XS
SM
MD
LG
Euroleague
03.04.2020
21:00
Euroleague
10.04.2020
19:00
Euroleague
10.04.2020
19:30
Euroleague
10.04.2020
20:45
Euroleague
10.04.2020
21:00

Foteljom zamenio pištaljku

Ognjen Valjić i Pjerluđi Kolona

Treći generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske u njegovoj istoriji od osnivanja 5. septembra 1992. godine je Ognjen Valjić. Nakon Rodoljuba Petkovića i Gorana Ćejića nekadašnji interancionalni arbitar sa FIFA znakom nedavno je dobio poverenje Izvršnog odbora na čelu sa novoimenovanim predsednikom Vicom Zeljkovićem i odmah na startu mandata prihvatio se teškog i odgovornog posla.

Iskustvo je sticao na istoj funkciji u Područnom Fudbalskom savezu Banjaluka, a za njega mnogi kažu da je pravi čovek na pravom mestu i odgovornoj funkciji. Poseduje profil modernog fudbalskog funkcionera, savršeno govori engleski jezik, služi se sa još nekoliko, a ima i fantastične veze na Starom kontinentu kao bivši sudija širom evropskih terena.

-Svestan sam odgovornosti koju imam kao generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske i trudim se da posao radim najbolje što znam i umem, profesionalno, savesno i kvalitetno. Ne mogu da pričam o sebi, to će reći drugi, tačnije moji “poslodavci”, ali i kompletna fudbalska javnost u Republici Srpskoj. Nisam sujetan. Funkcija koju obavlja je javna i podložna kritikama. Trudiću se da one budu više pozitivne nego negativne. Hvala svima onima koji su mi ukazali poverenje, verovali u mene, posebno predsedniku FSRS Vici Zeljkoviću koji me je predložio zab odgovornu funkciju, nastojaću da ga opravdam na najbolji mogući način – počeo je priču Ognjen Valjić, prvi administrativac u FSRS.

Rođen je 20. septembra 1981. godine u Banjaluci. U rodnom gradu je završio osnovnu školu, Gimnaziju i Ekonomski fakultet, te nastivio sa postidiplonskim studijama iz programa međunarodne ekonomije. Od 1993. do 2008. godine aktivno je igrao fudbal u više klubova: BSK-u, Krilima Krajine, trnskoj Slogi, Župi iz Milosavaca, Laktašima, Slobodi iz Mrkonjić Grada i Gomionici iz Bronzanog Majdana.

-Paralelno dok sam igrao kod mene se rodila želja da postanem fudbalski sudija. Taj poziv me je privlačio i tako sam ispit za fudbalskog sudiju položio 2000. godine u Banjaluci. Tri godine kasnije položio sam ispit i za saveznog sudiju i kako je vreme prolazilo sve veća ljubav me je vezala za suđenje. Fudbal je moj život – kaže Valjić.

Premijer ligu BiH počeo je da sudi od sezone 2007/08, a tada je bio najmlađi sudija koji je došao iz Republike Srpske na “A” listu šampionata “Dejtonske zemlje”. Postao je ujedno i najmlađi međunarodni sudija iz Republike Srpske i BiH na listama UEFA i FIFA. Zvanje FIFA sudije stekao je 2011. godine, a dve godine kasnije napredovao je na listama arbitara “kkuće fudbala” iz Švajcarske.

-Pohađao sam razne seminare za mlade i perspektivne arbitre u Nionu, sedištu UEFA dva puta, u septembru 2010. i novembru 2011. godine. Stekao sam diplomu za suđenje, sve je bilo na vusokom nivou, sa mnogo uspeha. Polagao sam testove i za najperspektivnije sudije u Evropi 2013. godine u Nionu – prisetio se Valjić.

Isticao se na svim tim testovima, dobijao je lične pohvale od velikih sudijskih evropskih autoriteta, Španca Hoze Marija Garsije Arande, a posebno neprevaziđenog Italijana Pjerluiđija Koline, tada prvog čoveka suđenja u Evropi.

-Pohađao sam i seminar na Kipru sa velikim imenima iz sveta evropskog i svetskog fudbalskog suđenja. To je bilo za mene veliko iskustvo na koje i danas mogu da oslonim – jasan je prvi operativac FSRS.

U januaru 2013. godine napredovao je iz treće u drugu jakosnu i kvalitetnu grupu UEFA sudija. Bio je nadomak elite evropskih sudija, delio je pravdu u mnogim evropskim mečevima, a posebno ga je odlikovala izuzetna fizička pripremljenost.

-I danas se sećam detalja sa seminara od 20. do 27. marta 2013. godine iz Niona – rekao je na kraju Ognjen Valjić, mlad čovek pred kojim je blistava funkcionerska karijera u fudbalu, a mesto generalnog sekretara FSRS je pravo mesto za ovog izuzetnog arbitra i nekadašnjeg igrača.

Poslednjih nekoliko sezona sudio je prvoligaške utakmice u Republici Srpskoj, a nakon imenovanja za generalnog sekretara Fudbalskog saveza Republike Srpske treba da bude preveden u fudbalske instruktore i kako kaže želja mu je da jednog dana bude posmatrač suđenja pod znakom UEFA na međunarodnim susretima.

Veliko je to iskustvo kada se pištaljka zameni foteljom… Ognjen Valjić je proglašen zvanično za najboljeg sudiju Republike Srpske za 2012. godinu na premijernom izdanju manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske”.

 

 Porodica kao podrška

Ognjen Valjić ističe da mu je uvek na prvom mestu, i kao glavna podrška, bila porodica:

-Supruga Nataša je uvek bila uz mene, bodrila me, voli fudbal. Zajedno smo na mnogim utakmicama, pogotovo na Gradskom stadionu u Banjaluci kada igra Borac. Tu su i deca, kćerka Paola i sin Viktor. Oni su još mali, ali od malih nogu ih učimo da vole fudbal i sport. Porodica mi mnogo znači. Ona je moj oslonac i najveća podrška.

 

Koronavirus nije šala

O novonastaloj situaciji prouzrokovanoj u svetu fudbala koronavirusom Ognjen Valjić kaže:

-Nije šala niti imalo ugodna situacija. Sve je stalo. Sama činjenica da se fudbal ne igra u većini zemalja u Evropi jasno govori da je sdve komplikovano i opasno. Zdravlje je najpreče, kako fudbalera, trenera i funkcionera, tako i gledalaca, običnih građana. Još uvek ne znamo kako će sve ovo da se rasplete, ali vesti i prognoze nisu ohrabrujuće. Sačekaćemo sastanak u UEFA u utorak, da vidimo dalja uputstva. Naravno moramo da se ponašamo i u skladu za izdatim uputstvima zdravstvenih organizacija i civilnih vlasti. Koronavirus nije šala!


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8