, morate imati jako dobre šutere. Redik je bio odličan za ovu Filu ali su ga izgubili. Sada tu ulogu pokušava odigrati Korkmaz. On jeste dobar šuter ali lošiji je od Redika. Takođe, Redik je sjajno vrtio pik sa Embidom a to Korkmaz ne radi. Pokušavali su nekim trejdovima promijeniti stvari ali jednostavno su slaba ekipa kada je u pitanju šut za tri poena. 

Foto: ClutchPoints

Drugi problem ove Filadelfije je ''second unit'' odnosno druga postava. Kada vidite Simonsa, Ričardsona, Herisa, Horforda i Embida, djeluje vam da je Fila moćna. I jeste ako se gleda udarna petorka ali nije ako se gleda klupa. Klupa Filadelfije je izuzetno tanka. Korkmaz daje doprinos u šutu, Tajbul u odbrani, Milton ima neke okej momente ali sve je to tanko. 

Probao je Braun da promijeni petorku i djeluje da je to jedini način za uspjeh, bar kada je plej of u pitanju. Prosto djeluje da će od udarne petorke bar jedan igrač morati krenuti sa klupe a možda čak i dva. Probao je Braun sa Horfordom sa klupe ali je odustao od toga nakon povrede Simonsa. U svakom slučaju, ako svi budu zdravi, u plej ofu će morati bolje podijeliti prvu i drugu postavu. Budući da imaju tanku klupu, moraće konstantno imati dva od pet udarnih igrača na terenu (minimalno). Zato će im u petorci morati kretati neki od momaka koji su sada na klupi. Djeluje nekako logično ubaciti Tajbula u petorku umjesto Ričardsona/Horforda. Da li će to biti i rešenje Brauna, vidjećemo kada krene plej of.

Problem ove File bi  mogli biti i međuljudski odnosi. Djeluje da su svi nekako ljuti jedni na druge i da ima dosta nezadovoljnih. Da se razumijemo, to ne mora nužni biti loše ali u Filadelfiji je to očito problem.

Do kraja sezone ima još dosta. Vidjećemo kako će Filadelfija finiširati svoju sezonu. No iz ove perspektive, djeluje da Proces neće ''učitati'' do kraja ni ove sezone....