XS
SM
MD
LG

Saоpštеnjе za javnost Šahоvskоg savеza Rеpublikе Srpskе

Na adresu našeg sajta stiglo je saopštenje Šahovskog saveza Republike Srpske koje objavljujemo u cijelosti:
„U kakvo stanje je doveden Šahovski savez Republike Srpske, najteže u 28 godina postojanja, počelo je da se otkriva od kada je, krajem januara 2020. godine, pravosnažnim rješenjem Osnovnog suda Banjaluka potvrđeno novo rukovodstvo na čelu s predsjednikom Saveza Radovanom Grdinićem.

Zatekli smo blokiran račun zbog neuplaćivanja poreza i doprinosa od strane bivšeg sekretara Miladina Gavrića, Šahovski savez RS je, zbog nedomaćinskog ponašanja, izbačen iz kancelarije koju je dobio na korištenje od Gradske uprave Banjaluka, sredstva dobijena od Vlade RS nisu opravdana, a vrhunac svega je bilo odbijanje Miladina Gavrića da preda stari pečat, arhivu i kancelarijsku opremu!

Smijenjeno rukovodstvo je nastavilo da ne poštuje odluke suda i da obmanjuje javnost lažno se predstavljajući kao legalno. Na sajtu, koji su pokrenuli, objavljivali su svoje "službene" informacije, među kojima je organizacija Kadetskog i omladinskog prvenstva RS u Trebinju, čime su dodatno unijeli zabunu među klubove i roditelje.

Zagovornici ovih štetnih aktivnosti po šah u Republici Srpskoj su Vlado Stojanović, bivši član Izvršnog odbora Šahovskog saveza RS, i Vladimir Šakotić, trenutno sportski direktor OŠK "9. januar" iz Foče i nekadašnji Izvršni direktor Evropske šahovske unije, koga je FIDE suspendovala na tri godine, zbog kršenja člana Etičkog kodeksa koji se odnosi na "nosioce funkcija koji svojim ponašanjem više ne inspirišu neophodno povjerenje ili su na drugi način postali nedostojni povjerenja".

Šakotić je, iako strani državljanin, prethodne godine, prema vlastitom priznanju, učestvovao u “radu organa ŠSRS pred Osnovnim i Okružnim sudom”, u pokušaju da ospori rješenje Osnovnog suda Banjaluka, kojim je Radovan Grdinić upisan kao novi predsjednik Šahovskog saveza Republike Srpske.
U Dvorovima su, naime, predstavnici klubova bez prava glasa 15. marta održali tzv. skupštinu, na kojoj su, selektivno i pristrasno tumačeći Statut i ne poštujući stav Šahovskog saveza RS da nisu ispunjeni zakonski uslovi za njeno održavanje, donijeli određene odluke.
Poznato je već bilo da smijenjeno rukovodstvo ne priznaje odluke suda, niti Statut ŠSRS, konstantno odbija da legalnom rukovodstvu preda arhivu, a sada se pokazalo i da ne poštuje odluku koju je 10. marta donijela Vlada RS o zabrani javnog okupljanja, u želji da smanji opasnost od širenja virusa korona!

Šahovski savez RS poziva klubove i šahovske radnike da ne podliježu manipulacijama i da shvate da svoje interese mogu jedino ostvariti preko legalno izabranih organa, a ne ljudi čije se interesovanje za dobrobit šaha u Republici Srpskoj svodi na prijetnju da će, u krajnjem slučaju, osnovati svoje udruženje!

Jedino preko Šahovskog saveza RS, kao registrovani članovi, možete obezbijediti plasman svojih mladih takmičara na Kadetsko i omladinsko prvenstvo BiH, koje je kvalifikaciono za Evropsko i Svjetsko prvenstvo, plasman u Premijer ligu BiH, učešće na šampionatima Srpske za muškarce i žene (kojih, uzgred rečeno, nije bilo od 2016), kao i niz drugih pogodnosti.

Učinićemo sve da spriječimo cijepanje Šahovskog saveza RS, iznošenjem utvrđenih finansijskih i drugih nepravilnosti uz prethodnih godina pred nadležne organe, upoznavanjem svih relevantnih faktora, počev od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, o djelovanju navedenih osoba, kao i njihovim sankcionisanjem prema odredbama Statuta Šahovskog saveza RS.

Sportski pozdrav!“
Predsjednik ŠSRS
Radovan Grdinić