XS
SM
MD
LG

Tomić: U posljednjem trenutku smo izašli iz zemlje

Milenko i Radenko Tomić

Četvorica reprezentativaca Bosne i Hercegovine u boksu, zajedno sa selektorom Almedinom Fetahovićem, te generalnim sekretarom Saveza, Milenkom Tomićem, u posljednji trenutak su napustili Veliku Britaniju, prije nego su zatvorene sve granice zbog pandemije koronavirusa.

U razgovoru za naš portal, generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, Milenko Tomić, kojeg smo zatekli u obaveznoj kućnoj izolaciji poslije povratka iz inostranstva, ističe da je sve ovo bilo ''nazor'' organizovano, te da je sada novac obezbijeđen za ovo takmičenje propao, a odrađena su samo dva kruga.

- Mi smo očekivali ovako nešto iako su prijave bile nekih šest mjeseci ranije i ovo je bio jedan od najsloženijih procesa prijava ikada za ovakvo takmičenje. Jedan od većih problema je bio što smo morali sve unaprijed da uplatimo i hotel i avio karte, prije nego smo dobili vize. Dovedeni smo u situaciju da i kada bismo htjeli da otkažemo put u London, ne bismo mogli, jer nam ne bi vratili pare i propale bi. Radi se oko 40.000 KM za naš kompletan tim, što i nije baš mala svota za stanje kakvo kod nas vlada, rekao je za naš portal Milenko Tomić, pa nastavio:

- Svaki dan smo čekali da oni odgode, ali nisu, i mi smo stigli tamo. Kada smo došli, situacija je baš bila napeta i mi kada smo došli tamo konstantno su stizale vijesti da se zatvaraju stanice, otkazuju letovi, otkazuju sva sportska takmičenja, a oni su počeli takmičenje i dva kruga su održana. Trebali smo da ostanemo tamo još nekih osam-devet dana do završetka takmičenja, ali onda je u jednom momentu došlo do odluke da je takmičenje gotovo i da svi moraju da napuste Englesku. To je u neku ruku bilo dobro jer smo praktično u posljednjem trenutku izašli iz zemlje, prije zatvaranja granica. Ali, nije dobro što smo ostavili toliki novac, što nema povrata, i što kvalifikacije nisu završene i moraće se ponoviti u slučaju da uopšte i bude Olimpijskih igara.

Milenko Tomić nije optimista da će biti Olimpijskih igara, suprotno najavama koje dolaze iz Japana da će Igre biti održane. U slučaju da ih ipak bude, slijedi nastavak ovog turnira, kao i svjetski turnir u Parizu, a to znači i nove troškove.

- Neminovno je da će biti nove kvalifikacije i novi troškovi. Nema šanse da se ništa ne plaća. Samo će se pobjede verifikovati, ići će na turnir samo oni koji su prošli, oni koji su ispali u prva dva kruga neće ići i to je to. U Tokiju gledaju sa materijalnog aspekta, da se neće odgađati Olimpijada. Međutim, situacija je iz dana u dan sve gora i gora i mislim da će morati odgoditi. Mi sada imamo ponovo dva turnira, prvo ovaj evropski iz Londona koji će se morati završiti i drugi, svjetski, turnir, koji je zakazan u Parizu. Samo ta dva turnira moraju se održati prije Olimpijskih igara. Ja govorim o boksu, a tako je i u ostalim sportovima. Dakle, prvo ta dva turnira moraju da se završe i da prođe vrijeme do Olimpijskih igara. A vidimo, situacija je sve gora i gora. Sportisti ne mogu ni da treniraju. Ovo je jedan problem više sile gdje ni Olimpijske igre nisu iznad toga. Pitanje je i ko će rizikovati da učestvuje na kvalifikacionim turnirima, tako da je sve na dugom štapu.

On je zahvalan Olimpijskom komitetu što im je finansirao povratak iz Londona, međutim, svo ostalo je finansirano iz sredstava klubova i samih boksera.

- Bokserski savez nije ni finansirao sve ovo. Ovo smo mi finansirali iz svog džepa. Jedina sredstva koja smo dobili su od Olimpijskog komiteta kojima je MOK naredio da se pozabavi sa svojim takmičarima, odnosno njihovim povratkom u državu nakon prekida takmičenja. I tada je, zaista, Olimpijski komitet reagovao i platio naše karte koje su koštale 6000 KM da se mi vratimo u državu i to je jedna jako bitna stavka i ne možemo biti nefer i reći da se nisu potrudili u tom slučaju. Međutim, naš Olimpijski komitet nije dao ni marku za pripreme za kvalifikacije u Londonu, a iskreno neće dati ni za naredne kvalifikacije, to će ponovo sve morati klubovi i sami sportisti. To je jako žalosno, ali je tako.

Milenko Tomić ističe da su ipak oni zadovoljni urađenim u ova prva dva kola, budući da je jedan takmičar prošao prva dva kruga, a dvojica boksera su ispala na sudijsko preglasavanje 3-2 od evropskih prvaka.

- S obzirom na to da mi nismo imali uslove za trening. I ono što smo imali sami smo sebi omogućili i to je malo spram ozbiljnih država. Borci iz tih zemalja su šest, sedam mjeseci, pa i godinu dana, uložili u pripremu za ovo takmičenje i to se i pokazalo. Ja znam kakve smo probleme imali i mislim da smo mi smiješni u odnosu na ostale. Ali, nama je jedan borac prošao prva dva kruga, a da su dvojica izgubili sudijskim preglasavanjem 3-2, protiv dvojice evropskih prvaka. Moglo je isto tako otići i na našu stranu. E sad, koliko smo mi uložili malo, i kakve smo rezultate ostvarili možemo biti zadovoljni. Sad je pitanje da li će se ovaj žrijeb nastaviti, naš takmičar je imao solidan žrijeb i mogao se plasirat ina Olimpijske igre. Vidjećemo da li će nešto mijenjati, što bi bilo apsolutno nefer. I ovi naši takmičari što su izgubili imali su loš žrijeb, udarili su odmah na evropske prvake i izgubili. Ovo bi bilo prvi put poslije ratnih dešavanja da Bosna i Hercegovina ima učesnika na Olimpjskim igrama i to bi bila ogromna stvar. Takođe nam je žao što Dušan Veletić, naš najbolji bokser, nije učestvovao u kvalifikacijama jer je u vrijeme podnošenja prijava imao obaveze prema profesionalnom boksu, te će on moći nastupiti tek na svjetskom kvalifikacionom turniru, ako ga uopšte i bude, zaključuje Milenko Tomić.